logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przycinanie obrazu na Ferguson (następca 6018) przy splitterze z Philipsami

sfinx 20 Gru 2005 10:21 6414 12
REKLAMA
  • #1 2100053
    sfinx
    Poziom 17  
    Ocena: 57
    Witam

Podlaczym do splitera dwa Philips'y i jednego fergusona (nastepca modelu 6018). Problem polega na tym ze na fergusonie przycina obraz. Czy ktos wiek jak rozwiazac ten problem????
    Sprzet czyli serwer i karty klienckie sa chyba dobrej jakosci - kupilem je tutaj. Nadmienie jeszcze ze maksymalna odleglosc karty od serwera to jakies 25 metrow.

http://www.mikrotech.net.pl/index.php?cPath=41&osCsid=38566d1f06eddfd3eec3d3b7d93de309

Z gory dziekuje za pdpowiedz
    Pozdrawiam
    Grzegorz
  • REKLAMA
  • #2 2103811
    Madzia i Adam
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Wejdz w ustawieniach i wydłuż czas do 5000 i powinno śmigać, ja mam soft bomby bo na bombaxie także przycnało a w sumie nie powinno
  • #3 2103836
    sfinx
    Poziom 17  
    mowimy teraz o opcjach w Philipsie czy Fergusonie??????
  • #4 2106661
    spawnn6
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Nie zapomnij ze obydwa tunery maja inne predkosc :)
  • REKLAMA
  • #5 2108554
    sfinx
    Poziom 17  
    wlasnie o to chodzi
  • REKLAMA
  • #6 2109220
    kll
    Poziom 11  
    ja mam znowyu inny problem. Mam na chacie spliteraz 6 kanłowego zamówionego u lamerka i oryginalną karte cyfry+ i dziele to na 3 userów. Posiadam fergusona 6018 wgrana najnowsza lista kanałów. Problem mój jest występuje od 2 dni. To znaczy zarywaja mi kanały nie wszyskie na przykład TVN-y nie rwią. To znaczy zę raz jest pikseloza raz nie ma. ale większości jest więc za bardzo się nie da lukac na przykład canal+ i hbo , extreme sport. Wy tu pisaleście że zwiększono ECM-a z 10 na 5 s. CZy to może być spowodowane tym ?? a jak nie tym to nie wiecie co to może być ?? Bo mnie tu juz k*****a łapie !! nie da się oglądać. Oryginalną karte jak wołżyłem do ferdka to wszysko oki, a jak przez splitera leci to się wali. Pomóżcie
  • REKLAMA
  • #7 2109741
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 914
    Tunery mają różnej jakość głowice, ogólnie TVN jest słabszy i Ferdek jeszcze jakoś sobie radzi ze słabym sygnałem to inne tunery nie muszą. Po prostu, ustaw bardzo dokładnie antenę lub daj większą.
    A to co piszesz "To znaczy zę raz jest pikseloza raz nie ma" to tego dowód. Spliter nie ma nic do tego.

SławeK
  • #8 2110435
    kll
    Poziom 11  
    mam antene bardzo dokladnie ustawiona sygnal i jakość ma na poziomie 80% non stopa antene mam 90 cm. to raczej nie tego przyczyna.
    Kanały tvn-u mo dobrze działją. Wyczytałem gdzieś na stronce że, Cyfra+ zwiekszyla szybkosc wysylania ECM z 10 sek do 5 sek na wiekszosci swoich kanałów np. na canal+ , hbo klucze lecą co 5 sek,a na TVN co 10 sekund. te wszyskie fazki dzieją się na canale + i hbo. posiadam ferdka 6018. ja myśle że serwer coś się wali bo kodów nie wysyła na czas i się taka pikseloza robi.Wiem jeszcze że pewien koleś miał taki same problemy na ferdku 7018 i wgrał nowy soft do karty po chodziło. Co o tym myslicie ?? czym to może być spowodowane ?? Pobowałem jiz wszyskiego oprócz tego
  • #9 2110538
    sfinx
    Poziom 17  
    co do mojego problemu to nie polega on na przycinaniu obrazu typu szachownica tylko obraz w fergusonie zanika calkiem i pozniej nastepuje detekcja karty w tymze fergusonie.
  • #10 2110573
    kll
    Poziom 11  
    no ja mam tak samo pochodzi troszke potem czarna plansza i napis serwis niedostepny. moim zdaniem to wina serwera. trzeba czekać na oprogramowanie do niego. masz na spliteże diody jedna czerwona świeci się cały czas druga zielona mryga równomiernie ( cyklicznie ) to znaczy ze wyszko dobrze. u mnie teraz jest tak ze czerwona się świeci non stopa bo powinna a zielona nie świeci cyklicznie świeci potem dluzszy zanik i znowy śieci dłuzej i zanik krótrzy.Ja mam już tego splitera od 4 dni. 1 dnia wszysko było oki drugiego dnia do około 15 chodził dobrze potem już się zaczeło walić.po tym jak cyfra+zmieniła z 10 s d 5 s ECM-a TVN- dobrze chodza bo maja 10 s ECM-a. MOim zdaniem to wina serwa. Więc czekamy na softa lub sami musimy się postarać o napisanie.
  • #11 3076292
    Adik35
    Poziom 11  
    Nic się nie zepsuło i nie poprzestawiało. Cyfra po prostu zmieniła NANO i są problemy z niektórymi tunerami (Ferguson) i spliterami do Cyfry.
    Tak jest w tej chwili że wszystkie programy chodzą z nowym NANO a cała paczka TVN jeszcze działa na starym i dlatego TVN-y działają normalnie.
    Osobiście używam spliter do Cyfry z oryginalną kartą (abonament) i mam do niego podłączone 3 Fergusony 6318, 1 DSR5001 z czytnikiem zewnętrznym Phoenix i kartę DVB w komputerze, również z czytnikiem Phoenix. Od znajomych dowiedziałem się że na Philipsach i Pioonierach również działa bez problemu.
    Problem z przycinaniem występuje tylko na Fergusonach, DSR i karta DVB działa bez problemów. Z tego wynika jasno że to spliter nie wyrabia z komunikacją z Fergusonami.

Zastanawiam się nad podkręceniem splitera przez wymianę kwarcu 3,56MHz na większy... może wtedy całość się wyrobi w czasie i będzie działało.
  • #12 3077963
    mx3
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    stary popatrz na date postu na ktory odpowiadasz!!dziwnie masz bo u mnie dvb z phoenixem dziala a ferdek nie
  • #13 3081047
    szreder23
    Poziom 11  
    Witam wszystkich,

Nie chciałem tworzyć nowego tematu dlatego swój problem opisze tutaj: mianowicie legalnie opłacam cyfre+, karta cyfry znajduje sie w spliterze (zakupiony na allegro za 240 zl), do splitera podłaczone są dwa tunery: philips 3010 i ferguson 7318 no i wlaśnie problem polega na tym ze na fergusonie czasami zacina się obraz, czasami zanika głos (trzeba przełączyć na inny kanał i wszystko wraca do normy). Poczytałem trochę w necie i wiem ze cyfra zmieniła niedawno "nano" i prawdopodobnie tym to jest spowodowane, ale to co mnie ciekawi to to, że problemu z zacinaniem obrazu nie ma jezeli wyłaczony jest dekoder philipsa. Tak więc moje pytanie do Was, czy to wina splitera??? karty klienckiej??? Czy w takim bądź razie potrzebna jest aktualizacja oprogramowania dla splitera i karty klienckiej??? a może ze spliterem jest coś nie tak??? (spliter został zakupiony w czerwcu tego roku).
    Z góry dziękuję za pomoc:) Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy przycinania obrazu na tunerze Ferguson (następca modelu 6018) podłączonym do splitera wraz z dwoma tunerami Philips. Przyczyną jest zmiana szybkości wysyłania ECM przez Cyfrę+ z 10 na 5 sekund na większości kanałów (np. Canal+, HBO), co powoduje problemy z synchronizacją i odbiorem sygnału na Fergusonach. Inne tunery, takie jak Philips czy DSR, działają bez zakłóceń. Użytkownicy zauważyli, że splitter nie nadąża z komunikacją z Fergusonami, co skutkuje zanikiem obrazu, czarną planszą i koniecznością ponownej detekcji karty. Sugerowane rozwiązania to wydłużenie czasu oczekiwania w ustawieniach tunera, dokładne ustawienie anteny, a także oczekiwanie na aktualizację oprogramowania splitera i kart klienckich. Niektórzy rozważają modyfikację sprzętową splitera (np. wymianę kwarcu) w celu poprawy wydajności. Problem nie wynika z uszkodzenia sprzętu, lecz z niekompatybilności protokołu komunikacji po zmianie NANO przez Cyfrę+.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA