logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić zajarzanie łuku w spawarce zmienno prądowej ??

ProLuke 20 Gru 2005 11:36 6115 11
REKLAMA
  • #1 2100176
    ProLuke
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam problem z zajarzaniem łuku w spawarce zmienno prądowej. Czy jest ktoś kto mógłby udzielić mi porady, schematy, ewentualnie pomysl jak to zrobić a by działało poprawnie. Spawarka jest orginalna o prądzie okolo 120 A ,lecz ma bardzo krótki łuk i gaśnie podczas spawania.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2112647
    janhen
    Poziom 22  
    Ocena: 152
    Witam
    Może sposób opisany w moim poście z dnia 23.12.2005rna temat zmniejszenia imulsu prądowego spawarki podczas włączenia rozwiąże ten problem.W grę wchodzą pojemności powyżej 125 mikrofaradów.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2113850
    ProLuke
    Poziom 11  
    Czy kondensator ma być wlaczony szeregowo czy rownolegle w uzwojenie pierwotne spawarki i od jakiej pojemnosi zaczac moze jakis schemacik ??
  • Pomocny post
    #4 2114113
    janhen
    Poziom 22  
    Witam ponownie!
    Kondensator musi być przeznaczony do pracy w obwodzie prądu przemiennego,na napięcie minimum 450V dla spawarki na 400V 50Hz lub
    270V dla jednofazowej 230V.Różne koństrukcje spawarek o prądzie spawania
    120 A.Jęśli dysponujesz kilkoma kondensatorami zacznij od pojemności około
    75 mikrofaradów przyłąćzjąc kondensatory równolegle do zacisków uzwojenia pierwotnego spawarki.Podczas próby trzeba mierzyć amperomierzem prąd pobierany przez spawarkę z sieci.Dołączać kolejne by uzyskać zmniejszenie pobieranego prądu.Gdy
    prąd zacznie rosnąć co oznacza że pojemność jest za duża.Spawarki transformatowoe mają bardzo niski wspołczynnik cos.fi.Pobierają bardzo duży prąd w momencie włączenia i duży prąd bierny do magnesowania rdzenia.Już przez dołączenie kondensatora 75 mikr. powinna pojawić się znacząca poprawa pracy spawarki.Jest to najprostszy sposó.Przypominam o zachowaniu szczególnej ostrożności podczas podczas próbProszę napisać o efektach prób.Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #5 2117243
    LECH Leonski
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Serdeczne dzięki za szybką odpowiedź. Będe robił
    eksperymenty z moją NORDIKĄ 2162 prod TELWIN.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2118032
    Gutek297
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    jaka to spawarka
  • #7 2118219
    ProLuke
    Poziom 11  
    Zakupilem ja na pchlim targu za 250zl produkcji niemieckiej jakiejs dziwnej firmy ale dziala tak w miare poza tym luk jest krotki.
  • #8 2498597
    LECH Leonski
    Poziom 14  
    Podłączyłem kondensator 125uF /400v do mojej
    NORDIKI i nawet światło nie migneło gdy załączyłem ją . Ale radość trwała tylko pare
    minut bo kondensator zrobił się ciepły i szybko
    odłączyłem BYŁ NOWY. NIE WIEM CZEMU włączyłem ją na 230v tak jak podałeś .Oczywiście
    kondensator był na zmieny.
  • #9 2499846
    jarekma
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Zmierz napięciena wyjściu . Jeśli jest za niskie to dowiń kilka zwoi na wturnym jeśli masz miejsce
  • REKLAMA
  • #10 2499918
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Można spróbować dołożyć do tej spawarki prostownik i dławik, ale trzeba rozważyć czy jest sens ze względu na spore koszty. Żaden kondensator nic nie da poza poprawą współczynnika mocy, o ile wogóle będzie prawidłowo podłączony...
    Zobaczcie w dziale DIY jest fajna spawarka inwerterowa 1-fazowa 140A, autor bardzo jest z niej zadowolony, ładnie spawa różnego typu elektrodami 3-4mm, a łuk łatwo się zajarza, nie gaśnie zamoistnie i można rozciągnąć go do 2cm.
  • #11 2509789
    janhen
    Poziom 22  
    Witam
    Być może pojemność kondensatora jest za duża lub nie jest przystosowany do pracy ciągłej ewentulanie napięcie 230 V na kondensatorze to napiecie przebicia a nie napięcie pracy kondensatora.Czy sprawdzałeś amperomierzem cęgowym czy natężenie prądu pobieranego przez spawarkę po przyłączeniu kondensatora zmniejsza się czy zwiększa.Jeśli zwiększa to pojemność jest za duża.Sprawdź czy kondensator posiada rezystor rozładowawczy.Kondensator po naładowaniu posiada duzy ładunek groźny dla życia a więc zachowaj dużą ostrożność.Najczęstszą przyczyną grznia się kondesatorów jest za duże napięcie,obecność harmonicznych w sieci zasilającej np.od falowników,duzej ilości komputerów i przetwornic impulsowych itd. a także niewłaściwy typ kondensatorów.Dodam iż przy kompensacji mocy biernej indywidualnej kondensatory przyłączone są np.do zacisków uzwojeń transformatorów energetycznych i pracują bez przerwy.Pozdrawiam
  • #12 2528020
    LECH Leonski
    Poziom 14  
    SPRAWDZE po świętach wszystkie porady .
    A TERAZ DLA WSZYSTKICH ZDROWUCH WESOŁYCH ŚWIĄT

Podsumowanie tematu

✨ Problemem jest krótkotrwałe zajarzanie łuku w spawarce transformatorowej na prąd zmienny o prądzie około 120 A, co skutkuje gaśnięciem łuku podczas spawania. Proponowanym rozwiązaniem jest dołączenie kondensatora elektrolitycznego o pojemności powyżej 75 µF, przystosowanego do pracy na napięcie zmienne minimum 270 V (dla 230 V) lub 400 V (dla 400 V), podłączonego równolegle do uzwojenia pierwotnego transformatora spawarki. Kondensator ma za zadanie zmniejszyć impuls prądowy przy włączeniu i poprawić współczynnik mocy, co może stabilizować łuk. Należy jednak dobierać pojemność kondensatora eksperymentalnie, mierząc prąd pobierany z sieci – wzrost prądu oznacza zbyt dużą pojemność. Kondensatory muszą mieć odpowiedni typ i napięcie pracy, a także rezystor rozładowczy dla bezpieczeństwa. Problemy z przegrzewaniem kondensatora mogą wynikać z niewłaściwego doboru napięcia, obecności harmonicznych w sieci lub nieodpowiedniego typu kondensatora. Alternatywnie można rozważyć modyfikację uzwojenia wtórnego poprzez dowinięcie dodatkowych zwojów lub zastosowanie spawarki inwerterowej, która zapewnia stabilny łuk i łatwe zajarzanie. W dyskusji pojawiły się przykłady spawarek marki Telwin (model Nordika 2162) oraz uwagi dotyczące ich działania i eksperymentów z kondensatorami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA