logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Brandt EFE 8711K – silnik burczy, nie startuje samodzielnie, diagnoza usterki

oskmar 12 Wrz 2025 17:22 141 2
REKLAMA
  • #1 21688140
    oskmar
    Poziom 14  
    Ocena: 67
    Suszarka Brandt EFE 8711K
    Witam. Suszarka działała mi długie lata, aż pewnego dnia po włączeniu żona usłyszała tylko ciche burczenie. Po rozkręceniu suszarki okazało się, że to burczy sam silnik. Jak mu pomogłem i obróciłem bębnem, silnik wystartował i obraca pustym bębnem. Sam silnik, niepodpięty paskiem klinowym do bębna, też normalnie startuje i tu mam pytanie do bardziej doświadczonych: czy to jest problem w samym silniku, np. zwarcie na uzwojeniach, czy może samego sterownika silnika?

Ja osobiście na co dzień zajmowałem się serwisem TV i dlatego w sprzęcie AGD nie mam za dużej wiedzy.
    Dziękuję z góry za wskazówki i pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21688188
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2347
    Jakiego typu jest silnik?Może uszkodzony kondensator przy silniku sprawdź czy jest zamontowany.
  • #3 21688465
    oskmar
    Poziom 14  
    Ocena: 67
    Silnik z kondensatorem 8μF 450V, który zresztą nie ma żadnej pojemności , a wiec kondensator do wymiany. Po wymianie kondensatora wszystko powróciło do normy, przy okazji suszarka została wyczyszczona od wewnątrz.
REKLAMA