logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brandt WFU 1232K - Pralka nie wiruje, brzęczy silnik, wymiana modułu?

janpalach 13 Lis 2007 18:27 1697 2
REKLAMA
  • #1 4477277
    janpalach
    Poziom 1  
    5 letnia praleczka przestała prać, nagle bez przyczyny.
    PRALKA: Brandt 1232K pn: 9210058B5
    OBJAWY:
    Po wejściu w tryb prania lub wirowania, wykonuje jeden obórt bębna i stoi. Dodatkowo w trybie wirowania coś w silniku brzęczy. Normalnie wpuszcza i wypompowuje wodę, w trakcie prania a programator się w dobrym tępie obraca.
    Panowie z serwisu po szybkich oględzinach orzekli, że moduł elektroniczny (sterujący) należy wymienić (koszt ponad 300zł)

Samemu sprawdziłem, że moduł wygląda jak nowy. Nie ma żadnych spaleń, a ścieżki są bez zastrzeżeń. Są dwa konensatory jeden 2mikro (pomierzony miernikiem 2,65mikro) i drugi większy 1000mikro (nie mierzyłem pojedmości, ale się ładuje i rozładowuje normalnie) Nie wiem co z triakiem. Wygląda na sprawny (nie wiem jak sprawdzić miernikiem)

Na scalaku jest biała naklejka z napisem: CROUZET V40.

Czy ktoś jest w stanie mi pomóc. Albo posiada nowy lub używany taki moduł za mniej niż 300 zł. Lub sam, psujący do tego modułu scalak.

??

Z góry dzięki za rzeczowe odpowiedzi.

ps. do postu dołączam fotkę modułu.

Brandt WFU 1232K - Pralka nie wiruje, brzęczy silnik, wymiana modułu?

Moderowany przez skryn:

Proszę przeczytać instrukcję ...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

• REKLAMA
  • #2 4478054
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1401
    Nie znam tego modelu ale radzę sprawdzić prądniczkę tachometryczną i jej obwód. Objawy wyglądają na brak sygnału o obrotach silnika. Powodzenia
  • #3 4479345
    as53
    Poziom 16  
    Ocena: 45
    Sprawdż szczotki silnika.
REKLAMA