logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralkosuszarka Brandt WDB 1201-nie obraca się silnik.

markis 04 Cze 2007 08:26 1953 6
REKLAMA
  • #1 3951327
    markis
    Poziom 15  
    Ocena: 47
    Pralka wybiła bezpieczniki, Od tej pory po włączeniu zapalają się kontrolki, pobiera wodę, prztykną 3 razy przekaźniki w module po czym zapala się kontrolka "koniec cyklu". Czasami słychać też szum grzałki nawet po zapaleniu się kontrolki "koniec cyklu". Nawet nie próbuje ruszyć silnikiem. Bezpieczników już nie wybija. Nie zauważyłem śladów zwarcia. Silnik sprawdziłem, jest ok. Proszę o podpowiedzi co to może być?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3951548
    maciejka31
    Poziom 16  
    Ocena: 60
    Witam sprawdz moduł prawdopodobnie coś na module strzeliło pooglądaj go dobrze czy nie brakuje nigdzie ścieżek podczas zwarcia lubią wyparować pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3952174
    staszekf
    Poziom 33  
    Ocena: 498
    A szczotki silnika sprawdziłeś. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 3952428
    markis
    Poziom 15  
    Moduł przejrzałem pod lupą, jest czyściutki. Silnik po włączeniu na 230V startuje, więc szczotki muszą być dobre. Mam zamiar podmienić na nowy triak silnika BTB15 600BCE. Czy można go zastąpić BTB16 700BW bo takim akurat dysponuję?
  • REKLAMA
  • #5 3952591
    maciejka31
    Poziom 16  
    Ocena: 60
    Można ten twuj jest na wyższe napięcie

Dodano po 2 [minuty]:

Jak masz możliwość to przejżyj schemat czasem blokada jest powiązana z silnikiem sprawdz czy da się otworzyć drzwiczki podczas prania

Popraw rażące błędy ortograficzne i interpunkcyjne!
    Za Kolegę tego nie zrobię, a następnym razem poleci ostrzeżenie!
    <skryn>
  • #6 3952681
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1406
    Podmień blokadę.
  • #7 4029514
    markis
    Poziom 15  
    Dziękuję za pomoc. To jednak triak silnika był uszkodzony. Wymieniłem go i wszystko działa jak należy. Musiałem jeszcze wymienić zniszczone ułożyskowanie i simmering od strony biernej. Przy wyjmowaniu starego simmeringu trzeba bardzo uważać aby nie uszkodzić cienkiego i kruchego aluminiowego gniazda, w którym jest on obsadzony. W ogóle konstrukcja tej drogiej pralkosuszarki jest dość nietypowa i delikatna.

Podsumowanie tematu

✨ Pralkosuszarka Brandt WDB 1201 po awarii wybijającej bezpieczniki przestała obracać silnik. Po włączeniu urządzenia zapalają się kontrolki, pobierana jest woda, a następnie przekaźniki w module klikają trzy razy i zapala się kontrolka "koniec cyklu". Silnik nie uruchamia się, mimo że jest sprawny i po podaniu 230V startuje. Podejrzenie padło na uszkodzony triak silnika BTB15 600BCE, który po wymianie na nowy przywrócił prawidłową pracę urządzenia. Można zastąpić go triakiem BTB16 700BW, który ma wyższe napięcie znamionowe. Dodatkowo konieczna była wymiana zniszczonych łożysk i simmeringu od strony biernej. Podczas demontażu simmeringu należy zachować ostrożność, aby nie uszkodzić aluminiowego gniazda. Zalecane jest także sprawdzenie modułu sterującego pod kątem uszkodzonych ścieżek oraz ewentualnej blokady drzwi powiązanej z silnikiem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA