logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Okno balkonowe Aubi – klamka zostaje pod kątem 45° po wymianie kasety zasuwnicy

scartout 12 Wrz 2025 21:52 141 6
REKLAMA
  • #1 21688420
    scartout
    Poziom 2  
    Witam.

Mierzyłem się ostatnio z problemem kręcącej się w kółko klamki od okna balkonowego Aubi (~2000 r.). Wymieniłem kasetę zasuwnicy, co rozwiązało ten problem. Wymianę przeprowadziłem w taki sposób, że po odkręceniu śrubek listwy u góry odpiąłem listwę z ząbkami od górnej listwy - nie wyjmowałem jednak całej listwy, tzn. nie rozpinałem jej od dołu okna.

Po złożeniu wszystkiego do kupy lufcik otwiera się prawidłowo, mikrowentylacja oraz drzwi na oścież także, ale mimo że drzwi domykają się szczelnie, to klamka pozostaje w pozycji 45° (sama kaseta działa w pełnym zakresie). Dzieje się to dlatego, że zamykając drzwi, górny rygiel dochodzi tylko do 80% wysokości i stawia opór. Gdybym nie miał wkręconych śrubek, to górna część listwy podniosłaby się (cała listwa zaznaczona na żółto, nie tylko wewnętrzny mechanizm, który jakby się nie mieścił w obudowie).

Widok mechanizmu zasuwnicy okiennej Aubi z widocznymi śrubami i prowadnicą.

Zbliżenie na uszkodzone okucie okna balkonowego z widoczną zębatką listwy

Myślę więc, że połączenie ząbki-górna listwa jest złożone źle, pomimo że zarówno rygle listwy bocznej, jak i górnej listwy były ustawione w tej samej linii (rygle równo po środku, gdy okno jest otwarte), a od dołu listwa nie była odpinana. Nie wiem, czy szukam problemu w dobrym miejscu.

(PS. Przepraszam za obrócone zdjęcia :))
  • REKLAMA
  • #2 21688467
    machulski
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    Może kaseta minimalnie różni się od tej, co była, i wychodzi taka różnica.
  • REKLAMA
  • #3 21688903
    scartout
    Poziom 2  
    Wydaje mi się, że stara i nowa były identyczne. Przełożyłem nawet stare kółko do nowej obudowy - bez zmian.
  • REKLAMA
  • #4 21688925
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3714
    Przy otwartym skrzydle da się obrócić klamkę do końca?
  • REKLAMA
  • #5 21688932
    scartout
    Poziom 2  
    Nie, nie da się przekręcić ani na otwartym, ani na zamkniętym skrzydle.

Natomiast jeśli górna listwa nie byłaby dokręcona śrubkami, to przy otwartym skrzydle klamka przekręciłaby się do końca, ale górna listwa uniosłaby się do góry (tak jakby była wypychana przez mechanizm).
  • #6 21688939
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3714
    Jeżeli wszystkie rygle są faktycznie na środku, to wpuść po kilka kropel oleju pod wszystkie ruchome elementy i spróbuj rozruszać okucie na otwartym skrzydle. Tylko nie olej jadalny!
  • #7 21764819
    scartout
    Poziom 2  
    Problem nierozwiązany. Klamka pozostała bez zmian.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy okna balkonowego marki Aubi z około 2000 roku, w którym po wymianie kasety zasuwnicy klamka pozostaje w pozycji 45° mimo prawidłowego działania mechanizmu i szczelnego domknięcia drzwi. Wymiana kasety została wykonana bez całkowitego demontażu listwy z ząbkami, co powoduje, że górny rygiel nie dociera do pełnej wysokości (około 80%) i stawia opór, uniemożliwiając pełne obrócenie klamki. Próba przekręcenia klamki na otwartym lub zamkniętym skrzydle kończy się niepowodzeniem, a odkręcenie śrubek listwy pozwalałoby na uniesienie listwy i pełny ruch klamki. Wymiana kasety na identyczny model oraz przeniesienie elementów mechanizmu nie rozwiązały problemu. Zalecano zastosowanie oleju do smarowania ruchomych elementów okucia, jednak problem pozostał nierozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA