logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A6 C6 – blokada kierownicy ESL po naprawie stacyjki, czy przecięcie przewodu pomoże?

Garugai93 13 Wrz 2025 17:40 615 6
REKLAMA
  • #1 21688973
    Garugai93
    Poziom 8  
    Witam. Posiadam Audi A6 C6. Padła mi blokada kierownicy i stacyjka. Zamówiłem zestawy naprawcze, przelutowałem wszystko. Stacyjka działa, lecz blokada kierownicy co jakiś czas blokuje samochód dalej i muszę odblokowywać przez VCDS. Po odblokowaniu wszystko działa dobrze, brak błędów, ale jeżeli zgaszę samochód i wyciągnę kluczyk, to blokuje znowu, zero kontrolek, ale nie zawsze od razu. Raz działa dzień, dwa, raz z którymś razem znowu odcina. Nie wiem, co dalej robić, a jeżdżenie z PC cały czas nie bardzo mi odpowiada. Analizowałem już tematy z tym związane i nie znalazłem odpowiedzi. Proszę o pomoc, jeżeli ktoś jest w stanie. Znalazłem też to i interesuje mnie, czy jak odblokuję i przetnę ten przewód, to czy to rozwiązuje problem, czy jak? https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4026295.html
    AI: O jaki dokładnie przewód chodzi – możesz podać jego oznaczenie, kolor albo gdzie się znajduje?
    Przewód przy blokadzie kierownicy, trzeci od lewej.
    AI: Czy blokada kierownicy (ESL) była też naprawiana/wymieniana, czy tylko stacyjka? Jeśli tak, to w jaki sposób?
    Blokada kierownicy też była naprawiana, bo nie działała w ogóle. Zamawiałem zestaw naprawczy i wszystko przelutowałem na nowe, tzn. przekaźnik i microswitche.
  • REKLAMA
  • #2 21689161
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3371
    Przecięcie przewodu czyli odłączenie.zasilania rozwiąże Twój problem ale fizycznie trzeba wyciągnąć blokadę bo ja wiem przypadek 1 na milion ale może wysunąć się trzpień i zablokować kierownicę dlatego fizycznie trzeba ją wyjąć i podwiesić gdziekolwiek indziej niż w kolumnie kierownicy.
  • REKLAMA
  • #3 21689171
    Garugai93
    Poziom 8  
    >>21689161 Podwiesić? Możesz jaśniej, bo nie rozumiem. Aa, naprawdę wymiękam, już mam dość. Chcę nawiązać, że jak dochodzi do zablokowania, to sytuacja wygląda tak: po włożeniu kluczyka ona się odryglowuje i na tym zostaje. Kiera odblokowywana, ale auto zostaje martwe. Jak podłączę PC i odblokuję VCDSem, wszystko wraca do normy.
  • #4 21689208
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Garugai93 napisał:
    >>21689161 Podwiesić? Możesz jaśniej, bo nie rozumiem. Aa, naprawdę wymiękam, już mam dość. Chcę nawiązać, że jak dochodzi do zablokowania, to sytuacja wygląda tak: po włożeniu kluczyka ona się odryglowuje i na tym zostaje. Kiera odblokowywana, ale auto zostaje martwe. Jak podłączę PC i odblokuję VCDSem, wszystko wraca do normy.

Tak właśnie jest bo jest uszkodzona. Odblokowujesz VCDS-em i odpinasz kabel i już tak zostaje. Musi być podłączona do wiązki auta bo inaczej Ci auto nie odpali ale wyjęta ze swojego miejsca żeby przypadkiem się nie wysunęła i nie zablokowała kierownycy podczas jazdy. Ja wiem że to skrajny przypadek ale zawsze może się zdarzyć. Musisz ją wyjąć z kolumny kierownicy i podwiesić na trytycce gdzieś obok. Żeby ją wyjąć musisz wyjąć kolumnę kierownicy z auta i wtedy blokadę odkręcisz.
  • REKLAMA
  • #5 21689216
    Garugai93
    Poziom 8  
    >>21689208 A jeżeli kupię inną, musi być zgodny nr, czy będzie pasowała każda A6 C6?
  • REKLAMA
  • #6 21689275
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Numer musi być zgodny i dochodzi programowanie.
  • #7 21689589
    Garugai93
    Poziom 8  
    A możesz napisać, co będzie do zrobienia i czy dam radę z VCDS-em?

Podsumowanie tematu

✨ W Audi A6 C6 po naprawie stacyjki i przelutowaniu zestawów naprawczych stacyjka działa poprawnie, jednak blokada kierownicy ESL nadal sporadycznie blokuje samochód po wyłączeniu silnika i wyjęciu kluczyka. Odblokowanie przez VCDS usuwa problem na jakiś czas, ale blokada powraca nieregularnie, bez pojawiania się błędów czy kontrolek. Użytkownik rozważa przecięcie przewodu przy blokadzie kierownicy (trzeci od lewej), aby trwale rozwiązać problem, jednak brak jest jednoznacznej odpowiedzi, czy takie działanie jest skuteczne i bezpieczne. Dyskusja dotyczy działania i diagnostyki ESL, wpływu przecięcia przewodu na funkcjonalność blokady oraz alternatywnych metod odblokowania i naprawy systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA