logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Audi A3 8L 1.9 TDI 1998 – spadająca temperatura cieczy, błąd G62, wymiana czujnika

b1aster 14 Wrz 2025 00:19 468 5
REKLAMA
  • #1 21689223
    b1aster
    Poziom 8  
    Ocena: 23
    Witam
    Mam kłopot ze wskazaniami temperatury w samochodzie Audi A3 8l 1.9 TDI 1998 rok. Po odpaleniu i przejechaniu około 10 km wszystko jest w porządku. Samochód się rozgrzewa normalnie i po kilku km temperatura cieczy chłodzącej wskazuje 90°C, czyli tak jak ma być. Później temperatura powoli zaczyna spadać do 60°C, czyli na minimum wskaźnika i po jakimś czasie znowu jest 90°C. Nie wiem czy schemat dalej w kółko się powtarza. To co jest tutaj opisane dzieje się po przejechaniu około 30 km.

VAG wywala błąd:
    00522 - Engine Coolant Temperature Sensor (G62)
    30-10 - Open or Short to B+ - Intermittent

Wymieniłem czujnik cieczy chłodzącej. Wymieniłem na wszelki wypadek czujnik cieczy od klimy. Termostat jest nowy, ma około pół roku (ale to nie wygląda na awarię termostatu, piszę o tym na wszelki wypadek). Układ został uzupełniony płynem i odpowietrzony.

Moje pytania: Wygląda mi to chyba na jakieś uszkodzenie czujnika. Ten który założyłem przez 10 lat leżał w szufladzie. Ale to chyba nie powinno go nijak uszkodzić. Czy jeszcze raz wymienić czujnik na nowy? Czy jest to bez sensu bo mogą to być objawy zapowietrzenia układu?

Będę wdzięczny za sugestie
  • REKLAMA
  • #2 21689227
    JayRo
    Poziom 38  
    Ocena: 937
    Czujnik ile ma pinów? Jak ma 4, to warto sprawdzić jak ma się wskazanie temperatury w sterowniku ECU a tym co pokazuje licznik. Przyczyny takiego zachowania mogą być różne, pomijając już uszkodzenie samego czujnika. Mianowicie uszkodzenie wiązki czujnika, korozja połączeń elektrycznych, zimne luty w liczniku, a czasem nawet uszkodzenie silniczka wskazówki temperatury.
  • REKLAMA
  • #3 21689235
    b1aster
    Poziom 8  
    Dzięki za szybką odpowiedź. Czujnik ma 4 piny. Dodam jeszcze że gdy np wskazuje 70°C, zatrzymam się, zgaszę silnik i zaraz włączę zapłon to pokazuje 90°C. Ze trzy razy wyłączę zapłon, znowu włączę i za 4 razem znowu jest 70 albo 60°. Kiedy temperatura spadnie to czuć po aucie że jedzie inaczej, jest słabsze "przymulone" i więcej pali. W sumie to już stara fura więc nie ma się co dziwić. Na czasie sprawdzę VAGiem po rozgrzaniu co mi pokaże na G2 i G62.
  • REKLAMA
  • #4 21691495
    b1aster
    Poziom 8  
    Sprawdziłem wskazania VAGiem i chyba wygląda to na czujnik.

W załącznikach kolejno:
    zdjęcie nr 1:
    wskazania czujnika G62 (silnik) na zimnym silniku (30,0°C)
    zdjęcie nr 2:
    wskazania czujnika G2 (deska) na zimnym silniku (30,6°C)
    Widać że temperatura jest praktycznie taka sama, czyli wszystko ok.

zdjęcie nr 3:
    wskazania czujnika G62 (silnik) na ciepłym silniku (90°C) - czyli tak jak powinno być.
    zdjęcie nr 4:
    wskazania czujnika G2 (deska) na ciepłym silniku (70°C) - czyli mamy widoczny rozjazd we wskazaniach. Dodam że na analogowym zegarze na desce też pokazuje 70°C.

Oczywiście błąd
    00522 - Engine Coolant Temperature Sensor (G62)
    jest cały czas obecny

Czyli wychodzi na to, że czujnik jest jakiś walnięty i trzeba by go zmienić. Bardzo proszę jeszcze o opinię kogoś mądrzejszego, bo sam jestem zielony w tym temacie. Bo nie wiem czy z tych danych które tu sobie dostarczyłem wyciągnąłem dobre wnioski?
    Załączniki:
    • Audi A3 8L 1.9 TDI 1998 – spadająca temperatura cieczy, błąd G62, wymiana czujnika 4.jpg (2.75 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Audi A3 8L 1.9 TDI 1998 – spadająca temperatura cieczy, błąd G62, wymiana czujnika 3.jpg (3.98 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Audi A3 8L 1.9 TDI 1998 – spadająca temperatura cieczy, błąd G62, wymiana czujnika 2.jpg (3.82 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Audi A3 8L 1.9 TDI 1998 – spadająca temperatura cieczy, błąd G62, wymiana czujnika 1.jpg (3.41 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 21698336
    Shopen1
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Cześć.
    W tych autach często montowaliśmy takie moduły oszukujące temperaturę silnika przy rozruchu. Ułatwiało to rozruch auta. Ustrojstwo, jeśli mnie pamięć nie myli, było najwygodniej wstawić pod akumulatorem. Szukaj modyfikacji na linii od czujnika do ECU. To było powszechne i tanie rozwiązanie problemu z uruchamianiem auta.
  • #6 21787143
    b1aster
    Poziom 8  
    Miałem od pół roku założony właśnie taki moduł rozruchowy. Kiedy zaczęły się problemy to go odłączyłem. Mój błąd, powinienem o tym wspomnieć. Niestety to nie pomogło.

Po dokładnych oględzinach zauważyłem że poprzedni czujnik miał ciemnozielony kolor i jego styki wyglądały inaczej. Miał jedną parę styków w kolorze miedzianym i drugą parę wyglądającą jak aluminium. Wrzuciłem zdjęcie poglądowe. Czujnik który założyłem i pokazywał głupoty był jasnozielony i wszystkie styki miał srebrne. Wyszukiwanie po VIN podsuwało mi takie właśnie czujniki. Wszędzie były informacje że są to zamienniki i mają działać. Kiedy upolowałem nowy, taki z różnymi kolorami par styków, wszystko zaczęło działać jak należy. Moc do auta wróciła, nagrzewanie wyglądało jak trzeba. Niestety nadal po przejechaniu około 30 km temp. lekko spada, mniej więcej do 85 stopni i po krótkim czasie wraca do normy. Nie było by to problemem, ale grzanie w aucie również na to reaguje i się wyłącza. Dmucha mi chłodnym powietrzem. Szczególnie teraz daje się to we znaki. Podkręciłem klimę na 22 stopnie i jakoś idzie wytrzymać. Pomimo odłączenia modułu rozruchowego świece żarowe nagrzewają się długo, jakby był jakiś potężny mróz a jest kilka stopni powyżej zera. Przypuszczam że moduł rozruchowy coś uwalił mi w ECU i stąd te problemy.
    Załączniki:
    • Audi A3 8L 1.9 TDI 1998 – spadająca temperatura cieczy, błąd G62, wymiana czujnika 20251103_185318.jpg (3.4 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA