logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szlifierka stołowa Modeco 350W – nie startuje, rusza w obie strony, kondensator?

andriej 14 Wrz 2025 12:24 195 9
REKLAMA
  • #1 21689495
    andriej
    Poziom 20  
    Ocena: 58
    Dzień dobry. Posiadam szlifierkę stołową Modeco 350 W 230 V. Szlifierka buczy tak, jakby nie dała rady wystartować, wał obraca się lekko, bez oporów. Chciałem wymienić kondensator, ale nie mogę odczytać jego pojemności. Podstawiłem kondensator 12 µF, ale objaw taki sam. Zwiększyłem na 22 µF i też bez zmian. Zauważyłem, że jak zakręcę wałkiem, to rusza i pracuje, ale zauważyłem też, że mogę zakręcić w "prawo" i pracuje, i tak samo w "lewo" i pracuje, a chyba tak nie powinno być. Dodatkowo zaobserwowałem, że mogę trafić w pewne położenie, obracając wirnikiem, i szlifierka potrafi wystartować bez wspomagania ręką. Może ktoś się spotkał z taką usterką?
  • REKLAMA
  • #2 21689499
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6602
    andriej napisał:
    Zauważyłem, że jak zakręcę wałkiem, to rusza i pracuje, ale zauważyłem też, że mogę zakręcić w "prawo" i pracuje, i tak samo w "lewo" i pracuje,

andriej napisał:
    mogę trafić w pewne położenie, obracając wirnikiem, i szlifierka potrafi wystartować bez wspomagania ręką.

Uszkodzony wirnik. Gdy pracuje już "normalnie" nie iskrzy na wirniku/szczotkach bardziej niż gdy była sprawna?
    andriej napisał:
    Może ktoś się spotkał z taką usterką?

Częsta usterka silników szczotkowych w różnych urządzeniach.
  • REKLAMA
  • #3 21689502
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4629
    Każdy silnik jednofazowy z pomocniczym kondensatorem, po ruszeniu za wałek będzie startował (bez kondensatora) w jedną lub druga stronę. Nie znam niestety wartości kondensatora.
  • #4 21689506
    DiZMar
    Poziom 43  
    stanislaw1954 napisał:
    Każdy silnik jednofazowy z pomocniczym kondensatorem, po ruszeniu za wałek będzie startował (bez kondensatora) w jedną lub druga stronę.

Ale
    andriej napisał:
    Dodatkowo zaobserwowałem, że mogę trafić w pewne położenie, obracając wirnikiem, i szlifierka potrafi wystartować bez wspomagania ręką.
  • #5 21689513
    andriej
    Poziom 20  
    Ocena: 58
    Rozkręciłem tą szlifierkę i nie zauważyłem tam szczotek. Można ją tak użytkować z takim ręcznym rozruchem? :) Bo naprawiać się tego nie opłaca..
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 21689530
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    @DiZMar Spotkałem się nawet z próbami rozruchu silnika 3 fazowego, gdzie brakowało zasilania jednej z faz i właściciel usiłował ciąć gałęzie (bo to była nieduża cyrkularka) i silnik przeżył, więc samoczynny rozruch silnika jednofazowego z uszkodzonym, odpiętym kondensatorem jest też możliwy.
  • #8 21689945
    DiZMar
    Poziom 43  
    stanislaw1954 napisał:
    Spotkałem się nawet z próbami rozruchu silnika 3 fazowego, gdzie brakowało zasilania jednej z faz i właściciel usiłował ciąć gałęzie (bo to była nieduża cyrkularka) i silnik przeżył, więc samoczynny rozruch silnika jednofazowego z uszkodzonym, odpiętym kondensatorem jest też możliwy.

Co ma jedno do drugiego to Twoja słodka tajemnica.
  • #9 21689978
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    >>21689945 Tyle ma jedno do drugiego, że silnik 3 fazowy przy braku jednej fazy nie powinien startować, a zdarza się ze startuje, tylko brak jednej fazy doprowadzi do spalenia całego silnika w niedługim czasie, zwłaszcza przy obciążeniu. Natomiast silnik jednofazowy z fazą pomocniczą może pracować bez rozruchu , po uprzednim pomożeniu mu np obracając za wałek, ale moc tego silnika jest mniejsza, a jak zauważył założyciel tematu w pewnym ustawieniu wału silnika pomimo braku kondensatora, czyli braku zasilania fazy pomocniczej zdarza się że wystartuje. I tyle.
  • #10 21689981
    DiZMar
    Poziom 43  
    stanislaw1954 napisał:
    zdarza się że wystartuje. I tyle.

Karkołomna logika porównawcza. Pewno masz rację. Zwracam honor.

Podsumowanie tematu

✨ Szlifierka stołowa Modeco 350 W 230 V nie uruchamia się prawidłowo – silnik buczy, wał obraca się lekko bez oporu, a urządzenie nie startuje samoczynnie. Próby wymiany kondensatora rozruchowego na 12 µF i 22 µF nie przyniosły efektu. Obserwacja wskazuje, że silnik może pracować po ręcznym zakręceniu wałkiem zarówno w prawo, jak i w lewo, co jest nietypowe dla tego typu silników. Możliwe, że problem leży w uszkodzonym kondensatorze rozruchowym lub w mechanizmie rozruchu silnika jednofazowego. Dodatkowo, znalezienie odpowiedniego położenia wirnika pozwala na samoczynny start, co sugeruje niestabilność lub uszkodzenie elementów rozruchowych. Zalecane jest sprawdzenie kondensatora rozruchowego o właściwej pojemności i ewentualna wymiana na oryginalny komponent, a także kontrola stanu uzwojeń i mechanizmu rozruchowego silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA