logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Victron MultiPlus II + 2x Sundeposit 10kWh CAN: zaniżony maksymalny prąd ładowania

michal__g 15 Wrz 2025 13:36 942 10
  • #1 21690647
    michal__g
    Poziom 7  
    Ocena: 5
    Spotkał się ktoś może z problemem, że 2 magazyny podłączone równolegle do Victron MultiPlus II źle raportują maksymalny prąd ładowania/rozładowywania?

Konkretnie przypadek 2x Sundeposit 10kWh spięte ze sobą jako master-slave i potem przez CAN do Victron CerboGX.

Pojemnosć jest raportowana prawidłowo, ale maksymalne prądy 200A (to jest wartość dla pojedynczego magazynu) a nie oczekiwane 400A.
    Producent magazynu nie do końca jest wstanie pomóc, podejrzewam, że problem leży w BMS (chyba Daly - przynajmniej sądząc po apce do konfiguracji). Ponieważ pojemność, napięcia i SOC prawidłowo są raportowane, więc zakładam, że sama komunikacja zarówno master-slave i Victron-magazyn działa.
  • #2 21694854
    Kwazor
    Poziom 33  
    Ocena: 530
    Niestety to tak nie działa ( i całe szczęście ! )

On widzi dobrze i oprogramowanie jest tak stworzone że nawet jak byś podpiał jeden 50A a drugi 200 to obetnie do 50A... Teraz zastanów się dlaczego i jakie to ma znaczenie dla bezpieczeństwa użytkowania...

I wszystko jest dobrze i zgodnie ze sztuką magazynów energii. Prądy się nie sumują.
  • #3 21694863
    michal__g
    Poziom 7  
    No nie no, nie mogę się z Tobą zgodzić - zresztą producent magazynu również nie, bo uważa, że problem tkwi w interpretacji protokołu. Zresztą w swojej dokumentacji wprost pokazuje jak zbudować zestaw magazynów np. na 800A.
    Jeżeli to co piszesz (przynajmniej bez nakreślenia szerszego kontekstu) byłoby prawdą to nie dałoby się zbudować żadnego wielkoskalowego magazynu, bo każdy jest składany z mniejszych elementów niezależnych.

Zgodzę się, że nie do końca się sumują (tj. w praktyce nie da się uzyskać 400A z 2x 200A z uwagi na nieidealne charakterystyki), ale w dobrze skonstruowanym układzie (charakterystyki bardzo zbliżone i odpowiednio podłączone magazyny) da się prawie tyle.

Jeżeli magazyny są spięte bezpośrednio do szyny kablami o tej samej długości (lub na tyle przewymiarowanymi, żeby spadki napięć były pomijalne) i mają bardzo zbliżone charakterystyki prądowo-napięciowe to ja nie widzę przeszkód. Do tego każdy jest zabezpieczony własnym BMS i bezpiecznikiem, więc nawet w skrajnej sytuacji po prostu się odłączą.

Także jeżeli Ty je widzisz to nakreśl proszę zasady fizyczne, które masz na myśli i wyjaśnij swój tok rozumowania.
    Człowiek w końcu uczy się całe życie, więc chętnie się czegoś dowiem.
  • #4 21694938
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2650
    Ja tam nie mam wiedzy w magazynach energii ale myślę że podłączenie większej ilości magazynów równolegle jedynie zwiększa pojemność magazynu a nie moc. Jak dla mnie te 200A to max prąd jaki przetwornica jest w stanie pobrać z magazynu a to czy magazyn będzie miał 10kWh czy 100kWh to i tak przy max obciążeniu będzie 200A tylko większy magazyn na dłużej takiego zużycia Ci wystarczy.
  • #5 21694962
    michal__g
    Poziom 7  
    Ja akurat o magazynach jako takie pojęcie mam.
    Dopuszczam, że czegoś nie wiem lub tylko wydaje mi się, że wiem, ale prosiłbym o dokumentację lub uzasadnienie elektrotechniczne.

Jeżeli mówimy o niezależnych magazynach DC i zestawie falowników pobierających prąd stały z nich to oczywiście liczy się zarówno moc jaki mogą dostarczyć magazyny i moc maksymalna przetwornic. Jeżeli np. magazyny są wstanie dostarczyć 200A a falownik obsłuży 100A to już oprogramowanie falownika powinno ograniczyć maksymalny prąd i w razie czego wyłączyć falownik awaryjnie.

Od strony falowników mój zestaw jest ciągle wstanie pobierać ponad 300A a szczytowo prawie 600A (przez około 3s).
    Do tego te falowniki można maksymalnie łączyć równolegle 6szt na fazę uzyskając zapotrzebowanie na ciągły prąd magazynu 1,8kA (a szczytowo prawie 4kA).

Także podsumowując moim zdaniem przy mojej konfiguracji:
    * falowniki są wstanie obsługiwać prądy rzędu 600A
    * wszystkie podłączenia są wstanie obsługiwać prądu do 1000A (to już kwestia grubości kabli, szyny itd)
    * magazyny powinny dostarczyć szczytowo pod 400A (po 200A każdy)
  • Pomocny post
    #6 21746884
    04.21
    Poziom 10  
    Ocena: 15
    >>21694962
    Witam

Wszystkie informacje, które podał autor, są prawidłowe: przy łączeniu równoległym moc się zwiększa, pojemność i prąd pozostają, tylko napięcie.
    Natomiast jeśli chodzi o te magazyny, znam je bardzo dobrze. Proponuję rozpiąć połączenie CAN i podłączyć do falownika — zobacz, jakie informacje podaje tylko jeden BMS.
    Fizycznie możesz je mieć podłączone; chodzi tylko o rozłączenie komunikacji, żeby falownik miał tylko dane z jednego BMS.

Pozdrawiam
  • #7 21747183
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 892
    Przy podłączeniu jednego magazynu jako master powinno przecież sumować wartości pozostałych slave do niego podłączonych.
    Wpięty do master inwerter powinien pokazać właściwy pomiar że wszytkich.

Można przetestowac zamianę magazynów master w slave i vice versa.
  • #8 21747216
    04.21
    Poziom 10  
    Ocena: 15
    >>21747183
    Witam.

Może do końca nie zrozumiałeś, o co mi chodzi. Autor napisał, że pojemność mu się zgadza. Proponowałem mu, żeby włączył jeden — mam prawie pewność, że pokaże mu 100 A na jednym, a nie 200 A. Pisałem, że znam te BMS-y na wylot i zajmuję się ich konfiguracją.

Autor zadał pytanie, że ma problem: jeżeli te dwa magazyny po CAN dają pojemność 420 Ah, to tak samo będzie z prądem. Ma rację, że powinno być 400 A, ale żeby rozwiązać jego problem, muszę wiedzieć, jakie informacje daje jeden magazyn — dlatego zadałem mu to pytanie.

Proszę o prosty test: zostawić po CAN jeden magazyn — minuta roboty, odświeżyć dane w falowniku i napisać, co się pokazało.

Ostatnia sprawa: w tych BMS-ach nie ma przełączników master, slave. Na pewno kolega, zanim coś tu napisał, to sprawdzał.

Pozdrawiam
  • #9 21757452
    tomaszmruz
    Poziom 19  
    Ocena: 34
    Może napisz nam jakie masz te Victrony.
  • #10 21778031
    michal__g
    Poziom 7  
    Odpowiadając na pytanie to ja mam Multiplus II 48/5000/70 x3.

Natomiast wprost w temacie samego problemu to rozpięte oba pokazywały 200A i zamiana master z slave (oczywiście master i slave to bardziej koncepcyjnie piszę, tj. master to ten podłączony do Victron) też nie pomagała.
    Ale dosłownie przed chwilą dostałem od producenta update firmware i po wgraniu w oba magazyny:
    * obniżyli CCL i DCL do 190A (co ma dla mnie sens bo 200A to już limit zabezpieczeń)
    * zaczęły poprawnie sumować CCL i DCL w Victron do 380A.

Także jeżeli ktoś, by trafił na taki problem to proponuje zgłosić się do producenta w celu zaktualizowania firmware.

Dziękuje wszystkim za pomoc.

EDIT: Jeszcze jako ciekawostkę mogę powiedzieć, że ostatnia wersja firmware do BMS naprawdę sporo wprowadziła zmian.
    Wcześniej z tego co obserwowałem to firmware wystawiał (przynajmniej dla Victron) limity stałe CCL i DCL (przynajmniej w stałej temperaturze otoczenia).
    Teraz limity są dynamiczne względem co najmniej napięcia i SoC co generalnie jest bardzo dobre, bo poprawia parametry i np. zachowanie w okolicach max SoC i min SoC (w przypadku min warto pamiętać, że spada dostępna moc dość drastycznie, więc jak ktoś szacuje jako backup to musi to brać pod uwagę).
  • #11 21778933
    michal__g
    Poziom 7  
    Opis rozwiązania w poście wyżej.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył nieprawidłowego raportowania maksymalnego prądu ładowania i rozładowywania przez Victron MultiPlus II przy równoległym podłączeniu dwóch magazynów energii Sundeposit 10kWh za pomocą magistrali CAN. Pojemność była raportowana poprawnie, natomiast prąd maksymalny wynosił 200A zamiast oczekiwanych 400A. Dyskusja wyjaśniła, że prądy nie sumują się automatycznie w systemie, co jest zgodne z zasadami bezpieczeństwa i charakterystyką BMS. Jednak producent magazynów wskazał, że problem może wynikać z interpretacji protokołu komunikacyjnego i konfiguracji BMS (prawdopodobnie Daly). Zalecano testy z pojedynczym magazynem oraz sprawdzenie konfiguracji master-slave. Ostatecznie aktualizacja firmware magazynów obniżyła wartości CCL i DCL do 190A i umożliwiła poprawne sumowanie prądów w Victron do około 380A, co rozwiązało problem. Wskazano, że w dobrze skonstruowanym układzie równoległym prądy mogą się sumować prawie do wartości sumy pojedynczych magazynów, pod warunkiem odpowiedniej konfiguracji i zabezpieczeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA