logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ustawienia ładowania dla DEYE SE-G5.1 Pro-B 5kWh LiFePo4 z falownikiem Anenji 6,2kW

bruk 25 Lut 2026 17:02 840 19
  • #1 21848530
    bruk
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam. Mam dwa magazyny energii DEYE SE-G5.1 Pro-B, 5 kWh/51,2 V LiFePO4 podłączone do falownika Anenji 6,2 kW 230 V 48 V.
    Jakie ustawić ładowanie, aby magazyny wytrzymały najdłużej? Ile ustawić amperów?
    Które parametry zmienić w falowniku i na ile?
  • Pomocny post
    #2 21848649
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 359
    bruk napisał:
    Jakie ustawić ładowanie, aby magazyny wytrzymały najdłużej? Ile ustawić amperów?

Zalecany prąd ładowaniai rozładowywania jednego magazynu to 50A dla dwóch to 100A

Który ?
    https://anenji.com/products/6.2kw-48v-mppt-hybrid-off-grid-solar-inverter-with-wifi-parallel
    https://anenji.com/products/6200w-48v-hybrid-solar-inverter-on-grid-off-grid-with-wifi
  • Pomocny post
    #3 21849034
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 890
    Nawet jak ustawi 100 nic się nie stanie że względu na małą moc inwertera.

BMS i tak zarządza ładowaniem i rozładowaniem to ustawienia inwertera można zignorować.
  • Pomocny post
    #4 21851591
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2563
    tomaszlonski napisał:
    Nawet jak ustawi 100 nic się nie stanie że względu na małą moc inwertera.

BMS i tak zarządza ładowaniem i rozładowaniem to ustawienia inwertera można zignorować.

Może Pan wyjaśnić mnie i Autorowi jak to się odbywa? Jak się odbywa zarządzanie ładowaniem i rozładowaniem?
  • #5 21851702
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Nie wiem czego nie zrozumiałeś, skoro BMS ma swoje własne ustawienia maksymalnego ładowania/rozładowania to po co zmieniać cokolwiek na inwerterze ? Może ustawić maksimum jakie ma możliwe i nie będzie miało to wpływ na działanie ładowania.

BMS ma 50A a inwerter 100A to zawsze będzie TYLKO 50A na magazyn. Ustawi 200A ładowania w inwerterze to i tak maksimum jakie przyjmie magazyn to 50A, dwa to 100A itd..
    Ustawi sobie 50A w inwerterze to dwa magazyny dostaną po 25A i nic więcej mimo że jest możliwe ładowanie 100A .
    Ustawienia inwertera nie mają wpływu na ustawienia użyte w BMS tym bardziej że ma dwa magazyny czyli mogą to być wartości nawet 2x większe w inwerterze.

Magazyn należy ustawiać do możliwości inwertera albo stosować w nim maksymalne możliwe ustawienia maksymalnego ładowania i rozładowania.
  • Pomocny post
    #6 21851707
    LEDówki
    Poziom 43  
    To są napięcia graniczne i to jest jasne. Napisałeś, że BMS zarządza ładowaniem i rozładowaniem. Te BMS, które używałem do tej pory nie robiły tego, więc dziwi mnie twierdzenie o zarządzaniu. Jak BMS zarządza ładowaniem i rozładowaniem. Robi coś poza pilnowaniem napięć?
  • #7 21851714
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Wlanie , nic nie robi poza tym pilnowaniem swoich wartości napięć.

Zarządzanie magazynem i inwerterem z poziomu programowego jest tylko i wyłącznie na sprzętach pochodzących od jednego producenta.
    W każdym innym przypadku zarządzanie jest tylko pasywne.

Czyli sprzęt DEYE i magazyny kompatybilne w 100% z nim będzie aktywny ale każdy inny oparty o podobne rozwiązania będzie tylko pasywnym.
    W aktywnym inwerter może zarządzać magazynem , w pasywnym nie.

DEYE > magazyn DEYE aktywny
    ANANJI > magazyn DEYE pasywny
  • Pomocny post
    #8 21851720
    LEDówki
    Poziom 43  
    No i dało się napisać bez moderatora. Nie ma zarządzania - BMS nie wpływa na proces ładowania i rozładowania. Pilnuje napięć i prądów jak każdy BMS. Czasem może pilnować temperaturę baterii akumulatorów.
    To jeszcze napisz czym się różni magazyn od baterii. Nie potrafię wychwycić tej subtelnej różnicy. Kupię baterię akumulatorów, podłączę pod BMS i inwerter i zadziała, czy skończy się katastrofą/upomnieniem?
  • Pomocny post
    #10 21854842
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Jakie tylko chcesz, zwykle nie większe albo na poziomie tego jakie ma BMS ustawione. W tym bms masz max 100A/100A.

Przecież napisałem, ładowaniem zarządza sobie bms sam, ustawisz 100A a bms ma 50A to i tak 50A będzie ładować.

Masz przeciez dwa magazyny to maksymalna możliwa wartość jest 2x większa niż pojedynczego magazynu.
    Przy 2 magazynach można maksymalnie nawet 200A i będzie w porządku.

Zresztą kolega @kmarkot ci napisał jaka zalecana dla JEDNEGO magazynu to nie problem obliczyć jaka jest dla dwóch.

P. S.
    Osobiście nie ustawiam zwykle max na bms, obniżam 20-30% od wartości maksymalnych a w inwerterze ustawiam zawsze maksimum przy więcej niż jednym magazynie.
    Mam zarządzanie przez napięcie i zbliżenie się napięcia ładowania inwertera do napięcia magazynów i tak powoduje obniżenie prądu ładowania z inwertera. Tak mi działa na Easun i Sumry ładowanie magaxynu z inwertera bez komunikacji.
  • Pomocny post
    #11 21855039
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Ocena: 1454
    tomaszlonski napisał:
    BMS ma 50A a inwerter 100A to zawsze będzie TYLKO 50A na magazyn. Ustawi 200A ładowania w inwerterze to i tak maksimum jakie przyjmie magazyn to 50A, dwa to 100A itd..

Czyli twierdzisz że BMS reguluje prąd ładowania?
  • Pomocny post
    #12 21855476
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Nic nie twierdzę .
    Jak ty stwierdzasz że może jest inaczej to wytłumacz dlaczego .
  • Pomocny post
    #13 21855587
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    No jak nie, a zdanie
    tomaszlonski napisał:
    Przecież napisałem, ładowaniem zarządza sobie bms sam, ustawisz 100A a bms ma 50A to i tak 50A będzie ładować.

o czym mówi?
  • #14 21855643
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Skoro ustawisz ograniczenie w bms do 50A to wiecej jak to 50A nie będzie nawet jak chcesz ładowac z inwertera 100A.
    Ustawisz 100A to będzie ładować 100A maksymalnie, 80A to 80A maksymalnie, itd.
    Co w tym trudnego do zrozumienia?
    Inna sprawa że tym zarządzaniem i sterowaniem przez ustawienie zadanych parametrów zajmuje się zwykle użyszkodnik przed BMS czyli Ty albo ja lub ktoś inny.

BMS się ustawia raz i ma działać w zadanych zakresach ustawień czyli głównie pilnować napięć cel, kontrolować zabezpieczenia ładowania i rozładowania, temperaturę itp.

Inne działania to już zależą od stosowanej automatyki zewnętrznej zarządzającej BMS, np. Home Assistant może sterować i zarządzać w czasie rzeczywistym wszystkimi możliwymi opcjami BMS, np. mogę sobie podpiąć inny magazyn z dużą różnicą napięć, powiewiedzmy 1V i automatyka załączy odpowiednio rozładowanie czy ładowanie jak napięcia wszytkich się wyrównają.
  • Pomocny post
    #15 21855964
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    tomaszlonski napisał:
    Skoro ustawisz ograniczenie w bms do 50A to wiecej jak to 50A nie będzie nawet jak chcesz ładowac z inwertera 100A.

To gdzie się straci te 50A? na BMS-ie?

tomaszlonski napisał:
    Co w tym trudnego do zrozumienia?

Akurat jestem elektronikiem i dlatego nie rozumiem tego tekstu, może dlatego że wiem od podszewki jak one pracują, stąd pytam, gdzie się wydzieli nadmiarowa moc z falownika?
  • #16 21857109
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Nic się nie dzieje, znika bezpowrotnie nie wykorzystana jeśli nie zostanie zmagazynowana czy zużyta.

Inwerter jako normalne urządzenie pobiera energię z paneli PV do działania tyle ile potrzebuje na :
    - działanie inwertera
    - zasilanie, obciążenie wyjścia
    - ładowanie, obciążenie ładowania.

Jeśli wartość energii wejściowej i wyjściowej jest równa 0 masz dobrze wykorzystaną auto konsumpcję w off-grid. Nadwyżki na plus nie są wykorzystane .
    W on-grid to samo tylko nadwyżki wyśle do sieci.

W teorii bez brania pod uwagę jednostek i działania, takie gdybanie, np.

6000 W masz z PV
    200 W zużyje inwerter na działanie, straty itp.
    1000 W zużyją urządzenia podpięte pod inwerter
    3000 W ładuje magazyn z mocą jego ograniczenia czyli ok 50A
    1800 W nie jest zużyte, przepada.

Na minus nie bierzemy pod uwagę bo wtedy nie ładuje magazynu tylko rozładowuje.

Ograniczenia to są przecież maksymalne wartości z którymi może pracować a nie że przy takich zawsze pracuje.
    Jeśli ustawisz inwerter na 100A to nie znaczy że będzie ładował 100A tylko maksymalnie może ładować podłączone obciążenia czyli magazyn do 100A.

Chyba nie brałeś pod uwagę że jak ustawisz 100 A to zawsze ładuje 100 A !
    Ładuje zgodnie z bilansem
    ENERGIA Z PANELI - ( zużycie inwertera + wyjście inwertera ) = ENERGIA ŁADOWANIA / ROZŁADOWANIA.
  • #17 21857271
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    tomaszlonski napisał:
    Jeśli ustawisz inwerter na 100A to nie znaczy że będzie ładował 100A tylko maksymalnie może ładować podłączone obciążenia czyli magazyn do 100A.

Oczywiście że ładuje jeżeli ma taką dostępną moc, i teraz wg Ciebie BMS go ogranicza na 50A, w jaki sposób?
  • #18 21858750
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Chyba sam siebie nie rozumiesz albo nie wiesz czym jest zasilacz regulowany, ustawiasz maksymalny prąd ładowania i układy bms go utrzymują na zadanym maksymalnym poziomie.

Pozwala to ustawiać dowolnie według potrzeby prąd ładowania w zakresie od 0 do maksymalnego BMS.
    Tak samo działa ograniczenie rozładowania.

Ekran aplikacji „BMS 2 PROTECTION” z ustawieniami ochrony ładowania i rozładowania, max prąd 60,0 A.
  • #19 21858757
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    To że masz regulację progu wyłączenia BMS nie oznacza że on reguluje prąd, w innym wątku już ci to wyjaśniłem i sie nie będę powtarzał.>>21858752

Dodano po 1 [minuty]:

Prąd reguluje falownik bo ma takie możliwości, BMS nie ma, może tylko co najwyżej 'pogadać' o tym z falownikiem.
  • #20 21860640
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Tak po części masz tylko rację, tak działa w bms z małymi mocami.
    Bms z większą mocą 200-300A umożliwia zarządzanie ładowaniem i ustalenie prądu maksymalnego ładowania. Tak jest w przypadku jk bms 300A

W JK też niby to działa ograniczając ładowanie do 10A na BMS tylko przy połączeniu więcej niż jednego magazynu. Normanie dostęp do opcji sterownia prądem ładowania są zablokowane przez producenta i używane do odłaczania. Brak w bms odpowiedich radiatorów i przestrzeni by odprowadzać ciepło.

Moj błąd że nie zwróciłem uwagi że mam 300A BMS w którym to działa, jak sprawdzałem na bms 100-150A to wyłącza albo ogranicza do 10A ładowanie ( mam 3 magazyny) nie podłączanie do inwertera i bez mastera.

Zwykle pełne zarządzanie mocą ładowania do ograniczenia działa tylko przy komunikacji z inwerterem tak jak piszesz .

A tak praktycznie to nie ważne co ustawi przy tym inwerterze co ma i 100A ładowania inwerter popracuje z 2-3 minuty i, albo ograniczy prąd ładowania albo się wyłączy bo tak się strasznie grzeje. Poza tym musiał by osiągnąć wartości katalogową mocy z paneli 6500W i 500V by przekroczyła wartość ładowania 100A.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy optymalnych ustawień ładowania dla dwóch magazynów energii DEYE SE-G5.1 Pro-B 5 kWh LiFePO4 podłączonych do falownika Anenji 6,2 kW 48 V. Zalecany prąd ładowania i rozładowywania dla jednego magazynu to 50 A, co dla dwóch magazynów daje 100 A. Jednak faktyczne ograniczenia prądu ładowania wynikają głównie z ustawień BMS, który kontroluje maksymalne wartości prądu, napięcia i temperatury baterii, a nie z ustawień falownika. Falownik może mieć ustawiony wyższy limit prądu (np. 100 A lub więcej), ale BMS ograniczy prąd do swoich maksymalnych parametrów (np. 50 A na magazyn). W praktyce BMS pełni funkcję zabezpieczającą i pasywnie kontroluje proces ładowania, natomiast aktywne zarządzanie magazynem i falownikiem jest możliwe tylko przy sprzęcie tego samego producenta (np. DEYE z magazynem DEYE). W przypadku falownika Anenji i magazynów DEYE zarządzanie jest pasywne. Ustawienia falownika, takie jak parametr 11 (prąd ładowania) i parametr 26 (napięcie ładowania), można ustawić na wartości równe lub nieco niższe niż maksymalne parametry BMS. Nadmiar mocy z falownika, która nie jest wykorzystana do ładowania lub zasilania, jest tracona. Prąd ładowania jest regulowany przez falownik, ale ostateczne ograniczenia wynikają z BMS. Użytkownicy często ustawiają w falowniku maksymalne możliwe wartości prądu, a BMS sam ogranicza prąd do bezpiecznych poziomów.
REKLAMA