logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault CanClip VCI3 – Clip v237 nie widzi sondy, brak testu kalkulatorów, brak COM

urb2001an 15 Wrz 2025 19:47 1665 2
REKLAMA
  • #1 21691003
    urb2001an
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Witam,

Mam problem z kablem sondy CanClip VCI3.

Mianowicie: gdy wpinam się do auta, Clip v237 nie wyświetla mi przycisku "test kalkulatorów" itp. Mam wrażenie, że Clip jest w trybie DEMO i nie widzi sondy.

Na laptopie mam:
    Super CAN VCI (wersja 1.9.0.0709) - ten program nie widzi sondy, pomimo zainstalowanych sterowników dla Renault.
    VCI Manager (Bosch VCI Software RNM wersja 9.0.1422.248) - ten program widzi sondę.
    Clip v237 - ten program, pomimo aktywacji, nie wyświetla przycisków.

Zauważyłem, że gdy wchodzę do Menedżera urządzeń, komputer nie widzi sondy. Powinna się wyświetlać w węźle Porty COM i LPT, tymczasem nigdzie jej nie ma.

Na laptopie mam jeden dysk i wydzieliłem na nim dwie partycje. Na jednej partycji Windows 10 64-bit, na drugiej Windows 7 32-bit; na obu systemach ten sam problem.

Czy ktoś wie, co może być nie tak? Dlaczego komputer nie widzi sondy i dlaczego nie mogę zdiagnozować samochodu?
    Tutaj wrzucam link do MEGA z softem, z którego korzystam (tam jest VCI Manager w starszej wersji niż mam na dysku):
    https://mega.nz/file/al4AlLQR#mKUWop-DnLWYWf9BqGFhPS8YsNsmdvvLe1DWz8_TXU8

Menedżer urządzeń Windows z niewykrytym interfejsem VCI w kontrolerach USB Zrzut ekranu z Menedżera urządzeń Windows z wieloma nieznanymi urządzeniami Ekran programu SuperCAN VCI z ikonami różnych marek diagnostycznych Ekran SuperCAN VCI z komunikatem No Device!(AUTO) i ikoną urządzenia z czerwonym X. Okno Menedżera VCI z wykrytym urządzeniem o numerze SN 98001138 przez USB
    Interfejs diagnostyczny Renault VCI 3 z podłączonymi kablami i świecącymi diodami.

AI: Czy Twój interfejs VCI3 jest oryginalny, czy jest to klon?
    Klon
    AI: Czy próbowałeś podłączyć sondę do innego komputera lub laptopa, żeby sprawdzić, czy tam jest wykrywana?
    Tak, wszędzie to samo
  • REKLAMA
  • #2 21805003
    xcavalos
    Poziom 1  
    i jak poradziłeś sobie bo mam ten sam problem?
  • #3 21805658
    urb2001an
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Nie - sondę schowałem do szafy.
    Potrzebowałem jej do adaptacji turbiny w Clio V. Serwis Boscha zrobił to w 15 minut za 300 złotych.
    Na wiosnę znowu ją wyciągam i podziałam trochę z tematem. Podejrzewam, że Clip w starszej wersji np. v219 prawidłowo zadziała.
REKLAMA