logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Clip Renault nie widzi sondy. - Renault Can Clip nie widzi sondy.

marro1221 04 Lis 2022 18:14 8808 10
REKLAMA
  • #1 20267953
    marro1221
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam. Zainstalowałem oprogramowanie Renault clip 212v i chciałem połączyć się z samochodem lecz program nie widzi sondy która jest podłączona poprzez USB. Program
    zainstalowałem na windows 10, program widzi sondę poprzez bluetooth, w ten czas chce abym podłączył go pod port usb, gdyż chce go skonfigurować. Dodaję zdjęcia jak system windows wykrył sondę oraz co się dzieje w programie Clip. Proszę o pomoc i pozdrawiam. Clip Renault nie widzi sondy. - Renault Can Clip nie widzi sondy. Clip Renault nie widzi sondy. - Renault Can Clip nie widzi sondy. Clip Renault nie widzi sondy. - Renault Can Clip nie widzi sondy.
  • REKLAMA
  • #2 20267998
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2027
    Skoro wymaga podłączenia po USB to może tak zrób?
    Jaki to jest dokładnie interface?
  • #3 20268001
    mark55
    Poziom 13  
    Ocena: 69
    Clip najlepiej chodzi na Windowsie 7 32 bit, nie piszesz ile masz bitów na win 10
  • REKLAMA
  • #4 20268011
    freebsd
    Poziom 42  
    U mnie CLIP (klon) najlepiej działa z XP :-)
  • #5 20268018
    marro1221
    Poziom 9  
    freebsd napisał:
    Skoro wymaga podłączenia po USB to może tak zrób?
    Jaki to jest dokładnie interface?

Właśnie powód jest taki że nie widzi go z pozycji USB, a z bluetooth już tak, jak wyłączam w laptopie bluetooth to w ogóle nie wykrywa sondy.

Dodano po 1 [minuty]:

mark55 napisał:
    Clip najlepiej chodzi na Windowsie 7 32 bit, nie piszesz ile masz bitów na win 10

mam laptopa z windows 7 tylko niestety z systemem 64 bity i ta w ogóle nie znajduje sterowników od sondy, pisze że nieznane urządzenie. próbowałem instalować pliki poprzez menadżera urządzeń te co znajdują sie na płycie ale niestety nie widzi ich. Wydaje mi się, że może system źle zainstalował sobie sondę i dlatego jej program nie widzi.
  • REKLAMA
  • #6 20268169
    lopr_pol
    Poziom 32  
    Ocena: 484
    Zamiast clipa spróbuj ddt4all, chodzi bez problemów na XP i Win7 32b i 64b.
  • #7 20268211
    marro1221
    Poziom 9  
    lopr_pol napisał:
    Zamiast clipa spróbuj ddt4all, chodzi bez problemów na XP i Win7 32b i 64b.

Gdybym nie kupił tego clipa to bym w tym momęcie zakupił ddt4all ale że go mam to chciałbym go uruchomić.
    Z czego wyczytałem to podczas podłączenia sondy do samochodu i do komputera powinny świecić 4 diody zielona i czerwona z napisem ISO oraz zielona i czerwona z napisem CAN, lecz u mnie po podłączeniu świecą tylko 2 diody ISO a 2 diody CAN już nie więc wnioskuję że może być uszkodzona sonda :( . Czy ktoś może mi powiedzieć czy tak powinno być, oraz czy jest ktoś kto się zna na budowie sondy i mógłby mi to sprawdzić.
  • #8 20268228
    freebsd
    Poziom 42  
    Czy z dołączonym programem nie dostałeś jakiejś instrukcji, sterowników? Widziałeś np.: https://youtu.be/1bjgloPSf_I

Jaki to jest CLIP - klon?
    Czy Twój CLIP wygląda jak ten:
    Clip Renault nie widzi sondy. - Renault Can Clip nie widzi sondy.
  • REKLAMA
  • #9 20268647
    marro1221
    Poziom 9  
    freebsd napisał:
    Czy z dołączonym programem nie dostałeś jakiejś instrukcji, sterowników? Widziałeś np.: https://youtu.be/1bjgloPSf_I

Jaki to jest CLIP - klon?
    Czy Twój CLIP wygląda jak ten:
    Clip Renault nie widzi sondy. - Renault Can Clip nie widzi sondy.

Tak wygląda jak ten, mam nawet na nim numery TYPE: 21820869-9, tego sposobu z filmiku akurat nie próbowałem, jak przyjadę z pracy to spróbuje. Dostałem sterowniki które zainstalowałem właśnie z płyty, program odpala jak należy tylko właśnie się nie łączy poprzez kabel USB. Pozdrawiam
  • #11 20321599
    marro1221
    Poziom 9  
    Witam. Problem występował w wersji zainstalowanego systemu. System jaki był zainstalowany był 64 bity a powinien być 32 bity. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował oprogramowanie Renault Can Clip 212v na systemie Windows 10, jednak program nie wykrywa sondy podłączonej przez USB, mimo że działa przez Bluetooth. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że program najlepiej działa na systemach 32-bitowych, takich jak Windows 7 lub XP. Użytkownik zauważa, że przy podłączeniu sondy świecą tylko diody ISO, co może sugerować uszkodzenie urządzenia. Wskazano również, że Windows 10 może automatycznie instalować swoje sterowniki, co może powodować problemy z łącznością. Ostatecznie użytkownik stwierdził, że problem wynikał z użycia 64-bitowego systemu, podczas gdy wymagany był 32-bitowy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA