logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Vidos – różnice w kolejności przewodów między monitorem a stacją bramową

januszpolak469 17 Wrz 2025 21:53 702 44
Najlepsze odpowiedzi

Jaką kolejność przewodów między monitorem a stacją bramową zastosować w Vidos S20DA, gdy różne instrukcje pokazują inne podłączenie?

Dla nowo kupionego Vidos S20DA należy stosować nowszą instrukcję z 2019 r./aktualny PDF, bo starszy manual z 2017 r. dotyczy innej wersji i pokazuje inne podłączenie [#21693149][#21693165][#21693172] Forum uznało więc, że właściwy jest schemat z linkowanej instrukcji producenta, a nie starszy rysunek znaleziony w sieci [#21693164][#21693206] Jeśli na urządzeniu nie ma daty produkcji, najlepiej kierować się tym, że kupiony dziś egzemplarz powinien być podłączony według nowszej instrukcji [#21693172][#21693181]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
  • #31 21700684
    januszpolak469
    Poziom 4  
    Zasilanie DC 12–15 V, więc przesłano nie właściwy, nie pasujący do mojej stacji
  • #32 21700697
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1022
    Cały czas skupiasz się na stacji bramowej, a videodomofon to stacja wewnętrzna (monitor) i stacja zewnętrzna (bramofon), są one łączone ze sobą i trudno stwierdzić jakie to ma być połączenie nie znając modelu monitora.

Zacznij od podania modelu monitora i ile zasilaczy dostałeś, ten jeden czy dwa, jeden do zasilania całego kompletu, który podłącza się do monitora, drugi jako dodatkowy do zasilania rygla, jak tego nie podasz to pomocy nie uzyskasz, jest to mielenie w kółko jednego i tego samego, robi się z tego misz masz ;).
  • #33 21700706
    januszpolak469
    Poziom 4  
    Zasilanie DC 12–15 V, więc przysłano niewłaściwy, niepasujący do mojej stacji

Dodano po 4 [minuty]:

Do monitora dostałem dedykowany zasilacz, lecz chciałem zasilać niezależnie każdy element. Zasilając wszystko na raz, wskakują zakłócenia — wizja w trakcie zasilania rygla. Znam to z montażu; efekt niezadowalający
  • #34 21700709
    rokbok
    Poziom 40  
    A Ty swoje, odpowiedz konkretnie na to o co Cię prosiłem, inaczej odpuszczam.
  • #35 21700717
    januszpolak469
    Poziom 4  
    OTO MOJ ZESTAW
    Załączniki:
    • Vidos – różnice w kolejności przewodów między monitorem a stacją bramową Screenshot_20250925-211825.png (263.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Vidos – różnice w kolejności przewodów między monitorem a stacją bramową Screenshot_20250925-211911.png (382.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #36 21700719
    rokbok
    Poziom 40  
    januszpolak469 napisał:
    DO MONITORA DOSTAŁEM DEDYKOWANY ZASILACZ

Po pierwsze wyłącz caps lock, po drugie jak napisałem wcześniej, jeżeli ten drugi zasilacz ma być jako dodatkowy do rygla to możesz go zastosować, możesz go podłączyć pod złącze w kółku w poście wyżej, ale tylko zasilacz, nic więcej.
    Korzyść z tego będzie taka że rygiel podczas odblokowania będzie warczał co da znać osobie odwiedzającej że bramka w tym momencie jest odblokowana, przy zasilaczu z prądem stałym było by takie krótkie pyk, osoba odwiedzająca nie wiedziała by że furtka jest odblokowana, wtedy zazwyczaj montuje się buzer.
  • #37 21700721
    januszpolak469
    Poziom 4  
    OTO MOJ ZESTAW
    Załączniki:
    • Vidos – różnice w kolejności przewodów między monitorem a stacją bramową Screenshot_20250925-211825.png (263.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Vidos – różnice w kolejności przewodów między monitorem a stacją bramową Screenshot_20250925-212235.png (542.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #38 21700728
    rokbok
    Poziom 40  
    >>21700719 tu napisałem co możesz zrobić, to chyba rozwiewa Twoje wątpliwości.
  • #39 21700752
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2084
    januszpolak469 napisał:
    OTO MOJ ZESTAW

Jak słusznie wcześniej zauważyłeś dostałeś niewłaściwy zasilacz, musisz zmienić na DC.
  • #40 21700767
    rokbok
    Poziom 40  
    Ircys napisał:
    Jak słusznie wcześniej zauważyłeś dostałeś niewłaściwy zasilacz, musisz zmienić na DC.

Przecież do zasilenia zestawu dostał prawidłowy,

januszpolak469 napisał:
    Do monitora dostałem dedykowany zasilacz, lecz chciałem zasilać niezależnie każdy element.

Ten drugi miał by być do zasilania jako dodatkowy do rygla, chociaż autora odpowiedzi są tak nie spójne, nie odpowiada na jasno zadane pytania że już nie wiadomo co jest co.

rokbok napisał:
    ile zasilaczy dostałeś, ten jeden czy dwa, jeden do zasilania całego kompletu, który podłącza się do monitora, drugi jako dodatkowy do zasilania rygla, jak tego nie podasz to pomocy nie uzyskasz, jest to mielenie w kółko jednego i tego samego, robi się z tego misz masz .

Dodano po 10 [minuty]:

Brak precyzji stwarza takie problemy, jeżeli chce zasilić całą stację bramową to tak, potrzeba zasilacza DC, jeżeli chce zasilić rygiel może być zasilacz AC, aczkolwiek może też być DC, jak by sprecyzował co konkretnie chce nie było by drugiej strony tematu ;).
  • #41 21700778
    Ircys
    Specjalista Domofony
    rokbok napisał:
    Ten drugi miał by być do zasilania jako dodatkowy do rygla

Nie tylko, on zasila panel, bez niego nie będzie działał szyfrator i podświetlenie przycisku wywołania. Pozostałe funkcje będą działać, więc chyba nie o takie działanie chodziło pytającemu.
  • #42 21700794
    rokbok
    Poziom 40  
    Ircys napisał:
    Nie tylko, on zasila panel,

Zależy gdzie się podłączy, jest w panelu zewnętrznym wejście na jego zasilanie jest i wejście na zasilanie rygla, jak by sprecyzował co koniecznie chce nie było by takiej dyskusji, przekazanie swojej potrzeby powinno być jasne i zrozumiałe, a tu się trzeba domyślać, dopytywać i dalej nic nie wiadomo.

My sobie tu dywagujemy, a autor nie precyzuje dokładnie o co chodzi, a wystarczyło by:

"Mam videodomofon Vidos, zasilam go dedykowanym zasilaczem podłączanym do monitora, chciałbym zasilić stację bramową nie z monitora, ale osobnym zasilaczem, czy ten zasilacz co my wyjście AC będzie się nadawać"

Odpowiedź była by konkretna w jednym poście, a tak nie wiadomo czego chciał, czy zasilić tylko rygiel, czy tylko stację bramową, czy jedno i drugie, nie ma precyzji, jest niepotrzebna dyskusja.
  • #43 21700798
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Do tego zestawu potrzebne są 2 zasilacze DC, koniec-kropka. Nie wiem po co dalej dywagujesz i wprowadzasz w błąd pytającego.
    Ubiegając dalsze dywagacje - 1 zasilcz DC (ten od monitora) nie wydoli z panelem i elektrozaczepem. Tak wymyślił mały skośnooki producent i tu fizyki nie zmienisz.
  • #44 21700808
    rokbok
    Poziom 40  
    Ircys napisał:
    Do tego zestawu potrzebne są 2 zasilacze DC

Skoro tak twierdzisz.
  • #45 21704812
    januszpolak469
    Poziom 4  
    ROZWIĄZANO Z POMOCĄ FORUM

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy niezgodności w kolejności przewodów między monitorem a stacją bramową wideodomofonu Vidos, model S20DA. Występują różnice między instrukcją producenta a schematem znalezionym na forum ELEKTRODA, zwłaszcza w przypisaniu sygnałów do pinów (wideo, V, GND, AUDIO). Ustalono, że właściwa jest kolejność z nowszej instrukcji z 2019 roku, dostępnej na stronie Vidos, a wybór instrukcji zależy od daty produkcji urządzenia, której jednak brak na egzemplarzu użytkownika. Poruszono także kwestię przełącznika trybu pracy (CVBS/AHD), który występuje w nowszych modelach i powinien być ustawiony zgodnie z typem monitora. W zakresie zasilania omówiono problem niewłaściwego zasilacza AC zamiast DC 12–15 V, co powoduje zakłócenia przy zasilaniu rygla. Zalecane jest stosowanie dwóch zasilaczy DC: jednego dedykowanego do monitora i drugiego do rygla, aby uniknąć zakłóceń i zapewnić prawidłową pracę systemu. Podkreślono konieczność precyzyjnego określenia modelu monitora i liczby zasilaczy w zestawie dla uzyskania właściwej pomocy. Ostatecznie problem został rozwiązany dzięki wskazówkom forumowiczów i dostosowaniu się do nowszej dokumentacji oraz właściwego zasilania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA