logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nissan Primera P12 1.8 QG18DE 2006 – wysokie spalanie, błąd P0171, uboga mieszanka

mateusz_779 17 Wrz 2025 23:00 273 5
REKLAMA
  • #1 21693194
    mateusz_779
    Poziom 8  
    Witam,
    Mam problem z moją primerą (WP12 rocznik 2006) z silnikiem 1,8 QE18DE, a mianowicie samochód kupiłem w tym roku, po paru tysiącach kilometrów pojawił się problem szarpania podczas jazdy, towarzyszyły temu 2 błędy P0137 i P0132, czyli błędy sondy lambda przed katalizatorem. Męczyłem się z tym szarpaniem dość długo, czyściłem czujniki położenia wałka, wału, myta była miska olejowa. W silniku był dość duży syf i spora ilość opiłków, stąd próby czyszczenia wszystkiego. Przed wyczyszczeniem było też słychać łańcuch podczas rozruchu, ale ten problem już ustał. Do sondy jakoś za bardzo nie chciałem zaglądać, bojąc się, że ją urwę, był też problem z lewym powietrzem za MAF sensorem. Tu pomogła mieszanka kilku klejów, duct tape i folia stretch, bo spękany gumowy łącznik jest nie do dostania, a bynajmniej nie w Polsce i nie w normalnych pieniądzach. Problem szarpania w końcu wyeliminowałem, lutując sondę lambda bezpośrednio do wiązki, omijając kostkę — dostała się do niej woda i przestała łączyć, stąd czasami samochód jeździł normalnie, a czasem szarpał.

Ale przechodząc do sedna. Eliminując problem szarpania stworzyłem sobie kolejny: spalanie 12 l/100 km, nie mam instalacji LPG. Pojawił się też nowy błąd P0171 — mieszanka uboga, korekta długoterminowa wisi na prawie 30 procentach, a wskazania sond są, no cóż, dość dziwne. Po skasowaniu od nowa wyrzuca błąd po dosłownie kilku km.
    Nissan Primera P12 1.8 QG18DE 2006 – wysokie spalanie, błąd P0171, uboga mieszanka

Tu macie screena z PyObd, przejechałem się około 2 km z podłączonym laptopem, zastanawiam się czy wymieniać od razu sondę, czy sprawdzić coś jeszcze?
    AI: Czy sprawdzałeś lub wymieniałeś filtr powietrza, świece zapłonowe, wtryskiwacze albo przepływomierz (MAF)? Jeśli tak, to jakie były ich stany?
    Filtry były wymienione od razu po zakupie. Świece około 5 tys. km temu — ich stan był w miarę okej, kolor prawidłowy.
    AI: Mógłbyś wrzucić konkretne odczyty parametrów z PyObd – np. wartości MAF, STFT/LTFT, napięcia sond lambda, ciśnienie paliwa? To bardzo pomoże w diagnozie.
    Wszystko jest na wykresach na screenie.
  • REKLAMA
  • #2 21693292
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3401
    Lewe powietrze. Podczas pracy silnika włącz sobie podgląd pracy 1 sondy i psiknij troszkę plaka w dolot, sprawdź czy sonda zareaguje i wykres skoczy do góry.
  • REKLAMA
  • #3 21693634
    mateusz_779
    Poziom 8  
    Sprawdziłem na ciepłym silniku i po psiknięciu plakiem zmian 0 na obu sondach. Psikałem 2 razy tam, gdzie na wykresie RPM są spadki. Psiknąłem niedużo bezpośrednio w dolot po zdjęciu filtra powietrza.
  • REKLAMA
  • #4 21693656
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Dziwne bo powinny zareagować a tym bardziej pierwsza ale skoro nie reaguje to pewnie sonda jest uszkodzona. Odłącz pierwszą sondę i zrób wykres na biegu jałowym.
  • REKLAMA
  • #5 21693690
    mateusz_779
    Poziom 8  
    Niestety nie mam chwilowo czasu na odłączenie sondy, bo jest przylutowana na stałe z wiązką samochodu; może jutro lub w weekend będę mieć więcej czasu. Ale z tego, co pamiętam, bo kiedyś to chyba sprawdzałem, to też wisi na jakiejś takiej wartości typu 0,4 V i się nie rusza. Zastanawiam się i tak nad zakupem sondy w ciemno, np. takiej Boscha 0 258 006 462 — znalazłem za ok. 300 zł; powinno pasować z tego, co znalazłem. Czym najlepiej to odkręcić i jak tego nie urwać?
  • #6 21693758
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    mateusz_779 napisał:
    wartości typu 0,4 V i się nie rusza

To jest średnia wartość jaką sam sobie ustawia sterownik w chwili nie działającej sondy.
REKLAMA