logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoda Fabia II 2013 – dioda zaryglowania drzwi świeci cały czas słabo po odryglowaniu

alsababnur 18 Wrz 2025 16:36 165 7
REKLAMA
  • #1 21693720
    alsababnur
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witam..
    Dzisiejszy pacjent to skoda fabia 2 2013.Problem to świecąca się słabo dioda zaryglowania ( która powinna być zgaszona po odryglowaniu ) to da dioda w drzwiach w rogu. Otóż po odryglowaniu drzwi niezależnie czy kluczykiem czy pilotem ów dioda nazwijmy to świeci cały czas a po zaryglowaniu miga tak jak powinna tylko jak miga to nie gaśnie tylko się lekko świeci i znowu rozbłyska.Po odłączeniu akumulatora na 30 minut objaw ustąpił ale powrócił za jakiś czas podczas jazdy.
    Musze jeszcze sprawdzić czy czasem ta dioda się nie świeci cały czas nawet jak sa drzwi niezaryglowane mimo tego że system się wyciszył.
  • REKLAMA
  • #2 21693842
    danielzy
    Poziom 31  
    Ocena: 311
    Zacznij od podłączenia do komputera i odczytu błędów bo zapewnie będą.
  • REKLAMA
  • #3 21693904
    rosak
    Specjalista liczniki samochodowe
    Ocena: 557
    danielzy napisał:
    Zacznij od podłączenia do komputera i odczytu błędów bo zapewnie będą.

Nigdy nie zaczynaj od odczytu błędów bo niczego nie znajdziesz.

Żaden komputer nie jest potrzebny, wystarczy podstawowa wiedza na temat elektroniki.
    Tutaj typowa usterka licznika. edit: błędna porada.
  • REKLAMA
  • #4 21693930
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21694264
    danielzy
    Poziom 31  
    Ocena: 311
    Dużo rzeczy już w życiu widziałem i słyszałem ale porady by nie zaczynać od odczytu błedów w aucie - bo nic się nie znajdzie !!!! Tego jeszcze nie było , Genialne !!!!!!!
  • REKLAMA
  • #6 21694285
    rosak
    danielzy napisał:
    Dużo rzeczy już w życiu widziałem i słyszałem ale porady by nie zaczynać od odczytu błedów w aucie - bo nic się nie znajdzie !!!! Tego jeszcze nie było , Genialne !!!!!!!

Widzisz, a ja to mówię każdemu klientowi który dzwoni do mnie i mówi "mechanik podłączył komputer i powiedział że to pewnie będzie xyz" (podstawić cokolwiek pod xyz). I jeszcze za to skasował. Zawsze mówię, jak podchodzą do Ciebie z "komputerem" to jedź od razu do innego warsztatu.

Oczywiście mówię tu o takich prostych i oczywistych przypadkach jak ten, gdzie w nowoczesnym samochodzie aby zapalić kontrolkę na liczniku, dany moduł musi po CAN wysłać bit "1" a aby ją zgasić, musi wysłać bit "0". Pomiędzy bitem 1 a bitem 0 nie ma nic, bo to system binarny, więc nie ma fizycznie możliwości do zakomunikowania licznikowi aby zapalił kontrolkę na x% jasności. To jest wiedza podstawowa dla elektryka samochodowego ale wydaje mi się, że mechanik z racji doświadczenia też powinien takie rzeczy wiedzieć.
    Sam nie jestem mechanikiem a wiem, że jak np hamulce wydają dziwne dźwięki a tarcze są pofalowane, to komputer nie odpowie mi dlaczego tak się dzieje.

Komputer/interfejs dagnostyczny to nie szklana kula.
  • #7 21694306
    hobbista
    Poziom 25  
    Ocena: 170
    rosak napisał:
    Oczywiście mówię tu o takich prostych i oczywistych przypadkach jak ten, gdzie w nowoczesnym samochodzie aby zapalić kontrolkę na liczniku, dany moduł musi po CAN wysłać bit "1" a aby ją zgasić, musi wysłać bit "0"
    A gdzie w temacie jest kontrolka w liczniku ?? Tutaj mowa o kontrolce w drzwiach na tapicerce u góry . O kontrolce tzw SAFE . Błyska sobie tam w różnych sekwencjach po zaryglowaniu auta . Podłączona jest do modułu centralnej elektryki , gdzie tutaj jest dostępny jej test .
  • #8 21694319
    rosak
    hobbista napisał:
    Tutaj mowa o kontrolce w drzwiach na tapicerce u góry . O kontrolce tzw SAFE . Błyska sobie tam w różnych sekwencjach po zaryglowaniu auta . Podłączona jest do modułu centralnej elektryki , gdzie tutaj jest dostępny jej test .

Oj to się wpakowałem, źle przeczytałem (niedopuszczalne).
    Najmocniej więc przepraszam. Moja odpowiedź, że wadliwy jest licznik, jest oczywiście bzdurą, jednak cała reszta poniekąd się zgadza.

Podsumowanie tematu

✨ W Skoda Fabia II z 2013 roku występuje problem z diodą zaryglowania drzwi, która po odryglowaniu powinna być zgaszona, a tymczasem świeci słabo cały czas. Po zaryglowaniu dioda miga, ale nie gaśnie całkowicie, tylko lekko świeci i rozbłyska. Odłączenie akumulatora na 30 minut tymczasowo usuwa objaw, który jednak powraca podczas jazdy. Konieczne jest dalsze sprawdzenie, czy dioda świeci stale również przy otwartych drzwiach mimo wyciszenia systemu. Problem dotyczy diody umieszczonej w rogu drzwi i może wskazywać na usterkę układu sterowania zamkami lub czujników drzwi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA