logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak zbudować prosty układ do konwersji napięcia DC na AC (inwerter)?

JORGEN1970 18 Wrz 2025 18:43 2241 85
Najlepsze odpowiedzi

Jak najprościej zamienić napięcie stałe 0–1 V na napięcie przemienne AC 50 Hz o tej samej amplitudzie?

Najprościej zamienić 0–1 V DC na AC jako przebieg prostokątny, a nie sinus, używając generatora 555, wzmacniacza odwracającego LM358 i przełącznika DG419 zasilanych z ±5 V [#21694148][#21694186] Taki układ przełącza wejście raz na napięcie wejściowe, raz na jego odwróconą wersję, więc dla 1 V na wejściu otrzymuje się naprzemiennie +1 V i −1 V na wyjściu [#21694148] Częstotliwość ustawia się na 50 Hz, a generator powinien dawać wypełnienie 50% [#21698671][#21698719] Jeśli koniecznie potrzebny jest sinus, trzeba zastosować SPWM i filtr dolnoprzepustowy albo inny bardziej złożony układ, ale to jest trudniejsze, wolniejsze i mniej dokładne [#21693964][#21694016] W praktyce dla pomiarów autor wątku potwierdził, że przebieg prostokątny 50 Hz był wystarczający do poprawnego działania układu pomiarowego [#21694936]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 21693843
    JORGEN1970
    Poziom 9  
    Ocena: 18
    Potrzebuje układu aby przekonwertować napięcie stałe DC na zmienne

Dodano po 4 [minuty]:

Witam. Dla celów pomiarowych potrzebuje układu lub konwertera zmieniającego napiecie stałe DC na zmienne AC w zakresie do 0 - 1V o takiej samej wartości napiecia.
    Czy ktoś ma jakieś pomysły jak to wykonać i jescze jedna spawa żeby Napiecie zmienne AC było sinosidalne 50 HZ?
  • REKLAMA
  • #3 21693964
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6060
    Dlaczego sinusoidalne? Jeśli chodzi o zastosowania pomiarowe to można zrobić bardzo dokładną konwersję na napięcie prostokątne zestawem kluczy analogowych. Zrobienie sinusa jest możliwe, na przynajmniej dwa sposoby albo modulacja SPWM i filtr, albo sam filtr, w drugim przypadku częstotliwość graniczna filtru będzie dużo niższa i czas odpowiedzi dłuższy, obie metody mają wiele miejsc gdzie dokładność się może zepsuć.

Oczywiście generatory sinusoidalne z propozycji powyżej nie przydadzą się bo nie zrobisz elektronicznej regulacji amplitudy 0-1V, niby można by kombinować VCA ale to było by jeszcze bardziej skomplikowane i jeszcze mniej dokładne.
  • #4 21693965
    JORGEN1970
    Poziom 9  
    Dajcie cokolwiek było sprawdzone.

Dodano po 25 [minuty]:

Chodzi mi po głowie jakiś może układ komparatora gdzie na wejście podam napiecie sinusoidalne a napiecie DC regulowałoby wzmocnienie wzmacniacza w jakiejś linowej skali nie wiem może mam zły pomysł?
  • Pomocny post
    #5 21694016
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    JORGEN1970 napisał:
    Dajcie cokolwiek było sprawdzone.
    Sprawdzonego nie mam. Sprawdzone układy nie biorą się z nieba, tacy jak ja, projektują i testują je za pieniądze :)

JORGEN1970 napisał:
    Chodzi mi po głowie jakiś może układ komparatora gdzie na wejście podam napiecie sinusoidalne a napiecie DC regulowałoby wzmocnienie wzmacniacza w jakiejś linowej skali nie wiem może mam zły pomysł?
    To właśnie musiał byś użyć wzmacniacza sterowanego napięciem zbudować pętlę stabilizacji napięcia, pomysł nie jest zły tylko jest najbardziej skomplikowany i najtrudniejszy w uruchomieniu, z tego co mi przychodzi do głowy.

Najprostszy to za pomocą kluczy analogowych SPDT przetworzyć DC na prostokąt AC
    Jak zbudować prosty układ do konwersji napięcia DC na AC (inwerter)?
    później jeśli jest potrzeba filtrem przerabiać na sinus, ale czy naprawdę sinus jest potrzebny?
  • #6 21694070
    JORGEN1970
    Poziom 9  
    No to ok to może na początek spróbować przerobic DC na AC i może być prostokąt moż jakiś pomocniczy przykład?
  • Pomocny post
    #7 21694148
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Zrobił bym tak, 555 generuje przebieg prostokątny, U19A to bufor, U19B odwraca napięcie wejściowe, U20A przełącza pomiędzy napięciem wejściowym a odwróconym napięciem wejściowym. Czyli dla 1V na wyjściu, będzie na przemian 1V i -1V na wyjściu.
    Schemat układu z generatorem 555, wzmacniaczami operacyjnymi i przełącznikami analogowymi
    zasilanie +5V i -5V
  • #8 21694158
    JORGEN1970
    Poziom 9  
    OK dopytam wejście jest na R59 tak? Kolejne tytanie jak będę zmieniał od 0 do 1V to na wysciu też bedzię taka zmiana? Czyli jest trzy układy U20 DG 419LDY U19 LM 358 I U22 LMC 555 i jeszcze jedno tylko na U19 LM 358 jest niesymetryczne zasilanie +5V i -5V i czy to jest sprawdzony układ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 21694186
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    JORGEN1970 napisał:
    OK dopytam wejście jest na R59 tak?
    Tak.
    JORGEN1970 napisał:
    Kolejne tytanie jak będę zmieniał od 0 do 1V to na wysciu też bedzię taka zmiana?
    Tak, jeśli by potrzeba dokładnego odwzorowania dla pojedynczych mV to trzeba dać dokładniejszy wzmacniacz.
    JORGEN1970 napisał:
    Czyli jest trzy układy U20 DG 419LDY U19 LM 358 I U22 LMC 555
    Tak. Ale trzeba zwrócić uwagę na to jakie chcesz obudowy i jakiego producenta dostaniesz, bo te scalaki można dostać od różnych producentów i w różnych obudowach (sufiks)

JORGEN1970 napisał:
    jeszcze jedno tylko na U19 LM 358 jest niesymetryczne zasilanie +5V i -5V i czy to jest sprawdzony układ?
    Jest symetryczne, żeby układ działał z wejściem 0..1V potrzeba zasilania wzmacniacza przynajmniej -2V i +3V, DG519 ma specyfikację od +/-5V, +/-5V jest często stosowane w zasilaniu układów analogowych. To są same standardowe rozwiązania, każdego, oddzielnie używałem.
  • #10 21694247
    Kuniarz
    Moderator Projektowanie
    Ocena: 825
    Przeglądając inne wątki kolegi JORGEN1970 dochodzę do wniosku, że mamy tu piękny przykład "XY Problem" -link dla ciekawych : https://wiki.hackerspace.pl/howto:xyproblem

Streszczając, kluczowym zadaniem nie jest zmiana DC na AC tylko pomiar DC przez SONOF...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #11 21694278
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    @Kuniarz Miałem takie podejrzenie, że ktoś tu sięga prawą ręką do lewego ucha. Zamiast usuwać układy elektroniczne to je dokłada.
  • #12 21694301
    JORGEN1970
    Poziom 9  
    To co ja poradzę że to taka trudna sprawa poleć mi jakiś tani miernik napięcia stałego żeby mierzył i można podglądać pomiar przez internet to kupię i niębęde zadawał zbednych pytań.
    A co ja poradzę że temat jest mega trudny.
    Załozyłem nowy wątek bo tam zostało wszystko wyjaśnione tematem było przerobienie SONOFA a tu wiem jaka jest droga przerobienia tylko problem bardzo trurdny. A co w tym złego że zadaje pytania?
    Bardzo wiele się dowiedziałem jak działają układy pomiarowe sonofa to co takiego złego zrobiłem?

Dodano po 2 [minuty]:

Jeszscze na koniec mogę podać na wejście prostokąt i zmieniać amplitudę i ocenić jaki będzię rezultat. Jak się nie uda to poddaje projekt i tyle.

Jeszcze żadnych układów nie dołożyłem bo się zastanawiam nad problemem a nie jego ralizuje. Nie rozumiem podjejścia do zagadnień nauki ludzi którzy by radzili żeby najlepiej nic nie umieć nie szukać rozwiązan nie zadawać głupich pytań - bo to jest złe itp. Lepiej nic nie robić to się nie zrobi zle ?
  • REKLAMA
  • #13 21694304
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    A z jakiego powodu SONOF nie mierzy DC? Nie ma tam jakiegoś obwodu wejściowego który można by przerobić?
  • #14 21694305
    damiankowalczuk87
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    No ale faktycznie, po co tak kombinować? Jakbyś od razu napisał, że chcesz mierzyć DC Sonoffem, to pewnie już dawno miałbyś rozwiązanie.
  • #15 21694313
    JORGEN1970
    Poziom 9  
    To dobra chcę mierzyć napięcie stałe DC Sonoffem poddaj mi Jarku gotowe rozwiązanie prosze.

Dodano po 7 [minuty]:

jarek_lnx napisał:
    A z jakiego powodu SONOF nie mierzy DC? Nie ma tam jakiegoś obwodu wejściowego który można by przerobić?

To podpowiedz na jakie wejście DC podać napięcie

Dodano po 47 [sekundy]:

damiankowalczuk87 napisał:
    No ale faktycznie, po co tak kombinować? Jakbyś od razu napisał, że chcesz mierzyć DC Sonoffem, to pewnie już dawno miałbyś rozwiązanie

To podaj mi rozwiązanie
  • #16 21694354
    inot
    Poziom 38  
    Ocena: 798
    jarek_lnx napisał:
    z jakiego powodu SONOF nie mierzy DC?
    Dokładnie chodzi tutaj o układ scalony zastosowany w tym module.
    Niestety producent nie udostępnia dokumentacji i nie wiadomo, na jakiej zasadzie dokonywane są wewnętrzne pomiary. W wielu innych układach służących do pomiaru mocy inicjacja przetworników następuje po detekcji przejścia przez zero.
  • #17 21694357
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 21694373
    JORGEN1970
    Poziom 9  
    virtualmachine napisał:
    mikrokontrolera i sinusoidę wygenerować na nim programowo, ostatecznie dodać wzmacniacz operacyjny w celu zwiększenia wydajności prądowej.

Wiesz co to jest bardzo dobry pomysł. Dzisiaj zrobie próbe podania prostokąta na wejście pomiarowe jak paramety będą ok to roważe taką ewentualność .
    Mikrokontroler ATTINY 13 generuje prostokąd 50HZ i podaję na wzmacniacz operacyjny. Wydajność prądowa jest nie potrzebna bo tam nie bedzie obciązeń.
    Tylko jaki wzmacniacz operacyjny użyć żeby to działąło liniowo czyli podaje napiecie 0-1 V i taka sama wartość skuteczna żeby była na wyjściu tego wzmacniacza?
  • #19 21694402
    Kuniarz
    Moderator Projektowanie
    Ocena: 825
    JORGEN1970 napisał:
    Dzisiaj zrobie próbe podania prostokąta na wejście pomiarowe

...a przepraszam, bo nie mam czasu wczytywać się w wątki - próbowałeś podać tam po prostu stałe napięcie ? Co wówczas zwraca moduł ?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #20 21694405
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 21694557
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3487
    JORGEN1970 napisał:
    Witam. Dla celów pomiarowych potrzebuje układu lub konwertera zmieniającego napiecie stałe DC na zmienne AC
    Przetwornik A/D.
    Jest w każdym woltomierzu cyfrowym.
    (robi to także mikrokontroler)
    Sygnał cyfrowy można zamienić na sygnał analogowy w przetworniku D/A.
  • #22 21694936
    JORGEN1970
    Poziom 9  
    Kuniarz napisał:
    ...a przepraszam, bo nie mam czasu wczytywać się w wątki - próbowałeś podać tam po prostu stałe napięcie ? Co wówczas zwraca moduł ?

Jak podam napięcie stałe DC to modół nawet robi pomiar może nawet poprawnie ale tylko przez chwile i potem jest 0

Dodano po 7 [minuty]:

Jest taka sytuacja jak podam napięcie zmienne prostokąne 50Hz to nawet jest ok nie wiem jaka dokładnośc pomiaru ale może dla mnie być wystarczająca dlatego nie zamykam tematu bo jednak chba da sie to zrobić.
    Skłaniam sie do pomysłu kolegi Jarek_lnx z pokazanego schematu i mam pytanie do kolegi Jarek_lnx czy to jest sprawdzony schemat bo może go wykonam.
  • #23 21694947
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #24 21694955
    JORGEN1970
    Poziom 9  
    Tak na pewno mierzy napięcie zmienne
  • #25 21694963
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #26 21694976
    JORGEN1970
    Poziom 9  
    Mam jescze pytanie dla kolegi Jarek_lnx - czy wzmacniacz operacyjny LM 358 jest zasilany +5V oczywiscie między 4 i 8 nogą?

Dodano po 2 [minuty]:

oczywiście przepraszam:
    Schemat aplikacyjny układu CSE7759B mierzącego prąd i napięcie AC

CSE 7759 na VP2 podawane jst napięcie zmienne i tylko takie mierzy
  • #27 21694991
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #28 21695160
    JORGEN1970
    Poziom 9  
    Na wyjściu T1 jest UART ale próbowałem odczytać i analizować to były Erory chociaż czasem pokazło jakieś wyniki. Natomiast na wysciu CF to był przebieg prostokątny , którego częstotliwość zależała od prądu ale zarówno T1 jak i CF są razem powiązane i jakoś przeliczane nie wiem jak.Wykresy sygnału UART i przebiegu prostokątnego CF przy 225V i 8,17A
    Przykładowy wykres gdzie 225v i 8,17A pierwszy wykres to UART a drugi to CF. Ale jak pisałem te wykresy są od siebie zależne
  • #29 21695177
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #30 21695304
    inot
    Poziom 38  
    Ocena: 798
    virtualmachine napisał:
    jak jest wszystko liczone i generowane

To samo napisałem już w innym temacie autora.
    >>21694126

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy prostego układu konwertującego napięcie stałe DC na napięcie zmienne AC o wartości do 0-1 V i częstotliwości 50 Hz, z naciskiem na uzyskanie przebiegu sinusoidalnego do zastosowań pomiarowych. Proponowano różne rozwiązania, w tym generatory sygnału 50 Hz, modulację SPWM z filtrem, a także prostsze metody generowania przebiegu prostokątnego za pomocą kluczy analogowych i układu 555. Wskazano, że uzyskanie dokładnej sinusoidy jest trudne i często niekonieczne, a prostokątny sygnał może być wystarczający do pomiarów.

Autor planował wykorzystać układ pomiarowy z modułu Sonoff POW R3 eLITE 16A, który mierzy napięcie i prąd zmienny AC, przeliczając na moc, i chciał go przerobić na miernik napięcia stałego DC poprzez konwersję DC na AC. W trakcie dyskusji wyjaśniono, że układ scalony CSE7759B w module wymaga jednoczesnego podania sygnału prądowego i napięciowego, a pomiar tylko napięcia DC jest problematyczny, ponieważ układ opiera się na pomiarze mocy i detekcji przejścia przez zero. Wyjścia CF i UART mają specyficzne funkcje, a ich interpretacja wymaga znajomości dokumentacji.

W celu generowania sygnału AC z DC autor zbudował układ z generatorem 555, wzmacniaczem operacyjnym LM358 z zasilaniem symetrycznym ±5 V oraz przełącznikiem analogowym DG419, który na wyjściu tworzy przebieg prostokątny o częstotliwości 50 Hz i symetrycznym wypełnieniu 50%. Układ ten został skalibrowany tak, aby napięcie wyjściowe odpowiadało wartości napięcia DC po podziale napięcia. Wykonano płytkę drukowaną SMD, a urządzenie działa poprawnie, umożliwiając pomiar napięcia akumulatora z wyświetlaniem w aplikacji Ewelink.

Dyskutowano także kwestie zasilania układu Sonoff z przetwornicy DC-DC (np. MP1584) oraz konieczność zapewnienia stabilnego napięcia 5 V dla układu pomiarowego. Zwrócono uwagę na potrzebę symetrycznego zasilania wzmacniacza operacyjnego oraz na ograniczenia i specyfikę układu CSE7759B, który nie jest przystosowany do pomiaru samego napięcia DC bez prądu. Ostatecznie autor potwierdził skuteczność rozwiązania i działanie miernika napięcia DC z wykorzystaniem konwersji na sygnał AC prostokątny.

Podsumowując, prosty inwerter DC-AC do celów pomiarowych można zrealizować generatorem 555, wzmacniaczem operacyjnym i kluczem analogowym, tworząc przebieg prostokątny 50 Hz o regulowanej amplitudzie. Uzyskanie sinusoidy wymaga bardziej skomplikowanych metod, a w przypadku pomiarów napięcia DC przez moduł Sonoff konieczne jest dostosowanie sygnału do wymagań układu pomiarowego, który standardowo mierzy napięcie i prąd AC.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA