logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 508 1.6 BlueHDi 2015 – lokalizacja bezpiecznika i przekaźnika wycieraczek

sebgad86 19 Wrz 2025 17:56 1002 10
REKLAMA
  • #1 21694805
    sebgad86
    Poziom 2  
    Witam,
    Wystąpił problem z wycieraczkami w Peugeot 508 z 2015 roku 1.6 BlueHDi.
    Konkretnie prawa przestała działać, lewa wykonuje nieustannie 1/8 ruchu, nawet jak wycieraczki są wyłączone i po wyłączeniu silnika do momentu odcięcia. Prawdopodobnie jeden z silniczków padł, ale pytanie, czy ktoś miał podobny problem i co ewentualnie może być jeszcze przyczyną. Nie jestem w stanie zlokalizować bezpiecznika i przekaźnika od wycieraczek. Posiada ktoś może jakiś schemat, zdjęcie, które pomoże to zlokalizować. Z góry dziękuję za każdą pomoc.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21694818
    sebgad86
    Poziom 2  
    Dziękuję za link, niestety nie ma tam informacji, której szukam😭
  • REKLAMA
  • #4 21694826
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3664
    Jest jeszcze taka strona: Link
    Tu również nie widzę bezpiecznika przednich wycieraczek. Być może nie ma. Może być zabezpieczenie elektroniczne. Przekaźnika również może nie być, zamiast niego - tranzystor.
  • #5 21694926
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6637
    Przede wszystkim diagnostyka
  • REKLAMA
  • #6 21695866
    artur.heise
    Poziom 33  
    Ocena: 585
    sebgad86 napisał:
    czy ktoś miał podobny problem i co ewentualnie może być jeszcze przyczyną.

Przyczyną jest woda, która dostała się do wnętrza i zdemolowała płytkę. Jest bezpiecznik F6 w BSM/PSF (pod maską), ale to nie problem bezpiecznika. Wycieraczki są połączone magistralą LIN- jeśli nie mogą się skomunikować, to albo wcale nie ruszą, albo podniosą się do pionu i tak zostaną.

Schemat elektryczny z zaznaczoną przerwaną komunikacją w układzie wycieraczek LIN

Uszkodzona elektronika z wyraźną niebieską korozją i uszkodzoną płytką PCB
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21699558
    sebgad86
    Poziom 2  
    Dzięki za info. Wymieniłem silniczek od kierowcy. Po włączeniu samochodu tylko on działa, spryskiwacze też. Natomiast ten z prawej strony jest dalej martwy.
  • #8 21699561
    artur.heise
    Poziom 33  
    Ocena: 585
    sebgad86 napisał:
    Dzieki za info. Wymieniłem silniczek of kierowcy po włączeniu samochodu tylko on działa, spryskiwacze tez. Natomiast ten z prawej strony jest dalej martwy.

Podłącz diagboxa, to będziesz wiedział- na pewno jest błąd.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21699572
    sebgad86
    Poziom 2  
    Zamierzam jutro tak zrobić, podjadę do warsztatu. Dzięki. Istnieje szansa i możliwość, że po skasowaniu błędu druga też zagada. Jest jakiś reset? Pytam, bo kompletnie się na tym nie znam.
  • #10 21699585
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6642
    Jak jest wszystko sprawne to nie ma czego kasować będzie działać skasować możesz tylko stare błędy już nieaktualne.
  • #11 21699594
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3372
    Typowa usterka tych silniczków. Ja wymieniam płytki na nowe, uszczelniam i święty spokój na długie lata. Jak na razie zero reklamacji.

Podsumowanie tematu

✨ W Peugeot 508 1.6 BlueHDi z 2015 roku wystąpił problem z wycieraczkami – prawa przestała działać, a lewa wykonuje minimalny ruch nawet po wyłączeniu silnika. Przyczyną może być uszkodzenie silniczka lub elektroniki sterującej. Bezpiecznik F6 znajduje się w BSM/PSF pod maską, jednak problem raczej nie leży w bezpieczniku, gdyż wycieraczki są sterowane magistralą LIN i mogą nie działać z powodu braku komunikacji. Przekaźnik może być zastąpiony tranzystorem, co utrudnia lokalizację. Zalecana jest diagnostyka za pomocą narzędzia Diagbox, które pozwoli wykryć błędy i ewentualnie je skasować, choć jeśli elementy są uszkodzone, reset nie przywróci działania. Typową usterką jest zalanie wodą i uszkodzenie płytki silniczka wycieraczek – wymiana płytki i uszczelnienie zapewnia długotrwałe rozwiązanie problemu. Po wymianie silniczka kierowcy działa on poprawnie, natomiast silnik po stronie pasażera pozostaje nieaktywny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA