logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nakamichi CR-7 – gdzie w Polsce wykonać pełną renowację mechanizmu i silników?

Audiohififan 23 Wrz 2025 22:08 270 4
REKLAMA
  • #1 21698643
    Audiohififan
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Nakamichi CR-7
    Zakupiłem taki magnetofon kasetowy, lecz uszkodzony. Serwisant w Szwajcarii nie podjął się naprawy, cytuję: "Mechanizm rozebrany, problemy z silnikiem CAM, silnikiem nawojowym, sterowaniem, rolką dociskową i głowicą – wszystko na końcu żywotności, konieczna całkowita renowacja, niemożliwa z powodu braku części, odesłany nienaprawiony." Mam prośbę: czy jest ktoś w Polsce, kto profesjonalnie podejmuje się takich wyzwań, czy raczej nie ma to sensu?
  • REKLAMA
  • #2 21698811
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6532
    Audiohififan napisał:
    czy jest ktoś w Polsce, kto profesjonalnie podejmuje się takich wyzwań, czy raczej nie ma to sensu?

Może i jest ale takie hobby trochę kosztuje.
  • REKLAMA
  • #3 21698847
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2277
    Zapewne koszty będą niemałe, możesz napisać do kogoś na stronie z filmami You... kto regenerował taki sprzęt, cena niezła za używany.

Nakamichi CR-7
    https://allegrolokalnie.pl/oferta/magnetofon-kasetowy-hi-end-nakamichi-cr7
    Na Eba..są części do tego magnetofonu...

Zapytaj tu:
    https://iviterserwis.pl/serwis-audio/serwis-n...MI2s7muJ3xjwMV5K2DBx24byU9EAMYASAAEgLHKvD_BwE
  • REKLAMA
  • #4 21709051
    PKLab
    Poziom 16  
    Ocena: 178
    Witam,

Zapytałbym w tym wątku na sąsiednim forum:

http://audiohobby.pl/index.php?topic=13278.msg0#new

A tytułem komentarza odnośnie polecanego wyżej serwisu w Warszwie to myślę ,że jak ktoś naprawia pralki, lodówki i smartfony to raczej nie jest wyspecjalizowany w deckach kasetowych - co by nie pisał na swojej stronie internetowej. Szczególnie w Nakamichi a do takiego "speca - fana" marki raczej oddałbym CR.
    Te magnetofony to "Formuła 1" wsród kaseciaków.
    W CR-7 pracuje mocno zmodyfikowany mechanizm Sankyo ( stosowany też przez inne marki ale w wersjach bazowych). Dla osób obeznanych nieco z magnetofonami Nakamichi jego "wady" takie jak problemy silnika CAM i REEL motor są oczywiste, biorąc pod uwagę wiek urządzenia. Rolki, sprzęgła nie wymagają chyba wyjaśniania ( konieczna wymiana) po minimum 32 latach od zakupu magnetofonu jako nowego (produkcja w latach 1985-1993). Problemy ze sterowaniem najczęściej są wynikiem problemów silnika CAM i współpracującego z nim , zespołu switch-ów. Najgorzej sprawa się ma z tematem głowic. Jeśli rzeczywiście są zużyte sprawa jest z góry przegrana. Głowice są od dawna nie produkowane - kupwanie używanych, o ile się trafią, to "ruska ruletka". Wydaje mi się jednak, że w przypadku CR7 ocena stanu głowicy bez pewnej dozy doświadczenia ale przede wszystkim bez wykonania pomiarów, charakterystyki odtwarzania i nagrywania jest wrózeniem z fusów. Inna sprawa, że głowice w tych magnetofonach są trwałe. To co jeszcze stanowi pułapkę dla mniej doświadczonych z NAKIEM serwisów to regulacja mostka z głowicami - magnetofon ma automatyczną kalibrację azymutu przy zapisie i bez szblonu ABEXA lub sprawdzonej jakościowo jego kopii oraz najlepiej oryginalnych kaset testowych Nakamichi, prawidłowa regulacja wydaje sie nie wykonalna. Poza tym po doprowadzeniu mechanizmu do pełnej sprawności pozostaje jeszcze pełna kalibracja elektroniki. W tym decku jest ona mocno rozbudowana, dlatego ktoś kto do tej pory naprawiał od czsu do czasu jakąś "szufladę" czy SONY prawdopodobnie nie zrobi tego dobrze .

Polecam zajrzeć również na forum tapeheads.net - jest tam kilku bardzo dobrych speców od Nakamichi.

Przepraszam za mentorski ton mojej wypowiedzi ale tak się składa, że sam mam dwa decki tej firmy - DR2 i RX202 ( marzę o ZX-7....) a na dokładkę mój bardzo dobry znajomy podrzuca mi czasem kilka innych - np: CR7 właśnie . Dlatego mam jakieś pojęcie o specyfice tych urządzeń i trapiących je problemach. Niestety nie dorobiłem się jeszcze pakietu narzędzi pomiarowych - w szczególności szablonu do głowic ABEX- żeby oferować swoje usługi fanom magnetofonów choć bardzo lubię je naprawiać. Liczę jednak. że ten post zwróci uwagę na zagrożenia jakie płyną z zakupów używanych, leciwych, choć świetnie brzmiących i niestety drogich magnetofonów.

I jeszcze się pochwalę bo nie mogę się oprzeć....:)
    Te są moje a....
    Trzy magnetofony kasetowe Pioneer i Nakamichi ustawione jeden na drugim
    ... te są mojego znajomego.
    Dwa magnetofony Nakamichi RX-505E i CR-7E ustawione jeden na drugim na biurku

CR7 po zmianie mapięcia zasilania z 220VAC na 240VAC ( widoczne drewniane boczki to fanaberia znajomego)
    RX505 po modyfikacji podświetlania kasety i również konwersji zasilania jak wyżej
  • #5 21709407
    Audiohififan
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Witam, dziękuję za odpowiedź i gratuluję pięknej kolekcji. Są to naprawdę piękne maszyny. Ja mam jeszcze model 680, ale ten na szczęście działa. Marzy mi się kolekcja kilku działających wysokich modeli takich jak 505 czy Dragon.
    Wydawało mi się wielką okazją zakup mojej cr7, ale zauważyłem, że będzie to niemała przeprawa, aby go wskrzesić, o ile się uda.
    Pozdrawiam
REKLAMA