logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

FAAC RP2 FDS a piloty XT4 868 SLH LR – czy da się je zaprogramować razem?

uptcichy 24 Wrz 2025 19:07 2310 2
REKLAMA
  • #1 21699479
    uptcichy
    Poziom 6  
    Witam.
    Panowie, mam mały problem. Mam bramę wjazdową z napędem Faac i pilotami XT4 868 SLH LR. Niedawno założyli mi bramę segmentową z napędem Came V6000P (nikt nie chciał założyć napędu Faac — nie wiem dlaczego, ale nieważne). Chciałem zachować obecne piloty, więc kupiłem radio Faac. Pierwszy problem wyniknął przy szukaniu zasilania w napędzie Came — na tym forum znalazłem informację, że zasilanie powinno być na pinie 10 i GND, i faktycznie jest, ale tylko przez dwie minuty. Generalnie to nie problem, bo założyłem zewnętrzny zasilacz do radia. Problem polega na tym, że kupowałem radio o oznaczeniu RP2 868 SLH, a sprzedawca przysłał mi radio o oznaczeniu RP2 FDS. Zauważyłem to dopiero przy próbie programowania, więc zwrócić radia już nie mogę, bo kupiłem je jakieś miesiąc temu. Pytanie: czy da się zaprogramować piloty XT4 868 SLH LR do tego radia? Pogrzebałem trochę w necie i podobno się da — tylko trzeba najpierw zaprogramować pilota o oznaczeniu FDS i dopiero z pilota kopiować na piloty SLH. Byłoby to tańsze rozwiązanie niż kupno nowego radia. Dlatego proszę mądrzejszych ode mnie o radę. Pozdrawiam
    AI: Czy masz może pilota FAAC w wersji FDS, którego mógłbyś użyć do tej procedury kopiowania sygnału, o której wspomniałeś?
    Nie
    AI: Próbowałeś już może programować piloty XT4 868 SLH LR do tego radia RP2 FDS – jeśli tak, to co się dokładnie dzieje podczas próby (np. dioda miga, radio nie reaguje, pojawia się jakiś komunikat)?
    Dioda na radiu cały czas pulsuje i radio nie reaguje na próbę kodowania.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21699668
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3613
    Wszystkie systemy radiowe Faaca (łacznie z FDS) odbiera odbiornik zewnętrzny podpinany na kabelkach o oznaczeniu XR2(4)N. Tyle że wg instrukcji odbiera on albo tylko FDS (switch3 na ON) albo SLH/RC/DS (switch 3 na OFF). Czyli teoretycznie powinno wystarczyć przełączenie w/w switcha na OFF i zacznie zachowywać się jak standardowy odbiornik SLH (patrz instrukcja).
    Jeśli jednak masz odbiornik RP2 czyli wtykany na szpilki (jak go podpiąłeś do calości? - Do Came można było przewodami z zacisków 2 kanału ale zasilanie chyba improwizowanymi szpilkami z drutu 1,5mm2?) to on łapie TYLKO piloty FDS i pozostaje bębnić do sprzedawcy aby jednak zamienił odbiorniki bo w koncu pomyłka to jego wina.
    A to, co opisałeś z grubsza się zgadza ale odnosi sie do odwrotnej sytuacji niż u ciebie - pilot FDS można przełączyć w tryb SLH (ale będzie on tylko Slave czyli nie da się go bezpośrednio dopisać do odbiornika a tylko sklonować z oryginalnego SLH Master już dopisanego do odbiornika) i zagada on wtedy z odbiornikiem SLH.
  • #3 21699861
    uptcichy
    Poziom 6  
    Kotbury, dzięki wielkie za odpowiedź.
    Radio podłączyłem tak jak opisałeś, czyli zasilanie na szpilkach i sterowanie z 2. kanału.
    Pozostaje mi tylko szarpać się ze sprzedawcą. Dzięki za pomoc i pozdrawiam
REKLAMA