logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat hydrauliczny Deutz Fahr Agrotron 200 MK2 2000 – brak działania podnośnika i zawieszenia

KrzychoLub 24 Wrz 2025 20:05 810 13
REKLAMA
  • #1 21699551
    KrzychoLub
    Poziom 2  
    Witam serdecznie,
    Poszukuję schematu układu hydraulicznego do ciągnika rolniczego Deutz-Fahr Agrotron 200, rok 2000, MK2.
    Jestem w posiadaniu wielu różnych schematów serii Agrotron, niestety żaden z nich nie pasuje do mojej instalacji. Na stronach SDF kupiłem schemat elektryczny, ale o dziwo nie mają instrukcji napraw do tego modelu. Jest wszystko poza tym.
    W moim ciągniku występują dwa zawory priorytetowe połączone szeregowo. Mniejszy obsługuje orbitrol, a większy tylny podnośnik i zawieszenie przedniej osi.
    Jest też pompa LS. Na przewodzie ciśnieniowym wychodzącym, jak mi się wydaje, z pompy LS jest miejsce pomiarowe i tam ciśnienie to 180 bar na wolnych obrotach, bez obciążenia. Próbowałem odłączać poszczególne linie LS z orbitrola, rozdzielacza i zawieszenia, ale nic to nie zmieniło.
    Instalacja jest na tyle skomplikowana, że przydałoby się posiadać jakiś manual warsztatowy. Na chwilę obecną nie działa zawieszenie przedniej osi i bardzo słabo działa podnośnik. Wydaje się, że wspomaganie też nie chodzi tak, jak powinno.
    Może komuś coś świta lub posiada taki schemat?

Edycja:
    Czy zawór hamowania przyczepy może być problemem? - raczej chyba nie, widzę że ma wyjście Y1 i L więc chyba nie wysyła zapotrzebowania przez LS.
    Główny przewód zasilający jest wpięty w P dużego zaworu priorytetowego. Po drugiej stronie zaworu CF podaje na kolejny zawór priorytetowy a EF podaje na podnośnik i zawieszenie hydrauliczne. Oba te odbiorniki nie działają prawidłowo. Czy się mylę czy ciśnienie powinno oscylować około 30 Bar w miejscu w którym je mierzyłem?

Edycja:
    Jakie powinno być ciśnienie w punkcie M3? - załączam bardzo zbliżony do mojego fragment schematu hydraulicznego.
    Schemat hydrauliczny Deutz Fahr Agrotron 200 MK2 2000 – brak działania podnośnika i zawieszenia
    Pozdrawiam
    Krzycho

AI: Czy wykonywałeś pomiary ciśnienia hydraulicznego pod obciążeniem, np. podczas próby podniesienia podnośnika lub działania zawieszenia przedniej osi? Jeśli tak, jakie były wyniki?
    W punkcie pomiarowym pierwszym za pompą ciśnienie 180 bar nie reaguje na podnośnik; lekko spada o około 5 bar przy kręczeniu wspomaganiem.
    AI: Czy w ostatnim czasie były wykonywane jakieś naprawy, wymiany lub modyfikacje w układzie hydraulicznym tego ciągnika? Jeśli tak, to jakie?
    Jestem posiadaczem krótko, nie dokonałem żadnych modyfikacji. Jest dorobiony wolny spływ oleju dla jakiegoś urządzenia zewnętrznego, ale nie wygląda to na problematyczne.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21701665
    KrzychoLub
    Poziom 2  
    >>21701650
    Dziękuję bardzo za odpowiedź.
    Odłączałem już LS z orbitrola, z rozdzielacza i z zawieszenia. Nie było zmiany. Zerknij proszę na schemat, który wstawiłem i w którym wskazałem punkt mojego pomiaru. Czy tam powinno być niskie ciśnienie, tak jak w różnych manualach podają 22 bar? Ten układ różni się od tych najczęściej spotykanych, gdzie pompy mają swoje oddzielne linie.
    Sugerowałbyś zatkanie jakiejś dyszy? Jeśli tak, to gdzie jej szukać?
    Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
    Krzycho
  • Pomocny post
    #4 21701710
    stasiekb100
    Poziom 31  
    Ocena: 454
    Dysze masz w zaworze sterującym pompą. Dobrze mierzysz. Ciśnienie w punkcie m3 powinno być około 25 bar jak nic nie używasz. Jak coś używasz to może mieć i 180 bar. Czy w punkcie x możesz rozłączyć linie ls, że zobaczyć jakie jest ciśnienie w punkcie m3
  • #5 21701734
    KrzychoLub
    Poziom 2  
    >>21701710
    Rozumiem, że chodzi o całkowite odcięcie linii LS od pompy. Nie bardzo jest dojście do samej pompy, ale mogę spróbować odciąć ciut wcześniej, np. za zaworem priorytetowym, który zbiera sporo linii LS i śle je na pompę. Poszukam możliwości odcięcia LS, które jest sumowane na wielu trójnikach.
    Czy mogę bezpiecznie rozkręcić te zawory sterujące na pompie i je przeczyścić?
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #6 21701866
    stasiekb100
    Poziom 31  
    Zawór sterujący ma dwie śruby regulacyjne, niskiego i wysokiego ciśnienia. Ważne żeby były tak samo ustawione. Poza tym to nie zgubić elementów i nie zamieniać suwaków w nim. Ale na początek spróbuj ten ls rozłączyć.
  • #7 21702059
    KrzychoLub
    Poziom 2  
    >>21701866
    Muszę to napisać w tym miejscu. Podziwiam takie osoby jak Ty, które mimo nawału własnych zajęć udzielają pomocy innym potrzebującym.
    Bardzo to doceniam. Przeszukując tematy, widziałem, jak często to robisz i dzielisz się wiedzą.
    Dziękuję raz jeszcze i dalej walczę zgodnie ze wskazówkami.

Pozdrawiam
    Krzycho

Dodano po 3 [godziny] 51 [minuty]:

>>21701866
    OK - odciąłem zawór LS z pompy w miejscu prowadzącym na punkt x - nic to nie zmieniło 180 Bar jak drut.
    Brać się za wykręcanie zaworów z pompy?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #9 21702276
    KrzychoLub
    Poziom 2  
    >>21702255
    Czy jest jakaś procedura wykręcania, coś trzeba zaznaczyć lub tym nie kręcić i czy przygotować się na większy wyciek oleju?

Do przeglądających wątek, tu na filmie troszkę widać, jak ten zawór wygląda
    https://www.youtube.com/watch?v=Cs8TynO87Sk&t=362s

Pozdrawiam
  • #10 21707612
    KrzychoLub
    Poziom 2  
    Witam serdecznie,
    Jest progres w działaniach z hydrauliką. Nadciśnienie zostało zlikwidowane. Ustąpiło po wyczyszczeniu zaworu LS pompy i przeregulowaniu sprężynki ustalającej nacisk na suwadło. Teraz reszta prób, bo linia LS jeszcze jest odłączona od pompy. Zaraz ją dołączę i sprawdzę, czy wszystko już OK.
    Pozdrawiam.
  • #11 21708641
    KrzychoLub
    Poziom 2  
    Witam serdecznie,
    Niestety obniżenie ciśnienia w układzie nie dało niezbędnych rezultatów. Poprawiło się wspomaganie i tyle. Linia LS z rozdzielacza i zawieszenia nie wzbudza pompy, ale i to małe miki, bo wygląda na to, że wyjście EF dużego zaworu priorytetowego nie podaje oleju na odbiorniki (rozdzielacz i zawieszenie).
    Co może być przyczyną? Taki zawór może się uszkodzić? Wyjście CF z zaworu funkcjonuje chyba OK, skoro obsługuje mniejszy zawór priorytetowy z orbitrolem i hamowaniem przyczepy. Nie mam schematu hydrauliki, a układ jest nietypowy (dwa zawory priorytetowe połączone szeregowo), to troszkę gmatwa mi sprawę.
    Co jest bardziej prawdopodobne: niewystarczająca wydajność pompy LS (ale wspomaganie działa i pompa podawała 180 bar) czy uszkodzenie zaworu priorytetowego?
    Może to zawór hamowania przyczepy puszcza gdzieś olej do powrotu i przez to nie ma wystarczającego przepływu w układzie?
    Zawór hamowania jest wpięty w drugi zawór priorytetowy i jego wyjście EF (wyjście CF tego zaworu idzie na orbitrol, a sam zawór jest podłączony do wyjścia CF pierwszego dużego zaworu priorytetowego).
    Jakieś sugestie?
    Pozdrawiam
  • #12 21708953
    stasiekb100
    Poziom 31  
    KrzychoLub napisał:
    Wyjście CF z zaworu funkcjonuje chyba OK, skoro obsługuje mniejszy zawór priorytetowy z orbitrolem i hamowaniem przyczepy.
    tym zaworem steruje linia ls pochadząca z orbitrola. Tak widać na schemacie. Wstaw lepszy sćhemat.
  • #13 21716289
    KrzychoLub
    Poziom 2  
    Witam serdecznie,
    Są znaczące postępy w rozpracowaniu problemu z moim Agrotronem. W dalszym ciągu nie mogę uwierzyć w przyczynę wszystkich bolączek.
    Okazało się, że zawór priorytetowy został źle złożony, suwadło zostało zamontowane odwrotnie do prawidłowego położenia. Czegoś takiego ciężko się spodziewać.
    Do tego wyszło jeszcze, że brakuje dyszy PP w suwadle i olej bił całą mocą w odbiorniki. Dorobiłem dyszę i jest teraz bardzo płynnie bez uderzeń oleju.
    Podnośnik już pięknie śmiga. Pozostał problem z zawieszeniem, ale to powinienem szybko ogarnąć. Wykonam kilka pomiarów i będzie wiadomo, czy to sterowanie, czy może któryś elektrozawór przycięty.
    Pozdrawiam
  • #14 21716930
    KrzychoLub
    Poziom 2  
    Witam ponownie,
    Sprawdziłem działanie zawieszenia. Okazuje się, że nie ma w tym momencie sterowania. Hydraulicznie jest OK. Wysterowałem je zewnętrznie i wszystko ładnie pracuje.
    Pozostaje sprawdzić połączenia sterowania i komputera.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z układem hydraulicznym ciągnika Deutz-Fahr Agrotron 200 MK2 z 2000 roku, w którym nie działa podnośnik i zawieszenie przedniej osi. Użytkownik poszukiwał schematu hydraulicznego, gdyż dostępne dokumentacje nie odpowiadały jego instalacji, która zawiera dwa zawory priorytetowe połączone szeregowo oraz pompę LS. Pomiar ciśnienia na przewodzie ciśnieniowym pompy LS wskazywał 180 bar na biegu jałowym, co budziło wątpliwości, gdyż w literaturze pojawiały się wartości około 22-25 bar. W toku diagnostyki odłączano linie LS od orbitrola, rozdzielacza i zawieszenia bez zmiany ciśnienia. Zalecano rozłączenie linii LS i czyszczenie zaworu sterującego pompą LS, który posiada dwie śruby regulacyjne ciśnienia. Po wykręceniu i wyczyszczeniu zaworu LS oraz przeregulowaniu sprężyny ustalającej nacisk na suwadło, nadciśnienie zostało zlikwidowane, co poprawiło działanie wspomagania. Jednak problem z podnośnikiem i zawieszeniem pozostał. Ostatecznie okazało się, że zawór priorytetowy był źle złożony – suwadło zamontowano odwrotnie, a brak dyszy PP powodował uderzenia oleju. Po dorobieniu dyszy i prawidłowym montażu zaworu podnośnik zaczął działać poprawnie. Pozostał do rozwiązania problem z zawieszeniem, który wymaga dalszych pomiarów i sprawdzenia elektrozaworów. Układ hydrauliczny jest nietypowy ze względu na dwa zawory priorytetowe połączone szeregowo, co komplikuje diagnostykę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA