logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Mercedes Vito W639 2007 – tylna wycieraczka działa samoczynnie, zasilanie na stałe

altmarcin 25 Wrz 2025 20:44 513 20
REKLAMA
  • #1 21700676
    altmarcin
    Poziom 2  
    Witam szanownych forumowiczów.
    Mam problem z tylną wycieraczką Mercedesa Vito W639 2007 r. Ostatnio zauważyłem, że tylna wycieraczka działa mimo, że jej nie włączałem. Przednie wycieraczki działają prawidłowo.
    Sprawdziłem bezpieczniki i przekaźniki. Po przerwie kilkudniowej wycieraczka działała chwilę prawidłowo i znów zaczęła ciągle chodzić po włączeniu zapłonu, aż do zatrzymania w miejscu nieprawidłowym. Wcześniej - przed usterką - zauważyłem, że wycieraczka nie zatrzymywała się zawsze w miejscu startu.
    Po włączeniu zapłonu zasilanie pojawia się na przewodach na stałe, niezależnie od położenia włącznika wycieraczki. Na przewodzie brązowym B - masa, na czarno-fioletowym CF - plus, razem 12,5 V. Na brązowo-białym BB nie ma nic, ale razem z CF daje 12,5 V.
    Parkowanie wycieraczki w miejscu nieprawidłowym sugeruje winę silnika, ale dziwi mnie obecność zasilania we wtyczce bez włączonego przełącznika.
    Co jeszcze mogę sprawdzić?Silnik tylnej wycieraczki w Mercedesie Vito W639 z widoczną wtyczką i przewodamiZbliżenie na złącze elektryczne tylnej wycieraczki z trzema przewodamiWidok zbliżony skrzynki bezpieczników z przekaźnikami Hella i bezpiecznikami 5A i 15A.
    AI: Czy sprawdzał Pan przełącznik wycieraczek (manetkę) pod kątem zwarcia lub uszkodzenia? Czy były w ostatnim czasie prowadzone jakieś prace przy instalacji elektrycznej w okolicy deski rozdzielczej lub przełączników?
    Przełącznik chyba działa prawidłowo.
    AI: Czy sprawdzał Pan stan wiązki przewodów w przelotce do klapy tylnej (np. pod kątem przetarć, uszkodzeń izolacji lub śladów wilgoci)?
    Nie znaleziono przetarcia.
  • REKLAMA
  • #2 21700902
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3412
    Zasilanie musi być stałe, uszkodzony silniczek tak właśnie będzie się zachowywał. Kupując zamiennik bierz paragony bo sądzę że za długo nie podziała. Znam przypadek gdzie właściciel mercedesa kupował silniczek w serwisie i podziałał 6 miesięcy a tani nie był. Ryzykował bym chyba używkę w tym przypadku.
  • #3 21701385
    altmarcin
    Poziom 2  
    Czy rozebranie i wyczyszczenie silnika może pomóc? Pewnie wewnątrz jest jakiś układ sterujący z wyłącznikami krańcowymi.
  • #4 21701395
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Wyczyszczenie pewnie nic nie da bo tak jak piszesz pewnie jest układ elektroniczny padnięty. Trzeba by sprawdzić co tam siedzi.
  • #5 21701489
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2578
    W silniku jest moduł elektroniczny? Nie sądzę. Zapewne wycieraczka jest kontrolowana przez moduł nadwozia. Na brązowo-białym jest wewnątrz mechanizmu styk pozycji zatrzymania, zwarty do masy. Brak napięcia na tym przewodzie może sugerować że przewód jest przełamany na zawiasach. Moduł nadwozia załącza wycieraczkę by ustawić ją na pozycji, ale przy braku sygnału zabezpieczenie programowe wyłączy silnik wycieraczki po 30–60 sekundach żeby się nie spalił.
  • #6 21701566
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    BANANvanDYK napisał:
    W silniku jest moduł elektroniczny? Nie sądzę

W starej A4 były już z modułem dlatego napisałem żeby to sprawdzić.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 21702098
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Na video widać, że silniczek jest sterowany po staremu — bezpośrednio stykami prądowymi wewnątrz mechanizmu.
    Na zdjęciu widać że to wersja ze spryskiwaczem na wycieraczce. Z takimi jest większy problem z korozją. Jeżeli płyn przepływa bezpośrednio przez oś wycieraczki, to często jest problem z uszczelnieniem które puszcza i zalewa wnętrze przekładni — jak zardzewieje to napęd nie nadaje się do naprawy. W innym rozwiązaniu przez oś wycieraczki przechodzi rurka z płynem do spryskiwaczy i to jest lepsze rozwiązanie.
    Cieńszy przewód brązowo-biały sugeruje jakby silnik był załączany masą...
  • REKLAMA
  • #9 21704341
    altmarcin
    Poziom 2  
    Silnik w środku był zalany płynem do spryskiwaczy. Było sporo korozji i wytarła się blaszka sterująca ruchem wahadłowym.
    Wyczyściłem, nasmarowałem, wymieniłem blaszkę i dodałem oring na trzpieniu, którym przepływa woda. Nie zauważyłem żadnego oryginalnego uszczelnienia trzpienia wycieraczki, przez który płynie woda do dyszy spryskiwacza. Metal pracuje w plastiku, aż powstanie nieszczelność i pojawia się woda wewnątrz przekładni ze stykami elektrycznymi.
    Na razie działa. Po tygodniu sprawdzę, czy jest szczelny, bo to będzie klucz do sukcesu.

Mercedes Vito W639 2007 – tylna wycieraczka działa samoczynnie, zasilanie na stałe
  • #10 21704344
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    No to garatuluje naprawy.
  • REKLAMA
  • #11 21704353
    altmarcin
    Poziom 2  
    Naprawa to za dużo powiedziane, raczej prowizorka. Ale szkoda pieniędzy na zamienniki za 130 zł. Oryginał Valeo za 400 zł albo Valeo w salonie MB za 1200 zł.
  • Pomocny post
    #12 21704363
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    altmarcin napisał:
    Naprawa to za dużo powiedziane. Raczej prowizorka. Ale szkoda pieniędzy na zamienniki za 130 zł. Oryginał Valeo za 400 zł albo Valeo w salonie MB za 1200 zł.

Skoro to zwykły silniczek sterowany po staremu to 130zł można wydać. Valeo jeszcze jakoś się trzyma z jakością, ciekawe jak długo. Jeżeli silniczek byłby z elektroniką jak np. w Skodzie to zamienników.nie ma co brać. Padają jak muchy.
  • Pomocny post
    #13 21704407
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3610
    Tak to wygląda od maja 2009:

Schemat elektryczny złącz i przewodów modułu W29/9 i złącza X8/46 w aucie Mercedes

Nie sądzę, żeby w porównaniu do wcześniejszych były jakieś zmiany w konstrukcji wewnętznej silniczka. Nie miałem VINu (o co się prosi w przypadku Mercedesa), a system nie posługuje się datami tylko VIN-em. Twoja strata.

EDIT
    Trochę to teraz poanalizowałem, i nie wydaje się to skomplikowane. Pod warunkiem, że ten schematyczny obrazek w miarę odpowiada rzeczywistości.
  • Pomocny post
    #14 21704618
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Zapewne to samo w przypadku wcześniejszych modeli, na video było widać jakąś małą płytkę drukowaną z drugiej strony, tylko napęd nie miał przepływu płynu do spryskiwaczy przez oś wycieraczki.
    Moduł to w zasadzie przekaźnik odciążający styk, tak jak sądziłem brązowo-biały to sterowanie masą.
    Brak zatrzymywania się był spowodowany przepływem jonowym przez zalane styki, prąd był wystarczający aby załączyć i przytrzymać styki przekaźnika.
    Styki w pozycji STOP są rozłączone, a w pozycji MOVE są zwarte. Tak samo jak przy sterowaniu przez zewnętrzny przekaźnik lub moduł nadwozia.
    Nie mogłem znaleźć schematu dla pierwszej generacji Vitona/Sprintera.
    Można by się zastanowić czy dałoby się przerobić układ spryskiwacza by wyeliminować ryzyko zalewania się mechanizmu.
  • Pomocny post
    #15 21704621
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    BANANvanDYK napisał:
    Styki w pozycji STOP są rozłączone, a w pozycji MOVE są zwarte.

Też mam takie wnioski.
  • #16 21704639
    altmarcin
    Poziom 2  
    Wyprowadzenie płynu spryskiwacza poza silnik byłoby najlepszym rozwiązaniem, ale wymaga wykonania dodatkowej dziury w drzwiach. Ciekawe, ile wytrzyma nasmarowany oring, który zastosowałem. Nie wiadomo też, ile wytrzyma nowa blaszka - zamiennik, która nie do końca pasowała na plastikową zębatkę (a zębatka zamiennik nie pasowała, mimo że była dedykowana do Valeo 404704).

Dodano po 14 [minuty]:

vin WDF63970313382742
  • #17 21704761
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    altmarcin napisał:
    WDF63970313382742

Niestety - w dokumentacji nie znalazłem wcześniejszej wersji schematu. Pozostaje nam przyjąć, że ten co zamieściłem jest dobry ;)
  • Pomocny post
    #18 21704865
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Z silniczkami przez które przechodzi spryskiwacz prędzej czy później będą problemy i nie ma to większego znaczenia czy to Mercedes czy inna marka.
  • #19 21705108
    dawidoo2115
    Poziom 13  
    Ocena: 27
    Ja bym zaryzykował ten zamiennik za 130 zł. Nawet jak padnie po roku to i tak jesteś do przodu w porównaniu z ceną oryginału.
  • #20 21705169
    altmarcin
    Poziom 2  
    Na razie moja prowizorka z O-ringiem działa. W razie nieszczelności, by płyn nie zalegał wewnątrz przekładni, usunąłem uszczelkę pokrywy silniczka. Jak O-ring się zużyje, to płyn pojawi się na podłodze na dolnym mocowaniu zamka klapy.
    Wtedy założę zamiennik.
    Przy okazji odkryłem przyczynę rdzewiejącego zamka i wody stojącej na podłodze — klamka klapy nie posiadała żadnego uszczelnienia.
    Dziękuję za zainteresowanie i pomoc.
  • #21 21705172
    altmarcin
    Poziom 2  
    Wyczyszczenie O-ringu, usunięcie uszczelki pokrywy silniczka.

Podsumowanie tematu

✨ Mercedes Vito W639 z 2007 roku ma problem z tylną wycieraczką, która działa samoczynnie po włączeniu zapłonu, a jej silnik nie zatrzymuje się w prawidłowej pozycji. Zasilanie na przewodzie czarno-fioletowym jest stałe, a brak napięcia na brązowo-białym przewodzie, który odpowiada za styk pozycji zatrzymania, może wskazywać na uszkodzenie przewodu lub styku. Silnik wycieraczki jest sterowany klasycznie, bez zaawansowanej elektroniki, a problem często wynika z korozji i zalania mechanizmu płynem do spryskiwaczy, który przepływa przez oś wycieraczki. Uszkodzona blaszka sterująca ruchem wahadłowym i nieszczelność uszczelnienia trzpienia powodują przedostawanie się wody do przekładni i styków elektrycznych, co skutkuje nieprawidłowym działaniem. Czyszczenie i smarowanie mechanizmu oraz wymiana uszkodzonych elementów (np. blaszki i oringu) może tymczasowo rozwiązać problem. Wymiana silnika na oryginalny Valeo jest kosztowna, a tańsze zamienniki mogą mieć krótszą żywotność. Konstrukcja silnika ze spryskiwaczem jest podatna na korozję, a wyprowadzenie płynu spryskiwacza poza silnik wymaga modyfikacji drzwi. Moduł nadwozia steruje wycieraczką, a brak sygnału z przewodu pozycji zatrzymania powoduje automatyczne wyłączenie silnika po określonym czasie. Schematy elektryczne dla pierwszej generacji Vito są trudne do znalezienia, ale analiza wskazuje na klasyczne sterowanie silnikiem przez styki mechaniczne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA