logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ikea HJALPSAM (PNC911679008/04) Zmywarka – brak zasilania, nie włącza się, woda w komorze po cyklu

jarsonito 26 Wrz 2025 20:52 426 9
REKLAMA
  • #1 21701684
    jarsonito
    Poziom 2  
    Ikea HJALPSAM (PNC911679008/04) Zmywarka – brak zasilania, nie włącza się, woda w komorze po cyklu Ikea HJALPSAM (PNC911679008/04) Zmywarka – brak zasilania, nie włącza się, woda w komorze po cyklu
    Cześć, mam zmywarkę Ikea HJALPSAM, ma już swoje lata. Jak do tej pory włączała się i działała bez zarzutu. Któregoś dnia przestała się włączać, nawet po kilkukrotnym zresetowaniu. Dodatkowo została w niej woda po zmywaniu. Odciągnąłem wodę strzykawką do zera i dodatkowo przemyłem filtry. Zmywarka po podłączeniu do prądu nie ma w ogóle zasilania. Włącznik na drzwiach klika normalnie, jednakże reszta obudowy jest lekko pęknięta. Z ciekawości rozkręciłem moduł sterujący i nie widziałem tam żadnego przepalenia czy jakiegoś widocznego uszkodzenia. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #3 21702089
    jarsonito
    Poziom 2  
    >>21701756 Przed awarią wszystko działało poprawnie. Po zmywaniu, gdy zobaczyłem, że woda stoi w komorze, zmywarka już nie miała zasilania i żadna dioda się nie paliła.
  • REKLAMA
  • #4 21702093
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3726
    Przed awarią panel się zapalał czy dopiero po zamknięciu drzwi. Napięcie dociera do modułu sterującego?
  • REKLAMA
  • #5 21702220
    jarsonito
    Poziom 2  
    Przed awarią zmywarka normalnie działała i włączała się. Po awarii nie włącza się w ogóle.
  • #6 21702226
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Widzę że nie obejdzie się bez wezwania serwisu. Nie odpowiadasz na pytanie czy zmierzyłeś napięcie sieciowe wewnątrz urządzenia bo pewnie nie masz czym i nie wiesz jak. W tej sytuacji mimo szczerych chęci nie tylko ja, ale nikt nie będzie w stanie pomóc Ci zdalnie. Jeżeli moduł sterujący jest przyczyną usterki to niestety i tak już jest niedostępny w zakupie więc w grę wchodzi tylko jego naprawa przez elektronika lub zakup nowego urządzenia.
  • REKLAMA
  • #7 21702242
    jarsonito
    Poziom 2  
    Nie mam jak sprawdzić napięcia, to prawda. A jakie mogą być przybliżone koszty naprawy modułu?
  • #8 21702251
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    W pierwszej kolejności trzeba ustalić czy na pewno moduł zawinił czyli sprawdzić czy otrzymuje zasilanie. Nie mam pojęcia jakie mogą być koszty. Musisz podzwonić w poniedziałek po lokalnych serwisach sprzętu AGD i popytać. Z pewnością cena będzie sporo niższa niż nowy bo jeszcze w jednym sklepie w Polsce można jednak kupić ten moduł: https://czesciagd.pl/skonfigurowana-karta-ele...na-do-zmywarki-edw5-ikea-973911679008061.html
    PS. Mimo że jest sobota to w każdym większym markecie kupisz multimetr cyfrowy za około 30 zł. Jeżeli czujesz się na siłach i chcesz sprawdzić podstawy samodzielnie to nie widzę przeszkód. Jeśli nie to musisz wezwać fachowca.
  • #9 21702319
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1088
    Samemu możesz sprawdzić stan przewodów na zgięciu drzwiczek (odłącz zasilanie) i czy jest napięcie w gniazdku elektrycznym (podłącz np.lampkę).
  • #10 21702593
    ElektroMuzyk
    Poziom 18  
    Ocena: 67
    Do sprawdzenia moduł, okablowanie oraz przede wszystkim napięcia! A o kosztach ewentualnej naprawy zadecyduje podmiot, który podejmie się zadania, a nie ktoś tutaj na forum.

Podsumowanie tematu

✨ Zmywarka Ikea Hjalpsam przestała się włączać i nie wykazuje oznak zasilania pomimo wielokrotnego resetowania. Po zakończeniu cyklu pozostaje w niej woda, którą użytkownik odciągnął strzykawką i wyczyścił filtry. Włącznik na drzwiach działa mechanicznie, jednak obudowa modułu sterującego jest lekko pęknięta. Po rozkręceniu modułu sterującego nie stwierdzono widocznych uszkodzeń ani przepaleń. Problem wskazuje na możliwe uszkodzenie elektroniki sterującej lub przerwanie obwodu zasilania, co wymaga dalszej diagnostyki układu zasilania i elementów sterujących.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA