logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ElmScan ISO Rev. F - brak połączenia z Oplem Astra 1.4 16V 1997

mr_grabarz 21 Gru 2005 12:18 7315 12
REKLAMA
  • #1 2103154
    mr_grabarz
    Poziom 20  
    Ocena: 42
    Witam
    zamowiłem interfejsik ze strony ScanTool.net do protokołu ISO i mam z nim spory problem, mianowicie interfejs nie łaczy sie mi z samochodem przejrzałem sporą cześc angileskiego forum na stronie scantool.net ale nic nie znalazłem co by mi pomogło rozwiązac problem :/
    jak testowałem interfejs HyperTerminalem tak jak pisało na stronie to dostawałem "BUS INIT...ERROR" :(
    czy ktoś moze mam ten interfejs lub jakieas sugestie co zrobić zebym mógł diagnozować samochód?

auto to Opel Astra 1.4 16V silnik benzynowy, autko jest z 1997r.
    \z gory dzieki za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 2103965
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 2104146
    mr_grabarz
    Poziom 20  
    widzisz nie jestem tym który widzaqc jakiekolwiek gniazdo stwierdza że to jest ODBII bo sprawdziłem na stronie scantoola czego jak widze tobie nawet nie chciało sie zrobić i tam widnieją samochody sprzed 2000r. a nawet jest jeden opel astra z 1997r :/ co ty na to ?
  • REKLAMA
  • #5 2104270
    mr_grabarz
    Poziom 20  
    czytalem juz ten śmieszny grafik z tego linku ale dzieki i tak, a czy jest jakiś sposób zeby sprawdzić czy auto jest kompatybilne z OBD2? bo tak w sumie to nie wiadomo czy to jest wina inteerfejsu czy kompatybilności samochodu, tej naklejki o której pisza na stronie scantool.net wogule nie znalazłem wiec można po tym wnioskować ze samochód nie jest kompatybilny z OBD2

a tak wogóle jeśli samochód nie jest kompatybilny z OBD2 to jak coś takiego diagnozować? głownie chodiz mi o ople bo do samochodów grupy VW ma interfejs i sprawdza mi sie on jak narazie super
  • #6 2104349
    mak270
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    A ktore piny masz w zlaczu?
  • REKLAMA
  • #7 2104622
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 2104626
    mr_grabarz
    Poziom 20  
    patrząc na złącze to mam piny od ISO jeśli o to pytasz do tego piny zasilania i pare innych, któreś pewnie są od ABS-u i innych dziwnych ustrojstw
    bynajmniej jak napewno są piny tam gdzie powinno być zasilanie i linie K i L i to mnie własnie dziwi bo jak by nie było któregoś z tych pinów to na 100% samochód by nie był kompatybilny z OBD2 a piny niestety są :/ a takie pytanie czy ten HyperTerminal i opis ze strony scantola-a co do niego jest wystarczajacy zeby stwierdzić ze po stornie PC jest wszystko ok i wina braku komunikacji leży po stronie samochodu ?
  • #9 2104642
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 2105490
    mr_grabarz
    Poziom 20  
    no dobrze to skoro nie żadne scantol-e anie obdtool-e to w takim układzie co użyć zeby zgiagnozowac opala? od choćby walsnie moją astre ?
  • #11 2105519
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 2107749
    MikeC
    Poziom 32  
    Ocena: 969
    Najtańszy jest euroscan (testowałem i nawet działa ) ,, Jeśli chodzi o bardzo sensowną diagnozę to tylko techy jedynka i dwójka ... Pozdrawiam MikeC ... P.S Ew migawka .. taniej już nie idzie :).
  • #13 2108137
    mak270
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    A sprobuj to ...?
    Załączniki:
    • Opel Teh2 for KL.rar (481.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada interfejs ElmScan ISO Rev. F zakupiony na scantool.net, który nie łączy się z Oplem Astra 1.4 16V z 1997 roku. Problemem jest brak komunikacji i błąd "BUS INIT...ERROR" podczas testu HyperTerminalem. Dyskusja wskazuje, że Opel Astra F z 1997 roku nie jest fabrycznie kompatybilny z protokołem OBD2, który w Europie zaczął być obowiązkowy dopiero od około 2000 roku. Obecność pinów K i L oraz zasilania w złączu diagnostycznym nie gwarantuje zgodności z OBD2, gdyż wiele starszych modeli ma podobne złącza, ale korzysta z innych protokołów diagnostycznych. Do diagnostyki takich starszych Opli zalecane są specjalistyczne urządzenia serwisowe, takie jak Tech1, Tech2, KTS, Fastbox lub Euroscan, które obsługują protokoły specyficzne dla marki Opel i starszych modeli. Euroscan jest wymieniany jako najtańsza opcja działająca z tymi samochodami, natomiast Tech1 i Tech2 oferują najbardziej zaawansowaną diagnostykę. Wnioskiem jest, że standardowe interfejsy OBD2 i narzędzia typu ScanTool nie są odpowiednie do diagnozy Opla Astry F z 1997 roku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA