logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zelmer Clarrix Twix 2750 SK – spalony silnik po latach, czy możliwa wymiana lub naprawa?

miroslawpiczka 02 Paź 2025 19:12 120 9
REKLAMA
  • #1 21708004
    miroslawpiczka
    Poziom 4  
    Witam,
    Posiadam stary odkurzacz "Zelmer Clarrix Twix", typ: 2750 SK.
    Był bardzo zakurzony, w piwnicy leżał sporo lat.
    Oczyściłem go, ile było to możliwe, układ scalony itp.
    Do silnika nie mogłem się dostać, mimo odkręcenia wszystkich śrub.
    Wygląda na to, jakby ten silnik był pod warstwą plastiku.
    Postanowiłem podłączyć go do sieci i światełka na górnym panelu zapaliły się, a zaraz po tym nastąpiło głuche uderzenie i lekki zapach spalenizny. Wywaliło korki, więc odkurzacz odłączyłem szybko od sieci.
    Chyba z tego urządzenia już nic nie będzie, chyba silnik nie jest rozbieralny?
  • REKLAMA
  • #2 21708029
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3684
    Taki głuchy huk, to mogła być eksplozja kondensatora przy silniku. Poszukaj go, a właściwie pozostałości, czyli obudowy z wystającymi frędzlami.
  • REKLAMA
  • #3 21708071
    miroslawpiczka
    Poziom 4  
    >>21708029
    Hahahaha, no ale jakieś sugestie?
    Kondensator przy silniku — da się go wymienić, czy dostęp do niego nie jest utrudniony?
    Ja jestem takim człowiekiem, że jak się uprę, to nie spocznę, aż rozwiążę problem.
    Znalazłem w necie dokument w PDF odnośnie tego rodzaju odkurzaczy. Jak go rozłożyć i złożyć.
    Dzięki
  • #4 21708118
    balonika3
    Poziom 43  
    miroslawpiczka napisał:
    Hahahaha, no ale jakieś sugestie?

A nie dostałeś sugestii? Hahaha!
  • REKLAMA
  • #5 21708657
    miroslawpiczka
    Poziom 4  
    >>21708118 Hej, czy masz na myśli kondensator na płytce? Bo jest takowy na niej, zaraz przy silniku, ale to jest mały kondensator i nie wybuchł.
    Płytka ta jest zamocowana dwoma wkrętami przy jego górnej części, a silnik jest w plastikowej obudowie. Może jakiś inny kondensator jest?
  • REKLAMA
  • #6 21708720
    balonika3
    Poziom 43  
    Mam na myśli kondensator osadzony gdzieś w obudowie w okolicy silnika i połączony z silnikiem przewodami.
  • #7 21710417
    miroslawpiczka
    Poziom 4  
    >>21708720 Nie ma tam takiego czegoś. Tylko filc został zeżarty przez czas i wilgoć; zostały tylko resztki. Badając miernikiem blaszki od szczotek, to nie ma żadnego przejścia. Było też mnóstwo brudu, kurzu i filcu w środku wirnika. Nie obracał się, więc może być, że jest spalony? Są jeszcze dwa przewody od silnika prowadzące do zwijacza przewodu od wtyczki, a tam nie sprawdzałem miernikiem.
  • #9 21710727
    miroslawpiczka
    Poziom 4  
    >>21710442 Sprawdzielem silnik, nie ma przejść, zadnego oporu, ponadto łózyska do nieczego, więc nie ma sensu naprawiać, temat zamykam
  • #10 21710730
    miroslawpiczka
    Poziom 4  
    Nie ma sensu naprawiać silnika, bo złom

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz odkurzacza Zelmer Clarrix Twix 2750 SK zgłosił problem z silnikiem po długim okresie nieużywania i przechowywania w piwnicy. Po próbie uruchomienia urządzenia doszło do zwarcia, wywołując charakterystyczny zapach spalenizny i wyzwolenie zabezpieczeń sieciowych. Silnik jest trudno dostępny, prawdopodobnie zamknięty w obudowie z tworzywa sztucznego, co utrudnia jego demontaż i ewentualną naprawę. W dyskusji podkreślono, że w tego typu modelach silniki często są zintegrowane i nieprzeznaczone do samodzielnej naprawy, a wymiana może wymagać zakupu oryginalnego modułu lub całego silnika. Zalecane jest skonsultowanie się z serwisem lub specjalistą od napraw sprzętu AGD, gdyż samodzielne próby mogą prowadzić do dalszych uszkodzeń. Wskazano również na możliwość korozji i uszkodzeń wewnętrznych wynikających z długotrwałego przechowywania w wilgotnym środowisku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA