logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawieszanie Windows 11 na Ryzen 7 5700X, RX 7900XT Hellhound – freeze bez obciążenia

podly96 03 Paź 2025 00:27 519 17
REKLAMA
  • #1 21708335
    podly96
    Poziom 4  
    Witam. Posiadam komputer z takimi podzespołami
    Specyfikacja:
    Procesor: AMD Ryzen 7 5700X
    Karta graficzna: Radeon RX 7900 XT 20 GB od Hellhound
    Płyta główna: MSI B450 GAMING PLUS MAX
    Pamięć RAM: Kingston DDR4 FURY Renegade 2x16 GB 3600
    Dysk 1: Crucial MX500 1 TB SSD
    Dysk 2: Kingston 500 GB M.2 PCIe NVMe A2000
    Zasilacz: Seasonic G12 650 W 80 Plus Gold
    Chłodzenie: SilentiumPC Fera 3 120 mm
    Obudowa: SilentiumPC Signum SG1 TG

Szukałem rozwiązania już jakiś czas temu, ale nic konkretnego nie znalazłem. Odpuściłem, bo zaczęło mi brakować czasu na korzystanie z komputera.
    Praktycznie wszystkie tematy, które opisują ten problem, mówią o tym, że komputer zawiesza się podczas grania w gry. U mnie jest odwrotnie: podczas korzystania z przeglądarki, przeglądania folderów czy też pozostawienia komputera na pulpicie komputer się zawiesza, znika ekran albo po prostu się zawiesza; pomaga tylko restart. Nie raz uda mu się odwiesić, ale to jest rzadkość i po tym mam "Oprogramowanie AMD wykryło przekroczenie limitu czasu przez sterownik w systemie użytkownika. Raport o błędzie został utworzony i możesz go wysłać do AMD, aby pomóc nam usprawnić nasze oprogramowanie. Czy chcesz zgłosić ten problem?"
    Zazwyczaj po resecie wszystko jest już w porządku albo AMD pokazuje komunikat "The version of amd software that you have launched is not compatible with your currently installed". Najlepsze jest to, że zainstalowane były najnowsze sterowniki. Zrobiłem reinstall sterowników, póki co wyskoczyło raz, ale tutaj jawnie po instalacji AMD Adrenalin nie sprawdziłem, czy są już zainstalowane najnowsze sterowniki (nie były).
    Od czasu do czasu, jak po pracy odpalam komputer, słychać pikanie z komputera: dwa krótkie sygnały, jeden długi (nie jestem pewny do końca, jak usłyszę jeszcze raz to zwrócę na to uwagę i dam znać).

Problem ustępuje: jak włączam komputer, szybko włączam jakąś grę i komputer dostaje obciążenie. Zazwyczaj jest to Diablo 4, bo szybko się włącza — zostawiam na ekranie wyboru postaci i minimalizuję grę do paska. Gra sobie działa w tle, a ja mogę normalnie korzystać z komputera. Po jakichś 15-20 minutach Diablo samo się wyłącza, a komputer i tak nie dostaje już ścięć. Niby rozwiązanie jest proste — odpalać cały czas Diablo jak tylko uruchomię komputer — ale jest to na tyle uciążliwe, że nieraz szybko muszę coś załatwić, sprawdzić i w najważniejszych momentach łapie ścinę.

Przy okazji, czy warto zastanowić się nad jakimś upgrade'em, czy na razie powinno starczyć. Płyta główna mnie zastanawia, czy czasem nie jest już do wymiany, i obudowa, bo karta mieści się w niej na styk.

Proszę was o pomoc, z góry bardzo dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 21708734
    koroborosan
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    No to raczej problem ze sterownikami.
    Ja w starej laptopowej karcie miałem coś takiego, że po instalacji najnowszych sterowników laptop po 10 sek. się freezował i trzeba było wejść w tryb bezpieczny i zmienić coś w rejestrze.
    Mogę ci lodesłać, co robiłem.

Dodano po 1 [minucie]:

Tylko ja też w ogóle nie mogłem wejść w Adrenalin nawet po tej modyfikacji, więc zainstalowałem tylko sterownik bez oprogramowania.
  • REKLAMA
  • #3 21708894
    haderach
    Poziom 28  
    Ocena: 181
    A spróbuj jeszcze obniżyć częstotliwość taktowania na początek:
    Panel dostrajania GPU z obniżonym taktowaniem i napięciem karty Radeon RX 9070 XT
  • #4 21709108
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6845
    O płycie MSI i error :1x long i 2x short
    Link
    plus z tego forum Link
    - oraz Link
  • #5 21710349
    podly96
    Poziom 4  
    >>21709108 Jeśli chodzi o ostatni link, to u mnie po piknięciach normalnie wszystko się włącza. Dzisiaj, jak odpaliłem pierwszy raz komputer, miałem te 3 piknięcia. Odpaliłem Geoportal w przeglądarce, zobaczyłem, co miałem zobaczyć, i odszedłem od komputera. Wróciłem po 20 minutach i komputer już był zawieszony; wszystko było normalnie widoczne, tylko nic nie mogłem zrobić. Szybki reset guzikiem, włączenie Diablo 4 w tle i wszystko normalnie działało...
  • REKLAMA
  • #6 21710408
    lisek
    Serwisant RTV
    Cytat:
    podczas korzystania z przeglądarki, przeglądania folderów czy też pozostawienia komputera na pulpicie komputer się zawiesza,

Odpal samostartująća ver. Linux (zrób na usb-pen, opisywano na forum ) i uruchom
    - będzie wiadomo czy system (win) czy hardware

p.s
    Cytat:
    znika

Opisz co masz na myśli
    -zamraża obraz
    - masz biało na ekranie monitora czy czarno ?
  • #7 21710539
    podly96
    Poziom 4  
    lisek napisał:
    Cytat:
    Podczas korzystania z przeglądarki, przeglądania folderów czy też pozostawienia komputera na pulpicie komputer się zawiesza.

Odpal samostartującą ver. Linux (zrób na USB-pen, opisywano na forum) i uruchom
    - będzie wiadomo czy system (win) czy hardware

p.s.
    Cytat:
    znika

Opisz co masz na myśli
    - zamraża obraz
    - masz biało na ekranie monitora czy czarno?

Znika = ekran robi się czarny. Raz jest cały czas czarny i nic nie widać, a np. przed chwilą włączyłem komputer (było pikanie: jeden długi, dwa krótkie). Włączyłem przeglądarkę, po 5 minutach zawiesił się ekran i po chwili zrobił się czarny na 10–20 sekund; wywaliło błąd AMD (tak jakby kartę odcięło). Ekran wrócił, ale po chwili zawiesił się ponownie i musiałem już zrobić reset.

To o tym Linuxie — to jest ten post z 2013? https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2706829.html
  • #9 21711250
    podly96
    Poziom 4  
    Zrobiłem Linuksa na USB, odpaliłem, trochę poszperałem w przeglądarce, wszystko było w porządku jak na razie. Zobaczę jeszcze jutro. Na Windowsie też, póki co nie muszę nic obciążać, bo normalnie działa. Jedyne, o czym jeszcze zapomniałem napisać, to to, że jak np. oglądam coś na Twitchu, to, jak jest tytuł transmisji albo czat sobie leci, sporadycznie pojawiają się małe kwadraciki i za sekundę znikają. Ani razu nie pojawiły się na obrazie z transmisji.
  • #10 21711269
    michalpajac1234
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    Jaki sterownik info pobierz i wrzuc screen
    AIDA64 Extreme
    info z gpu
    poczytaj ddu na guru
  • #11 21711280
    podly96
    Poziom 4  
    michalpajac1234 napisał:
    Jaki sterownik info pobierz i wrzuć screen
    AIDA64 Extreme
    info z GPU
    Poczytaj DDU na Guru

Okno programu AIDA64 z informacjami o karcie graficznej AMD Radeon RX 7900 XT
  • REKLAMA
  • #12 21711296
    lisek
    Serwisant RTV
    Zrzut ekranu z programu GPU-Z pokazujący dane karty Radeon RX 7900 XTX

Ta karta "trochę mocy " potrzebuje (ponad 250W silent/ 290W)
    Może kol. zasilacz po linii +12V jest nie wydolny ?!

p.s
    Opis"krzaki na ekranie " to raczej pamięc .
  • #13 21711304
    podly96
    Poziom 4  
    Ja mam 7900 XT
  • #14 21711327
    lisek
    Serwisant RTV
    To prawie to samo.
    Masz swój, nowszy driver

Zawieszanie Windows 11 na Ryzen 7 5700X, RX 7900XT Hellhound – freeze bez obciążenia

Zrzut ekranowy CPU-Z i GPU-Z pokazujący dane AMD Ryzen 7 7800X3D i Radeon RX 7900 XT
    To ten model od Saphire

Specyfikacja karty graficznej AMD Radeon RX 7900 XT w GPU-Z

Ocena z niem. strony ver. saphire Link
    -jest pokazana ver. drivera Adrenalin 22.40. ...
  • #16 21711384
    podly96
    Poziom 4  
    A więc tak: FurMark 10 min, HWInfo — zdjęcie z początku i z końca

Zrzut ekranu HWiNFO z monitorowaniem temperatur i obciążeń CPU i GPU
    Zrzut ekranu z programu HWiNFO z danymi systemowymi i pomiarami sprzętowymi

Sterowniki według Adrenaline mam aktualne
    Update BIOS-u zrobiłem wczoraj.
  • #17 21711405
    lisek
    Serwisant RTV
    Cytat:
    jest tytuł transmisji albo czat sobie leci, sporadycznie pojawiają się małe kwadraciki i za sekundę znikają.

Grafika, chip lub VRAM na grafice.
  • #18 21711407
    podly96
    Poziom 4  
    lisek napisał:
    Cytat:
    jest tytuł transmisji albo czat sobie leci, sporadycznie pojawiają się małe kwadraciki i za sekundę znikają.

Grafika, chip lub VRAM na grafice.

Czyli co najlepiej teraz robić? Nie jestem taki biegły w tym wszystkim, jak wy ;)

Dodano po 1 godzinie 12 minutach:

To są te kwadraciki, co mi wyskakują co jakiś czas i wyskakują tak, jak widać — tylko na czacie; na wyświetlaczu YouTube jest normalny obraz

Podsumowanie tematu

✨ Komputer z procesorem AMD Ryzen 7 5700X i kartą graficzną Radeon RX 7900 XT Hellhound na płycie MSI B450 GAMING PLUS MAX doświadcza problemów z zawieszaniem się systemu Windows 11 bez obciążenia, podczas przeglądania internetu, eksploracji plików lub pozostawienia na pulpicie. Objawy to znikający ekran, zamrożenie systemu i konieczność restartu. Problem nie występuje podczas grania, co odróżnia go od typowych przypadków. Występują również komunikaty o błędach związane z oprogramowaniem AMD. Specyfikacja obejmuje pamięć RAM Kingston DDR4 FURY Renegade 2x16 GB 3600 MHz, dyski Crucial MX500 1 TB SSD i Kingston 500 GB M.2 PCIe NVMe A2000, zasilacz Seasonic G12 650 W 80 Plus Gold oraz chłodzenie SilentiumPC Fera 3. Dyskusja koncentruje się na możliwych przyczynach takich jak sterowniki AMD, kompatybilność płyty głównej z procesorem, ustawienia BIOS, problemy z pamięcią RAM lub zasilaniem, a także na potencjalnych rozwiązaniach w postaci aktualizacji BIOS, reinstalacji sterowników, testów pamięci RAM i monitorowania temperatur.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA