logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

De'Longhi ESAM5708S – nie pobiera mleka, dużo pary

pala7 03 Paź 2025 13:48 363 3
REKLAMA
  • #1 21708729
    pala7
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Ekspres ESAM5708S nie pobiera mleka. A właściwie na ten moment to bardzo mało. Najpierw wytwarzał bardzo dużo pary, lecz nie pobierał mleka. Po udrożnieniu małej dziurki, która jest w dolnej stronie sprzęgła spieniacza (dodam zdjęcie) po jednej próbie zaczął spieniać. Myśląc, że już jest wszystko OK, wyczyściłem dzbanek do mleka z pokrywą, wymieniłem uszczelkę zaznaczoną na zielonoZbliżenie sprzęgła spieniacza z zaznaczoną uszczelką i otworem pary . Po ponownym zmontowaniu i zainstalowaniu już nie spienia, ale delikatnie pobiera mleko i znów jest dużo pary. Praktycznie stan powrócił, jak sprzed udrożnienia sprzęgła. Co mogę jeszcze zrobić/sprawdzić? Co odpowiada za pobieranie mleka?

Dodano po 2 [minuty]:

Dodam, że wczoraj wymieniłem całe nowe sprzęgło i stan się nie zmienił.
  • REKLAMA
  • #2 21708983
    arekb81
    Poziom 30  
    Ocena: 737
    Cytat:
    Praktycznie stan powrócił jak z przed udrożnienia sprzęgła.

Sprzęgło do wymiany. Zwłaszcza jak coś było wpychane od przodu.
    W środku jest dość delikatna kryza i jak zostanie uszkodzona, to przestaje spieniać.
  • REKLAMA
  • #3 21709096
    pala7
    Poziom 11  
    W nowym sprzęgle nic nie było dłubane i patrząc pod światło przelot jest jak zaznaczyłem na zielono a czerwona strzałka to jakaś zaślepiona przestrzeń.
    W starym sprzęgle zatkana była ta dolna dziura (krótka zielona linia) gdzie patrząc znajdę ta kryzę ? I czy może wada leżeć po stronie pokrywy od dzbanka ? Jeśli już sprzęgło wymieniłem chyba że w oryginalnym też nie było tej kryzy?Zbliżenie na plastikowy element z oznaczeniami zielonymi i czerwoną strzałką.

Dodano po 39 [minuty]:

Teraz jeszcze zobaczyłem że jak docisnę dzbanek to działa prawidłowo. Przy okazji co znaczy komunikat zamknij drzwiczki który zawsze mruga mimo wszystkich drzwiczek zamkniętych ? Mimo tego komunikatu kawę robi.
    Ekspres do kawy z komunikatem „ZAMKNIJ DRZWICZKI!” na wyświetlaczu.
  • #4 21716515
    pala7
    Poziom 11  
    Sprawa rozwiązana. Górna obudowa pokrywy do spieniacza była wadliwa. Bez niej spieniacz działa prawidłowo więc wymieniłem cały spieniacza. Druga sprawa to niepoprawne komunikaty i tu dalej nie wiem o co chodzi. Gdy zabraknie wody pisz "zamocuje dysze" albo jak otworze drzwiczki od fusów pisze "W toku" i znak stop. A gdy wszystko jest poprawnie to miga cały czas "zamknij drzwiczki" i robi kawę bez problemu. Nie wiem czy to soft się wysypał? Jakiś reset jest w tym ekspresie ?
REKLAMA