logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Programowanie rolet Oknoplast Luna z napędem Somfy RS100 io – czy trzeba odłączać pozostałe

froszu2 06 Paź 2025 23:34 663 3
REKLAMA
  • #1 21712650
    froszu2
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Cześć,
    Mam zamontowane 12 sztuk rolet (Oknoplast Luna) z napędem Somfy https://www.somfy.pl/produkty/1033335/s-so-rs100-io
    W weekend chciałbym je podłączyć do instalacji elektrycznej.
    Wydaje mi się, że sprzedawca wspomniał, że aby zaprogramować te rolety, trzeba odłączyć (na czas programowania) wszystkie pozostałe od zasilania.
    Czy ktoś może to potwierdzić albo zdementować?

Jeśli faktycznie jest takie wymaganie, trochę inaczej poprowadzę instalację - tzn. złączę wszystkie rolety w jednej małej rozdzielnicy na strychu, tak aby łatwo odpinać je od zasilania. Jeśli nie ma takiej potrzeby, to ułatwiłbym sobie pracę i zamiast "w gwiazdę" połączył część rolet "szeregowo" (nie w sensie elektrycznym, ale od rolety do rolety).

Załączam obrazek na 2 warianty podłączenia.

Dzięki

Schemat dwóch wariantów podłączenia rolet do rozdzielnicy
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21712667
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1043
    froszu2 napisał:
    Wydaje mi się, że sprzedawca wspomniał, że aby zaprogramować te rolety, trzeba odłączyć (na czas programowania) wszystkie pozostałe od zasilania.
    Czy ktoś może to potwierdzić albo zdementować ?

Zazwyczaj jest tak że odłącza się od zasilania roletę dla której chce się zaprogramować/przypisać sterowanie, w moich jest tak że odłączam od zasilania daną roletę, włączam ją i mam 10 sek. na zaprogramowanie pilota.
    Pozostałe rolety są podłączone pod zasilanie, ale nie są w trybie programowania, więc żadnego negatywnego wpływu na nie nie ma, tryb programowania każdej z nich następuje po odłączeniu zasilania i ponownym jego włączeniem.

Dodam że do każdej rolety mam osobny pilot i każdy z nich programowałem w opisany sposób, mam też pilot 9 kanałowy, który programuje się identycznie zmieniając na nim kanał dla rolety, którą chcę pod ten kanał zaprogramować, dodatkowy 10 kanał oznaczony na wyświetlaczu jako "0" steruje jednocześnie wszystkimi roletami.

Poczytaj w manualu, bo chyba taki otrzymałeś, jak jest dokładnie w Twoim przypadku, ale myślę że taka zasada jest w większości rolet, żeby je zaprogramować muszą być w tym trybie, a to że są wszystkie podłączone do sieci nie sprawia że są w trybie programowania.

Musisz tylko uniknąć sytuacji że jak centralnie je podłączysz pod zasilanie i zaraz będziesz chciał je zaprogramować, nie wiem ile czasu jest w Twoich roletach aktywny tryb programowania po włączeniu zasilania, to może być sytuacja że zaprogramujesz pod jeden sterownik/pilot wszystkie rolety.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21712722
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3773
    Możesz jeszcze otworzyć rewizję w jednej rolecie i sprawdzić, czy z silnika nie sterczy na krótkim przewodzie switch do programowania. Wtedy możesz poprowadzić instalację tak, jak Ci wygodnie, podłączyć zasilanie, odczekać z minutę aż rolety wyjdą z trybu programowania i switchami programować je po kolei. Tak jest w wielu innych silnikach, nie wiem czy tutaj także.
  • #4 21844716
    froszu2
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Zamykam temat
REKLAMA