logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Panasonic TX-P42U20E plazma – plamy i przebarwienia pod szybą, co może być przyczyną?

nowyuser66 07 Paź 2025 22:25 669 14
REKLAMA
  • #1 21713598
    nowyuser66
    Poziom 2  
    Witam. TV Panasonic 42U20E plazma — na ekranie plamy, jakby coś się wylało. Jednak przy dokładniejszych oględzinach, w powiększeniu, widać kurz na przedniej szybie, a te przebarwienia są głębiej, w następnych warstwach. Co się stało?
    Na zdjęciu, w przybliżeniu, jest ten defekt na górze ekranu; natomiast występuje on również na środku i na dużej powierzchni ekranu widać taki cień.

Przebarwienia i plamy na ekranie plazmowego telewizora Panasonic 42U20E
    Zbliżenie na ekran telewizora plazmowego z plamami i przebarwieniami pod powierzchnią Zielony ekran plazmowego telewizora z dużą, nieregularną plamą u góry Przebarwienia i ciemne plamy na ekranie telewizora plazmowego Panasonic

Na początku myślałem, że to od jakiegoś dezodorantu, lakieru do włosów albo płynu do mycia luster, ale wydaje mi się, że to co innego. Załączam zdjęcia.
    AI: Czy telewizor był narażony na wilgoć, zalanie wodą lub inne czynniki zewnętrzne (np. stał blisko okna, kaloryfera, był pryskany czymś bezpośrednio)?
    Nie wiem — z 15 lat stał w kilku miejscach, więc mogło być różnie; nie był używany kilka lat.
    AI: Od kiedy zauważyłeś te plamy i przebarwienia – pojawiły się nagle czy narastały stopniowo z czasem?
    Nie wiem, nie mój TV.
  • REKLAMA
  • #2 21713617
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2348
    A jak chwilę podziała (będzie włączony) to nie ustępuje?
  • #3 21713627
    nowyuser66
    Poziom 2  
    >>21713617ile to jest chwilę? Bo Kilka godzin nic się nie zmieniło, wcześniej raczej kilka lat był wyłączony, włączany mega sporadycznie, nie wiem czy powstało ta wada w ciągu tych kilku lat nie używania czy wcześniej. Poprzedni właściciel mówił że raz wyskoczył czarny pas i potem zniknął ten pas ale już kupił nowy TV i tak stał nie używany.
    Więc
    Nie nie ustępuje plama i nie pogłębia się
    Tu niżej na niebieskim tle od PS4

Ekran powitalny PS4 na telewizorze Panasonic z widoczną plamą na górze

Dodano po 10 [minuty]:

Na różno-kolorowym tle lub ciemne sceny bardzo słabo to widać tzn. nie rzuca się w oczy. Irytuje tylko w jasnych scenach lub na twarzach aktorów. Aha i przy wyłączonym tv też to widać tak jak na tym foto z bliska.
  • REKLAMA
  • #4 21713644
    sylweksylwina
    No nie wiem miejscami to wygląda jak tłusta plama na ekranie PDP, miejscami jak błędy przetwarzania poziomów jasności na płycie cyfrowej.

Tak czy inaczej słabo to wygląda.
    Czy w menu serwisowym na ekranach testowych również widać takie przebarwienia?

Dodano po 1 [minuty]:

Czarny pas to zupełnie inny typ usterki. Więc raczej nie ma co łączyć tych wątków.
  • #5 21713662
    nowyuser66
    Poziom 2  
    Da się to jakoś zredukować lub zlikwidować poprzez wyświetlanie jakichś specjalnych treści?

Dodano po 9 [minuty]:

>>21713644
    Udało mi się uruchomić coś takiego:
    Ekran testowy Panasonic z menu diagnostycznym i widocznymi cieniami obrazu
    Na tym ekranie testowym też widać te cienie. To jest coś stałego, niezależnie od wyświetlanego obrazu

Dodano po 34 [minuty]:

sylweksylwina napisał:
    miejscami jak błędy przetwarzania poziomów jasności na płycie cyfrowej.

Kompletnie to wykluczam, bo jest to coś stałego, niezależnie od wyświetlanych treści, jak również widoczne przy wyłączonym TV

Dodano po 2 [minuty]:

sylweksylwina napisał:
    miejscami to wygląda jak tłusta plama na ekranie PDP,

Nie jest to w warstwie zewnętrznej szyby ani powłoki antyrefleksyjnej.

Dodano po 5 [minuty]:

Z selfcheck wychodzi, że panel ma tylko 200 godzin pracy — to możliwe? Czy po przekroczeniu jakiegoś pułapu licznik się resetuje lub się wyzerował, jeśli długo był odłączony od prądu? Szczerze wątpię... żeby 15-letni ekran miał 200 godzin pracy
  • #6 21713761
    sylweksylwina
    Jesteś w menu self-check z przywróceniem ustawień domyślnych. To nie jest menu serwisowe.

Na tym ekranie nie sprawdza się godzin.
    Ekrany testowe też są dostępne w menu serwisowym.

Ale raczej i tak wszystko jasne.
    Zostaw TV na podstawie, odkręć tył. Odkręć ramkę razem z szybą na przodzie.
    Zobacz czy panel pdp jest brudny. Jak możesz go wyczyścić to pełen sukces, jak przebarwienie jest w panelu to niestety nic z tym nie zrobisz.
  • #7 21713809
    nowyuser66
    Poziom 2  
    sylweksylwina napisał:
    Zostaw

sylweksylwina napisał:
    Zobacz czy panel pdp jest brudny. Jak możesz go wyczyścić to pełen sukces, jak przebarwienie jest w panelu to niestety nic z tym nie zrobisz.

Jest jakiś tutorial, jak to zrobić? Szukać tu czy na YouTube

Dodano po 3 [minuty]:

sylweksylwina napisał:
    Jesteś w menu self-check z przywróceniem ustawień domyślnych. To nie jest menu serwisowe.

Na tym ekranie nie sprawdza się godzin.

Próbowałem różnych kombinacji, ale nic nie działało, żeby wejść w ekran serwisowy; tylko to zadziałało chyba z vol- "i" na pilocie lub "ok"
    Ze screena powyżej 8d8 nie oznacza 8 dni 8 godzin?
  • Pomocny post
    #8 21713923
    sylweksylwina
    Nie, nie oznacza to 8 dni.

Nie wiem czy jest tutorial, może w instrukcji serwisowej jest instrukcja które śruby wokół ramki trzeba odkręcić by zdjąć front z szybą. Kiedyś w bodaj. P42U10e odkręciłem po prostu wszystkie śruby na około które trzymały ramkę plastikową do metalowego korpusu matrycy. Szyba była z frontem na zawiasie. Odchylić od dołu i unieść ku górze. Nie wiem czy tu też tak jest.

To TV z przejściowego okresu gdzie były dwie kombinacje wejścia do menu serwisowego. Spróbuj przytrzymać F i Vol- na TV i wcisnąć 3 razy 0.
    Jak nie zadziała to druga kombinacja to co opisałeś Vol- na TV i 3 razy "i". Wszystko na włączonym TV
    Nawigacja po menu przyciskami 2,3 oraz 4,5.

Ogólnie lepiej tam nie grzebać za dużo, tu ewidentnie jakaś fizyczna wada jest.
  • #9 21714016
    nowyuser66
    Poziom 2  
    sylweksylwina napisał:
    Zobacz czy panel pdp jest brudny.

Panel wyjęty, a w zasadzie ta szyba przednia, niestety rozwarstwienie jest międzyszybowe, czyli między szybą a powłoką antyrefleksyjną, prawdopodobnie klej, w którym były klejone, bo zarówno z jednej, jak i z drugiej strony widać, że to jest w środku.

Od razu pytanie: czy spełni funkcję zamówienie u szklarza szyba przyciemniona?

Zbliżenie na szybę z siatką i objawami rozwarstwionego kleju między warstwamiZbliżenie na szybę z rozwarstwieniem i siatką klejoną, zaznaczone czerwoną linią

Dodano po 27 [minuty]:

Odkleiłem róg szyby i mamy winowajcę.
    Tam jest przyklejona taka siatka — nie wiem, czy to właśnie nie jest ta siatka, filtr przeciwodblaskowy.
    Siatka jest klejona do szyby i do folii i to jej klej się rozwarstwił
    Rozwarstwiony przekrój szyby z widoczną siatką, folią i klejemRozwarstwiona szyba z odklejoną siatką filtrową i resztkami kleju na krawędzi
    Zbliżenie na szybę z rozwarstwioną folią i siatką, opisane elementy.

Dodano po 18 [minuty]:

Jedyne, co mi teraz przechodzi, to zerwać całkowicie tę siatkę i usunąć potem klej, a szybę zostawić oryginalną.
    Pytanie: czy bez tej siatki będzie akceptowalny obraz?

Dodano po 26 [minuty]:

Decyzja zapadła usuwam to bo i tak już nie mogłem patrzeć na ten obraz z plamami.
    Początek jest obiecujący póki co nie łuszczy się tylko odchodzi w całościZbliżenie na rozwarstwioną szybę z widoczną siatką klejoną i taśmą przewodzącą
  • REKLAMA
  • #10 21714123
    sylweksylwina
    Próbuj. Może będzie akceptowalny obraz. Aczkolwiek nie miał bym dużych oczekiwań, bo raczej to nie jest sam antyrefleks, którego w prawie najniższym modelu może w ogóle nie być.

Ale sprawdzisz i będziesz wiedział. Co najwyżej będzie wszystko przesiąkało.

Jeszcze nie widziałem takiej usterki, a miałem już plazmy z serii u10, s10, G10, g20, vt20 i vt30.

Im wyższy model tym ciemniejsza szyba. W u10 to wyglądało prawie jakby sama szyba była bez żadnych dodatkowych warstw.
  • REKLAMA
  • #11 21714407
    nowyuser66
    Poziom 2  
    Dodano po 4 minutach:

Foto story:
    Plazma bez filtra przeciwodblaskowego.
    W nocy odbiór jest lepszy niż z tym filtrem: super ostrość i jakość obrazu. Będzie do konsoli i do filmów.
    Wnętrze rozebranego telewizora plazmowego z widocznymi płytkami drukowanymi i przewodami
    Zbliżenie na narożnik ekranu plazmowego z częściowo zdjętym filtrem
    Telewizor plazmowy z częściowo usuniętym filtrem przeciwodblaskowym
    Oderwane fragmenty filtra ekranu plazmowego w plastikowej torbieEkran plazmowy bez filtra przeciwodblaskowego, leżący poziomo na stole

Zbliżenie na ekran telewizora z grafiką F1 pokazującą Verstappena i Russella

Ekran telewizora z włączonym ekranem startowym PlayStation 4 na niebieskim tle
    W w świetle dziennym wyłączony wygląda tak
    Wyłączony telewizor plazmowy Panasonic z szarawym ekranem w świetle dziennym

Aha, i ważna rzecz: TV wyłączony jest teraz siwy.
    Wyłączony wygląda oldschoolowo. Hahahaha
  • Pomocny post
    #12 21714420
    sylweksylwina
    No i elegancko. Wyszło całkiem fajnie ;) filtry pewnie pomagają tylko w dzień, ale no plazma w oświetleniu dziennym i tak słabo wypada więc niech cieszy wieczorami ;)

Dodano po 20 [sekundy]:

Udało się wejść do menu serwisowego?
  • #13 21714424
    nowyuser66
    Poziom 2  
    Serdeczne podziękowania dla moderatora:
    sylweksylwina

Podsumowanie jest takie, że siatka (antyrefleks) rozwarstwiła się od szyby. Jest klejona na pewnego rodzaju silikonie, bardzo śmierdzi. Jeśli ktoś będzie to robił, obowiązkowo maska i rękawice. Ja tak robiłem. Ten silikon podczas używania TV rozwarstwił się od siatki, pewnie od ciepła, i powstały takie plamy jak u mnie. Od szyby odchodzi dość łatwo konsystencja silikonu, ale trzeba grzać szybę 50–60°C. Dementuję, jakoby spraye do luster niszczyły antyrefleks,bynajmniej nie w tym modelu, antyrefleks znajduje się od wewnętrznej strony szyby. Jest to niewykonalne, czyszcząc ekran z zewnątrz. Chyba że na początku lub w droższych/tańszych modelach antyrefleks montowano na zewnątrz.

Dodano po 2 [minuty]:

sylweksylwina napisał:
    Udało się wejść do menu serwisowego?

Miałem to robić TV na czuwaniu, czy włączony?
  • #14 21714486
    sylweksylwina
    Włączony, na jakimkolwiek źródle.

To właśnie zależy od typu filtra. Różne tiery plazm miały mniej lub bardziej skomplikowane filtry. Wydaje mi się że niektóre jak najbardziej mają dodatkową warstwę napylaną od zewnętrznej strony. Może podstawowe modele nie miały nic z zewnątrz.
  • #15 21729843
    nowyuser66
    Poziom 2  
    Podsumowanie jest takie, że siatka (antyrefleks) rozwarstwiła się od szyby. Jest klejona na pewnego rodzaju silikonie, bardzo śmierdzi. Jeśli ktoś będzie to robił, obowiązkowo: maska i rękawice. Ja tak robiłem. Ten silikon podczas używania TV rozwarstwił się od siatki, pewnie od ciepła, być może od słońca i powstały takie plamy jak u mnie. Od szyby po wyjęciu ekranu odchodzi dość łatwo, konsystencja silikonu, ale trzeba grzać szybę 50–60 °C lub więcej.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Panasonic TX-P42U20E plazma pojawiły się plamy i przebarwienia widoczne pod przednią szybą, które nie ustępują po dłuższym działaniu urządzenia i są widoczne również przy wyłączonym ekranie. Po demontażu przedniej szyby stwierdzono rozwarstwienie warstwy antyrefleksyjnej, a dokładniej siatki przeciwodblaskowej, która jest przyklejona do szyby za pomocą silikonu. Ten silikon uległ degradacji i rozwarstwił się, co spowodowało powstanie widocznych plam i przebarwień. Usunięcie siatki przeciwodblaskowej poprawiło jakość obrazu, zwłaszcza w warunkach nocnych, choć w świetle dziennym obraz jest mniej czytelny. Proces usuwania wymagał podgrzewania szyby do temperatury około 50–80°C oraz stosowania środków ochrony osobistej ze względu na silny zapach silikonu. Próby wejścia do menu serwisowego potwierdziły, że problem jest fizyczny i nie wynika z błędów elektronicznych. Wskazano, że w tym modelu antyrefleks znajduje się od wewnętrznej strony szyby, więc środki czystości stosowane z zewnątrz nie mogły go uszkodzić.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA