logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Panasonic TX-P42C10Y Jak usunąć plamy na szybie przed matrycą ?

adriansi 23 Lut 2025 20:37 453 3
REKLAMA
  • #1 21453098
    adriansi
    Poziom 10  
    Ocena: 15
    Telewizor Panasonic TX-P42C10Y leciwy, ale sprawny dlatego szkoda wyrzucić, niestety na ekranie zaczęły się pojawiać plamy jak na zdjęciach. Początkowo myślałem, że to kurz się przedostał pomiędzy matrycę a szybę i dzisiaj go rozebrałem w celu wyczyszczenia. Niestety okazało się, że szyba przed matrycą posiada takie przebarwienia. Czyszczenie preparatami do matryc, ekranów, szyb nic nie dało. Może ktoś zna sposób na pozbycie się tych plam, albo posiada przedni front do tego telewizora za nieduże pieniądze....

Ekran telewizora Panasonic TX-P42C10Y z niebieskimi plamami.
    Zbliżenie na ekran telewizora Panasonic z widocznymi plamami na niebieskim tle.
    Plamy i przebarwienia na ekranie telewizora Panasonic TX-P42C10Y.
  • REKLAMA
  • #2 21453216
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1838
    To rozwarstwienie, nic z tym nie zrobisz.
  • REKLAMA
  • #3 21454086
    Darek.S
    Poziom 34  
    Ocena: 975
    Gdzieś tu na elektrodzie wyczytałem, że pomaga podgrzanie do wyższej temperatury. O ile pamiętam, miałem kiedyś podobny przypadek i spróbowałem zwykłą opalarką, tylko ostrożnie i z daleka. To było lata temu i nie pamiętam, jaki był efekt, ale jak kojarzę, było chyba lepiej, a w każdym razie nie gorzej.
  • #4 21545826
    adriansi
    Poziom 10  
    Ocena: 15
    Telewizor poszedł na złom.
REKLAMA