logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fotowoltaika do grzania wody: 4 panele + AZO Digital MPPT-3000, jakie zabezpieczenia?

szm01 09 Paź 2025 20:09 801 7
  • #1 21715416
    szm01
    Poziom 2  
    Witam wszystkich

Razem z tatą planujemy prostą instalację fotowoltaiczną do grzania wody, głównie poza sezonem grzewczym, żeby nie trzeba było uruchamiać pieca tylko do grzania CWU. Mamy w domu zbiornik 120 l, do którego można wkręcić grzałkę elektryczną. I niestety mamy też ograniczone środki finansowe, więc dobrze, żeby instalacja była w miarę tania. Naczytałem się i naoglądałem się trochę o tym; zrodził nam się wstępnie taki plan, jednak chciałbym poddać go weryfikacji, czy zda to egzamin i nie będzie stanowić jakiegoś zagrożenia. Wstępnie planowalibyśmy umieścić 4 panele na dachu (dach skierowany na południe, nachylenie 35°, z blachy trapezowej) i połączyć je z przetwornicą AZO Digital ECO Solar Boost MPPT-3000. Do przetwornicy podłączona byłaby grzałka; wg tabeli producenta powinna pasować taka o mocy 3 kW. Teoretycznie proste, ale jednak pojawia się w głowie pytanie, jak to sensownie zabezpieczyć, jakie zabezpieczenia zastosować, żeby przypadkiem nie doszło np. do jakiegoś pożaru czy innego wypadku? I czy taka instalacja ma sens i będzie działać? Poniżej przedstawiam wstępny schemat do oceny i poprawek.

Schemat instalacji PV z 4 panelami, przetwornicą MPPT i grzałką 3kW w zbiorniku 120L
    AI: Jakie dokładnie panele fotowoltaiczne planujecie zastosować (moc, napięcie, prąd, typ, sposób połączenia – szeregowo/równolegle)?
    Panele o mocy ok. 400 W, połączone szeregowo, np. Longi 405 W
    AI: Czy możesz podać więcej szczegółów na temat grzałki – jakie ma napięcie zasilania (230V/400V), czy posiada własne zabezpieczenie termiczne oraz czy planujesz jakieś dodatkowe zabezpieczenia na samej grzałce?
    Grzałka 230 V, na przykład grzałka uniwersalna MB 3000 W (3 kW) DN40 6/4" z termostatem kapilarnym i bezpiecznikiem termicznym
  • Pomocny post
    #2 21715457
    michalPV
    Poziom 31  
    Ocena: 723
    szm01 napisał:
    I czy taka instalacja ma sens i będzie działać?

Planujesz zrobić dokładnie to co u mnie hula baaaardzo dobrze od 2023 roku.
    Więcej masz o mojej instalacji do cwu tutaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4058730.html
  • Pomocny post
    #4 21715504
    michalPV
    Poziom 31  
    szm01 napisał:
    Taka rozdzielnia gotowa z allegro + uziemienie ze skrzynki i z paneli na dachu wystarczy do takiej prostej instalacji?

Jak najbardziej. Ja mam w sumie to samo ale sam kompletowałem na bazie takich gotowych zestawów.
    Jak chcesz trochę taniej to sam kup poszczególne bezpieczniki i skrzynkę.
  • #5 21715531
    szm01
    Poziom 2  
    >>21715504 Super, dziękuję Ci bardzo za pomoc! To zrobimy coś takiego. W razie czego może jeszcze dodam rozłącznik do układu. A jeśli jeszcze mogę, to uziemienie można podpiąć do uziemienia domu, czy lepiej dać nową szpilkę do uziemienia?
  • Pomocny post
    #6 21715729
    michalPV
    Poziom 31  
    z uziemieniem to nie wiem czy można podpiąć do uziemienia domu.
    Ja w domu nie mam a więc wbijałem szpilę aż uzyskałem wymagane <10Ω
  • #7 21716475
    szm01
    Poziom 2  
    >>21715729 To jeszcze sobie poczytam na ten temat. Dzięki za pomoc!
  • #8 21752316
    0o0o0o0
    Poziom 14  
    Ocena: 57
    szm01 napisał:
    Razem z tatą planujemy prostą instalację fotowoltaiczną do grzania wody, głównie poza sezonem grzewczym, żeby nie trzeba było uruchamiać pieca tylko do grzania CWU

Ten mój układzik się nadaje do tego https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2948683-720.html#21752206 , używam go na 4 panelach JAM72S30-545. Tak to wygląda w testowej postaci (ta niebieska płytka). Jeżeli potrafisz lutować i chcesz się pobawić to mogę Ci wysłać płytkę,a program do esp32 masz też gratis w powyższym poście :)

Wnętrze skrzynki elektrycznej z zamontowaną niebieską płytką PCB i wyświetlaczem pomiarowym

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Planowana jest prosta instalacja fotowoltaiczna do podgrzewania wody użytkowej (CWU) z wykorzystaniem 4 paneli fotowoltaicznych zamontowanych na dachu o nachyleniu 35° i skierowanym na południe oraz przetwornicy AZO Digital ECO Solar Boost MPPT-3000, do której podłączona będzie grzałka elektryczna o mocy 3 kW. W dyskusji potwierdzono skuteczność takiego rozwiązania na podobnej instalacji działającej od 2023 roku. Zalecane jest zastosowanie gotowej rozdzielnicy DC IP65 dedykowanej do fotowoltaiki (np. dostępnej na Allegro) wraz z odpowiednimi bezpiecznikami, co zapewnia podstawowe zabezpieczenia elektryczne i ochronę przeciwpożarową. Uziemienie instalacji powinno być wykonane osobno poprzez wbicie szpili uziemiającej, aby uzyskać rezystancję poniżej 10 Ω, gdyż podłączenie do istniejącego uziemienia budynku nie jest jednoznacznie zalecane. Istnieje także możliwość zastosowania bardziej zaawansowanego układu sterowania opartego na ESP32, jednak wymaga to umiejętności lutowania i programowania. Całość ma na celu ekonomiczne i bezpieczne wykorzystanie energii słonecznej do podgrzewania CWU poza sezonem grzewczym, minimalizując konieczność uruchamiania pieca.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA