Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamCytat:Warunkiem koniecznym do poprawnej pracy sterownika jest odpowiedni dobór grzałki do paneli. Rezystancję standardowej grzałki 230V wylicza się według wzoru: rezystancja grzałki = ilość paneli * Vmp jednego panela / Imp jednego panela.
Dla przykładu, mając 8 paneli o parametrach:
Vmp = 34,6V
Imp = 9,69A
Rezystancja grzałki = 8 * 34,6 / 9,69
Rezystancja grzałki = 28,57[ohm]
Najbliższa tej wartości jest grzałka o mocy 2000W i taką należałoby zastosować.
a_noob napisał:Można i tak sugeruje zdrowy rozsądek. Podłączenie grzałki wprost do paneli to poważny problem z rozłączaniem 10Adc oraz ze sprawnością. Nie da się "przesadzić" z ilością paneli bo spalimy grzałkę, a panele dobrane na styk sprawdzą się może 5% czasu działania. Resztę czasu równie, jak nie więcej ciepła wydzielać się będzie w panelach a nie w grzałce.można paneli wykorzystać do czegoś, co i tak potrzebuje prądu (np. wentylacja, klimatyzacja), a do grzania wody zastosować kolektory? Tak pytam, bo nie widzę większego sensu w takiej akcji, to jak dojeżdżanie koparką do biura "bo mam na placu", zamiast kupić samochód osobowy...
Mateusz555222 napisał:Nie może działać bardzo dobrze bo to zaprzecza fizyce.bo jest gość, który tak zrobił i to działa. Nawet bardzo dobrze
a_noob napisał:Sens jest jak się porówna ceny. Kolektory są dzisiaj dość drogie, a pv bardzo tanie. Do tego usługi hydraulików są drogie, a dwa kabelki do grzania wody z pv każdy może sobie sam podłączyć. Do kolektorów potrzeba odpowiedniego bojlera, a do pv używa się tego samego który prawie każdy ma, co najwyżej dokłada się grzałkę. wszystko dzisiaj przemawia za pv, i jedynie wydajność z metra kwadratowego pozostała jako nikła przewaga kolektorów. Jednak grzanie grzałki bezpośrednio z paneli to niezbyt dobry pomysł, ale już zastosowanie przetwornicy za 800-1300 zł załatwia całkowicie temat.A nie można paneli wykorzystać do czegoś, co i tak potrzebuje prądu (np. wentylacja, klimatyzacja), a do grzania wody zastosować kolektory? Tak pytam, bo nie widzę większego sensu w takiej akcji, to jak dojeżdżanie koparką do biura "bo mam na placu", zamiast kupić samochód osobowy...
MichałS napisał:600W/m². Panele generują 6A. Na grzałce 2,5kW (21Ω) mamy zaledwie 126V czyli raptem 750W. Pytanie gdzie podziała się reszta energii? Mało kto o tym mówi ale pozostała część energii wytraca się w panelach na ciepło i degraduje je.
Mateusz555222 napisał:Wiem od znajomego
wartokontynuowac napisał:
Ja robiłem różne eksperymenty. Z samych paneli mi się nie udało zasilić grzałki, ale jeżeli wziąć jeden panel i zasilić z niego ledowy i podpiąć ten szeregowo z drugim panelem i do grzałki, to możesz trafić w punkt mocy paneli i wszystko będzie działać. Robiłem też tak, że podłączałem toroidalny zasilacz do sieci i jego wyjście szeregowo do paneli i też działało. Chodzi o to, by odciążyć panel w punkcie krytycznym, tam gdzie traci swoją moc, bo zaczyna działać na zwarcie. Tak to sobie tłumaczę, nie mam wykształcenia, może to jakoś inaczej się nazywaTo jakby ABS do paneli, by nie było poślizgu
![]()
Mateusz555222 napisał:Tylko , ze to mają być tylko panele i grzałka, ewentualnie wyłącznik i tyle. Jest ktoś w stanie pomóc z dobraniem kpmponentów i w przyłączeniu?
hindoos napisał:^ToM^ napisał:którą sobie odbierzesz z sieci kiedy będziesz miał potrzebę.
Net meteringu na nowych umowach już nie dostaniesz niestety
MichałS napisał:Przeanalizujmy 2 przypadki:
Pierwszy idealna pogoda 1000W/m² i panele pracują z pełna wydajnością. 11A na grzałce 2,5kW (21Ω) daje śliczne 230V co sprawia że grzałka pracuje z mocą znamionową.
Teraz drugi, dużo bardziej realny przypadek; 600W/m². Panele generują 6A. Na grzałce 2,5kW (21Ω) mamy zaledwie 126V czyli raptem 750W. Pytanie gdzie podziała się reszta energii? Mało kto o tym mówi ale pozostała część energii wytraca się w panelach na ciepło i degraduje je.
MichałS napisał:Pytanie gdzie podziała się reszta energii?
MichałS napisał:Mało kto o tym mówi ale pozostała część energii wytraca się w panelach na ciepło i degraduje je.
^ToM^ napisał:To są jakieś farmazony. Przecież panele fotowoltaiczne produkują prąd stały a transformator toroidalny służy do przetwarzania prądu przemiennego.
MichałS napisał:Nie może działać bardzo dobrze bo to zaprzecza fizyce.
ArturAVS napisał:
^ToM^ napisał:To są jakieś farmazony. Przecież panele fotowoltaiczne produkują prąd stały a transformator toroidalny służy do przetwarzania prądu przemiennego.
Chyba źle zrozumiałeś, chodziło mu o połączenie szeregowe panelu i zasilacza DC na toroidzie.
ArturAVS napisał:MichałS napisał:Przeanalizujmy 2 przypadki:
Pierwszy idealna pogoda 1000W/m² i panele pracują z pełna wydajnością. 11A na grzałce 2,5kW (21Ω) daje śliczne 230V co sprawia że grzałka pracuje z mocą znamionową.
Teraz drugi, dużo bardziej realny przypadek; 600W/m². Panele generują 6A. Na grzałce 2,5kW (21Ω) mamy zaledwie 126V czyli raptem 750W. Pytanie gdzie podziała się reszta energii? Mało kto o tym mówi ale pozostała część energii wytraca się w panelach na ciepło i degraduje je.
Analiza całkowicie nietrafiona.MichałS napisał:Pytanie gdzie podziała się reszta energii?
Jakiej energii? Chyba tej brakującej. Nie ma dostępnej mocy=nie ma grzania/lub jest słabsze. I tu żadne MPPT nie pomoże, z pustego i Salomon nie naleje.
^ToM^ napisał:ArturAVS napisał:^ToM^ napisał:To są jakieś farmazony. Przecież panele fotowoltaiczne produkują prąd stały a transformator toroidalny służy do przetwarzania prądu przemiennego.
Chyba źle zrozumiałeś, chodziło mu o połączenie szeregowe panelu i zasilacza DC na toroidzie.
To możliwe. Trudno powiedzieć, jak ktoś pisze bez składu i ładu.
adse napisał:wszystko dzisiaj przemawia za pv, i jedynie wydajność z metra kwadratowego pozostała jako nikła przewaga kolektorów. Jednak grzanie grzałki bezpośrednio z paneli to niezbyt dobry pomysł, ale już zastosowanie przetwornicy za 800-1300 zł załatwia całkowicie temat.
wartokontynuowac napisał:
Uprzedziłem, że nie mam wykształcenia więc piszę to co miałem i jakie były wyniki. Minęło parę lat już nie pamiętam, czy prostowałem prąd na toroidach czy nie koniecznie, muszę sprawdzić, podłączałem też akumulatory w szereg z panelami ale to zbyt skomplikowana instalacja się robi. Teraz magazyny energii są tanie inne napięcia i nie warto kombinować. Zanim coś skrytykujesz to sam zrób i sprawdź. Niektórzy teoretyzują a inni co im wykształcenia zabrakło biorą i robią co chcą. I praktyka pokazuje, że teoria z rzeczywistością nie zawsze idzie w parze.
Ja nie krytykuję tego co zrobiłeś, ale to jak piszesz - przez co nie wiadomo o co chodzi.
^ToM^ napisał:
Ja nie krytykuję tego co zrobiłeś, ale to jak piszesz - przez co nie wiadomo o co chodzi.
Przecież ja zrobiłem. Wyżej napisałem jak. Panele+mikrofalowniki+licznik dwukierunkowy. Wszystko działa od 2 lat i rocznie produkuje 2 MWh.
Mateusz555222 napisał:Ostatnio mój znajomy opowiedzial mi o takim Panu, ktory grzeje sobie wode z paneli fotowoltaicznych bezposrednio na grzałke.