logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grzanie wody grzałką z paneli fotowoltaicznych 545W - jak to zrobić?

Mateusz555222 16 Kwi 2024 14:31 20259 180
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak podłączyć panele fotowoltaiczne do grzałki, żeby bezpiecznie i możliwie wydajnie grzać wodę?

Najprościej i najrozsądniej jest użyć dedykowanego sterownika/falownika MPPT do grzania wody oraz grzałki dobranej do parametrów stringu paneli; samo podłączenie paneli wprost do grzałki działa, ale zwykle daje większe straty i nie wykorzystuje paneli w punkcie mocy maksymalnej [#21047572] [#21054205] [#21090706] Rezystancję grzałki dobiera się w przybliżeniu jako liczba paneli × Vmp jednego panela / Imp jednego panela, więc przy standardowej grzałce 230 V trzeba sprawdzić, czy jej opór pasuje do Twojego stringu [#21047560] Jeśli chcesz układ bardzo prosty, to minimum to panele, grzałka, kontrola temperatury i rozłącznik DC, ale bez regulacji nie wykorzystasz pełni możliwości instalacji [#21047571] [#21090554] Przy niskim napięciu i większych mocach warto trzymać sterownik jak najbliżej bojlera i stosować odpowiednio grube przewody, bo prądy są duże [#21064108] [#21064127] [#21094946]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 21047482
    Mateusz555222
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Witajcie. Ostatnio mój znajomy opowiedzial mi o takim Panu, ktory grzeje sobie wode z paneli fotowoltaicznych bezposrednio na grzałke. Pomyslałem , ze też takie zrobie. Jest ktoś w stanie zbliżyc temat? Załączam specyfikacje moich paneli 545w Grzanie wody grzałką z paneli fotowoltaicznych 545W - jak to zrobić? Grzanie wody grzałką z paneli fotowoltaicznych 545W - jak to zrobić?
  • #3 21047491
    Mateusz555222
    Poziom 6  
    Tylko, że to mają być tylko panele i grzałka, ewentualnie wyłącznik i tyle. Jest ktoś w stanie pomóc z dobraniem komponentów i w przyłączeniu?
  • #4 21047560
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 362
    Dużo informacji znajdziesz pod tymi linkami
    http://www.el-car.auto.pl/?75%2Cregulator-grzalek-mega-pwm-mppt-3000w

https://allegro.pl/oferta/sterownik-regulator...-16868e0aae724ef63b53ab9897d3b9ab8b1bd1d899d5

https://allegro.pl/oferta/przetwornica-solarn...kw-c-w-u-bojler-grzalka-sterownik-15420721067

Cytat:
    Warunkiem koniecznym do poprawnej pracy sterownika jest odpowiedni dobór grzałki do paneli. Rezystancję standardowej grzałki 230V wylicza się według wzoru: rezystancja grzałki = ilość paneli * Vmp jednego panela / Imp jednego panela.

Dla przykładu, mając 8 paneli o parametrach:

Vmp = 34,6V

Imp = 9,69A

Rezystancja grzałki = 8 * 34,6 / 9,69

Rezystancja grzałki = 28,57[ohm]

Najbliższa tej wartości jest grzałka o mocy 2000W i taką należałoby zastosować.

Grzanie wody grzałką z paneli fotowoltaicznych 545W - jak to zrobić?
  • #5 21047571
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 21047572
    blekis
    Poziom 27  
    Ocena: 246
    Najprościej - kupujesz panele, sterownik mppt ( są dedykowane go grzania wody z kontrolą temperatury) i grzałkę.
    Bez sterownika będziesz miał spore straty. A i tak musisz pamiętać o kontroli temperatury żebyś nie zagotował wody.

Rodzicom w 2019r wrzuciłem zestaw 1,6kWp który grzeje wodę w 140l bojlerze po dziś dzień.
  • #7 21048353
    witekem
    Poziom 24  
    Ocena: 176
    blekis, dobrze powiedziałeś, z MPPT.
    Podane przykłady przez kolegę 'kmarkot' to nie są z MPPT tylko z PWM, a ich sprawność to maks. 60%. Sterowniki nie posiadają MPPT, tylko inwertery. Inwertery do grzania wody z MPPT osiągają sprawność ponad 98%.
  • #8 21048478
    a_noob
    Poziom 23  
    Ocena: 447
    A nie można paneli wykorzystać do czegoś, co i tak potrzebuje prądu (np. wentylacja, klimatyzacja), a do grzania wody zastosować kolektory? Tak pytam, bo nie widzę większego sensu w takiej akcji, to jak dojeżdżanie koparką do biura "bo mam na placu", zamiast kupić samochód osobowy...
  • #9 21048525
    MichałS
    Poziom 36  
    Ocena: 689
    a_noob napisał:
    można paneli wykorzystać do czegoś, co i tak potrzebuje prądu (np. wentylacja, klimatyzacja), a do grzania wody zastosować kolektory? Tak pytam, bo nie widzę większego sensu w takiej akcji, to jak dojeżdżanie koparką do biura "bo mam na placu", zamiast kupić samochód osobowy...
    Można i tak sugeruje zdrowy rozsądek. Podłączenie grzałki wprost do paneli to poważny problem z rozłączaniem 10Adc oraz ze sprawnością. Nie da się "przesadzić" z ilością paneli bo spalimy grzałkę, a panele dobrane na styk sprawdzą się może 5% czasu działania. Resztę czasu równie, jak nie więcej ciepła wydzielać się będzie w panelach a nie w grzałce.
  • #10 21048706
    Mateusz555222
    Poziom 6  
    Założyłem temat, bo jest gość, który tak zrobił i to działa. Nawet bardzo dobrze... dlatego zbieram opinie na ten temat.
  • #11 21048717
    hindoos
    Poziom 37  
    Ocena: 670
    Opublikował może gdzieś szczegóły tego co zrobił? :)
  • #12 21048720
    MichałS
    Poziom 36  
    Mateusz555222 napisał:
    bo jest gość, który tak zrobił i to działa. Nawet bardzo dobrze
    Nie może działać bardzo dobrze bo to zaprzecza fizyce.

Ogniwa PV są źródłem prądowym sterowanym od nasłonecznienia i ich prąd zmienia się praktycznie bez przerwy, a grzałka to rezystancja. Przeanalizujmy 2 przypadki:
    Pierwszy idealna pogoda 1000W/m² i panele pracują z pełna wydajnością. 11A na grzałce 2,5kW (21Ω) daje śliczne 230V co sprawia że grzałka pracuje z mocą znamionową.

Teraz drugi, dużo bardziej realny przypadek; 600W/m². Panele generują 6A. Na grzałce 2,5kW (21Ω) mamy zaledwie 126V czyli raptem 750W. Pytanie gdzie podziała się reszta energii? Mało kto o tym mówi ale pozostała część energii wytraca się w panelach na ciepło i degraduje je.
  • #13 21048722
    Mateusz555222
    Poziom 6  
    Wiem od znajomego.
  • #14 21049114
    adse
    Poziom 27  
    Ocena: 255
    a_noob napisał:
    A nie można paneli wykorzystać do czegoś, co i tak potrzebuje prądu (np. wentylacja, klimatyzacja), a do grzania wody zastosować kolektory? Tak pytam, bo nie widzę większego sensu w takiej akcji, to jak dojeżdżanie koparką do biura "bo mam na placu", zamiast kupić samochód osobowy...
    Sens jest jak się porówna ceny. Kolektory są dzisiaj dość drogie, a pv bardzo tanie. Do tego usługi hydraulików są drogie, a dwa kabelki do grzania wody z pv każdy może sobie sam podłączyć. Do kolektorów potrzeba odpowiedniego bojlera, a do pv używa się tego samego który prawie każdy ma, co najwyżej dokłada się grzałkę. wszystko dzisiaj przemawia za pv, i jedynie wydajność z metra kwadratowego pozostała jako nikła przewaga kolektorów. Jednak grzanie grzałki bezpośrednio z paneli to niezbyt dobry pomysł, ale już zastosowanie przetwornicy za 800-1300 zł załatwia całkowicie temat.
  • #15 21049724
    hindoos
    Poziom 37  
    MichałS napisał:
    600W/m². Panele generują 6A. Na grzałce 2,5kW (21Ω) mamy zaledwie 126V czyli raptem 750W. Pytanie gdzie podziała się reszta energii? Mało kto o tym mówi ale pozostała część energii wytraca się w panelach na ciepło i degraduje je.

Po to się stosuje mppt i temat z głowy. Ale to kosztuje.

Mateusz555222 napisał:
    Wiem od znajomego

Mi znajomy mówił że podłączył zasilanie w nietypowy sposób i ma energię elektryczną za darmo. Też tak chciałem ale nie powiedział jak dokładnie. Coś o mocy czynnej i biernej.
    A jakiś czas później przyjechał zakład energetyczny i okazało się że podpiął się przed licznikiem ;) tyle z dowodów anegdotycznych zwykle wychodzi.
  • #16 21049780
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 21049823
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2939
    wartokontynuowac napisał:

Ja robiłem różne eksperymenty. Z samych paneli mi się nie udało zasilić grzałki, ale jeżeli wziąć jeden panel i zasilić z niego ledowy i podpiąć ten szeregowo z drugim panelem i do grzałki, to możesz trafić w punkt mocy paneli i wszystko będzie działać. Robiłem też tak, że podłączałem toroidalny zasilacz do sieci i jego wyjście szeregowo do paneli i też działało. Chodzi o to, by odciążyć panel w punkcie krytycznym, tam gdzie traci swoją moc, bo zaczyna działać na zwarcie. Tak to sobie tłumaczę, nie mam wykształcenia, może to jakoś inaczej się nazywa :) To jakby ABS do paneli, by nie było poślizgu :)

To są jakieś farmazony. Przecież panele fotowoltaiczne produkują prąd stały a transformator toroidalny służy do przetwarzania prądu przemiennego.

O czym ty w ogóle piszesz?

Dodano po 11 [minuty]:

Mateusz555222 napisał:
    Tylko , ze to mają być tylko panele i grzałka, ewentualnie wyłącznik i tyle. Jest ktoś w stanie pomóc z dobraniem kpmponentów i w przyłączeniu?

Najlepiej zrobić tak:

Kup dwa panele 554 W, które wymieniłeś.
    Do tego kup mikrofalownik Hoymiles 1000-1200 W (koszt na dziś 1000 zł).
    To cała instalacja praktycznie. Falownik Hoymiles po wymianie licznika na dwukierunkowy możesz teoretycznie nawet do zwykłego gniazdka podłączyć i już będzie działać.

Zgłoś to do energetyki i wymienią ci licznik na dwukierunkowy.

Takim zestawem wyprodukujesz rocznie 1 MWh energii elektrycznej, którą sobie odbierzesz z sieci kiedy będziesz miał potrzebę. Niestety, w skutek rozliczeń energii około 30 % zabierze energetyka. Ale pozostanie ci do dyspozycji 60-70% tego co wyprodukowałeś czyli około 600-700 kWh rocznie.
    To pozwoli ci grzać wodę wg, potrzeb. Dziennie będziesz mógł zużyć około 2 kWh co wystarczy na włączenie grzałki na około 1-2 godziny na dobę w zależności od jej mocy (1-2 kW).
  • #18 21049855
    hindoos
    Poziom 37  
    ^ToM^ napisał:
    którą sobie odbierzesz z sieci kiedy będziesz miał potrzebę.

Net meteringu na nowych umowach już nie dostaniesz niestety ;)
  • #19 21049872
    ^ToM^
    Poziom 42  
    hindoos napisał:
    ^ToM^ napisał:
    którą sobie odbierzesz z sieci kiedy będziesz miał potrzebę.

Net meteringu na nowych umowach już nie dostaniesz niestety ;)

Ja nie pisałem o net meteringu. Przyłączyć na obecnych zasadach trzeba. Różnica jest tylko taka, że nie 20% się traci tylko 30-40%. Stąd podałem już wyliczenia praktyczne dla net billingu, przy którym rocznie uzyskasz na czysto około 650-770 kWh z dwóch tytułowych paneli.
    Zatem nadal się opłaca, najwyżej zamiast 2 paneli założy się 3 szt. Koszt wzrośnie o 300-500 zł.
    Instalacja robi się prosta, bezobsługowa a prąd można zużywać nie tylko na grzanie wody ale i na inne potrzeby.
    Same zalety rozwiązania on-grid!
  • #20 21049874
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7845
    MichałS napisał:
    Przeanalizujmy 2 przypadki:
    Pierwszy idealna pogoda 1000W/m² i panele pracują z pełna wydajnością. 11A na grzałce 2,5kW (21Ω) daje śliczne 230V co sprawia że grzałka pracuje z mocą znamionową.

Teraz drugi, dużo bardziej realny przypadek; 600W/m². Panele generują 6A. Na grzałce 2,5kW (21Ω) mamy zaledwie 126V czyli raptem 750W. Pytanie gdzie podziała się reszta energii? Mało kto o tym mówi ale pozostała część energii wytraca się w panelach na ciepło i degraduje je.

Analiza całkowicie nietrafiona.
    MichałS napisał:
    Pytanie gdzie podziała się reszta energii?

Jakiej energii? Chyba tej brakującej. Nie ma dostępnej mocy=nie ma grzania/lub jest słabsze. I tu żadne MPPT nie pomoże, z pustego i Salomon nie naleje.

MichałS napisał:
    Mało kto o tym mówi ale pozostała część energii wytraca się w panelach na ciepło i degraduje je.

Załóżmy że Isc=11,1A a Imp=10,5A, czyli obciążenie nominalne nie powoduje wydzielania ciepła w panelach i nie degraduje ogniw ale prąd zwarciowy już tak? Coś tu chyba nie pasuje...

MPPT to algorytm pozwalający panelom na optymalne sterowanie obciążeniem w zależności od oświetlenia, tylko tyle i aż tyle.

^ToM^ napisał:
    To są jakieś farmazony. Przecież panele fotowoltaiczne produkują prąd stały a transformator toroidalny służy do przetwarzania prądu przemiennego.

Chyba źle zrozumiałeś, chodziło mu o połączenie szeregowe panelu i zasilacza DC na toroidzie.

MichałS napisał:
    Nie może działać bardzo dobrze bo to zaprzecza fizyce.

Działa, jednak do sensownej efektywności muszą być odpowiednio dobrane komponenty. Szczególnie przy większych mocach mało sensowne rozwiązanie.
  • #21 21049875
    ^ToM^
    Poziom 42  
    ArturAVS napisał:

^ToM^ napisał:

Chyba źle zrozumiałeś, chodziło mu o połączenie szeregowe panelu i zasilacza DC na toroidzie.

To możliwe. Trudno powiedzieć, jak ktoś pisze bez składu i ładu.
  • #22 21049885
    MichałS
    Poziom 36  
    ArturAVS napisał:
    MichałS napisał:
    Przeanalizujmy 2 przypadki:

Analiza całkowicie nietrafiona.
    MichałS napisał:
    Pytanie gdzie podziała się reszta energii?

Jakiej energii? Chyba tej brakującej. Nie ma dostępnej mocy=nie ma grzania/lub jest słabsze. I tu żadne MPPT nie pomoże, z pustego i Salomon nie naleje.

W sytuacji kiedy nasłonecznienie wynosi dla przykładu 600W/m napięcie na panelach nadal jest bliskie Vopt natomiast prąd zmniejszy się do ~60%. W tej sytuacji podłączenie grzałki 21Ω spowoduje przepływ prądu 6A i odebranie mocy około 750W (I²xR). Zastosowanie falownika/kontrolera z prawdziwym MPPT w identycznych warunkach daje moc 1380W. Praktycznie x2.

Wiele prostszych algorytmów MPPT opiera się na takiej regulacji prądu aby utrzymać stałe napięcia na panelach. Zdefiniowane przy uruchomieniu instalacji, albo dobrane automatycznie przy porannym rozruchu.

Zwykła grzałka nie zapewni zmiennego obciążenia. Kilku użytkowników Forum opisywało swoje instalacje gdzie podłączona jest grupa grzałek pozwalająca właśnie na zmianę obciążenia.
  • #23 21049893
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7845
    No i? Nie ma mocy z panelu to i nie ma na wejściu grzałki. I żadne cuda tego nie zmienią ani MPPT.
  • #24 21049928
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #25 21049932
    a_noob
    Poziom 23  
    Ocena: 447
    adse napisał:
    wszystko dzisiaj przemawia za pv, i jedynie wydajność z metra kwadratowego pozostała jako nikła przewaga kolektorów. Jednak grzanie grzałki bezpośrednio z paneli to niezbyt dobry pomysł, ale już zastosowanie przetwornicy za 800-1300 zł załatwia całkowicie temat.

Sprawność większa min. x 2,5 (to jest nikła przewaga?) przy cenie min. x 2, czyli w przeliczeniu zł/W mocy i tak jesteśmy na plus przy kolektorach. Hydraulik za darmo nie przyjdzie, ale za inwerter też trzeba zapłacić, zresztą taką instalację można bez problemu samemu ogarnąć. Weźmy jeszcze pod uwagę niezawodność kolektorów i całej instalacji, mniejsze spadki sprawności w czasie i wzrost efektywności w ciepłe dni, gdy centralne ogrzewanie może nie pracować. Jedyne przewagi to faktycznie bojler (o ile obecny nie ma dodatkowej wężownicy) i odległość kolektorów/paneli od bojlera, jeżeli jest duża, to przewód elektryczny wygrywa sprawnością i ceną. No i jeszcze to, że jak rozumiem, te panele już są.

Ogólnie rozumiem "logikę łatwizny", ale to się mści po czasie.
  • #26 21049935
    ^ToM^
    Poziom 42  
    wartokontynuowac napisał:

Uprzedziłem, że nie mam wykształcenia więc piszę to co miałem i jakie były wyniki. Minęło parę lat już nie pamiętam, czy prostowałem prąd na toroidach czy nie koniecznie, muszę sprawdzić, podłączałem też akumulatory w szereg z panelami ale to zbyt skomplikowana instalacja się robi. Teraz magazyny energii są tanie inne napięcia i nie warto kombinować. Zanim coś skrytykujesz to sam zrób i sprawdź. Niektórzy teoretyzują a inni co im wykształcenia zabrakło biorą i robią co chcą. I praktyka pokazuje, że teoria z rzeczywistością nie zawsze idzie w parze.
    Ja nie krytykuję tego co zrobiłeś, ale to jak piszesz - przez co nie wiadomo o co chodzi.

Przecież ja zrobiłem. Wyżej napisałem jak. Panele+mikrofalowniki+licznik dwukierunkowy. Wszystko działa od 2 lat i rocznie produkuje 2 MWh.[/quote]
  • #27 21049960
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #28 21050831
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #29 21052406
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 362
  • #30 21052416
    adse
    Poziom 27  
    Ocena: 255
    Prawdopodobnie lepsza niż niebieska konkurencja, bo w cenie poniżej 1000 zł są chyba tylko te dwie, ta zielona od Volta i niebieska od AZO.
    Oczywiście te dwie w sensie jedyne które wymagają tylko podłączenia dwóch kabelków od paneli i mają działać, proste i skuteczne dla nieobeznanych. Dla hobbystów są inne rozwiązania, czasem tańsze.
    O Volcie są opinie, że ma słabą i długotrwałą obsługę serwisową. O przetwornicach AZO słychać o awariach, o działaniu serwisu opinii nie widać za bardzo (ale na emaile odpowiadają).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy prostego grzania wody z paneli fotowoltaicznych, początkowo bezpośrednio na grzałkę DC, z możliwie minimalną liczbą elementów: panele, grzałka, termostat, wyłącznik DC lub przekaźnik. Wskazywano jednak, że takie podłączenie ma ograniczoną sprawność i działa poprawnie tylko w wąskim punkcie pracy, a przy zmiennym nasłonecznieniu panele nie są optymalnie obciążone. Pojawiły się dwa główne kierunki rozwiązania: dedykowana przetwornica/sterownik do grzałek z MPPT albo klasyczna instalacja on-grid z mikrofalownikiem i licznikiem dwukierunkowym, pozwalająca wykorzystać energię także do innych odbiorników. Omawiano też gotowe urządzenia typu Green Boost / Eco Solar Boost, ich wersje PWM i MPPT, zakres napięć, sprawność, brak lub obecność by-passu sieciowego oraz sens stosowania w porównaniu z prostym układem bez elektroniki. W praktycznych przykładach opisywano działające zestawy z grzałkami 24 V/600 W i 24 V/1200 W, bojlerami 100–300 l, termostatami Sonoff TH16/THR316D, przekaźnikami dużej mocy i zabezpieczeniami przed przegrzaniem. Wątkiem pobocznym była też dyskusja o doborze napięcia stringu, prądach DC, zabezpieczeniach, spadkach napięcia, przewodach oraz o tym, że przy długich, słonecznych dniach nawet proste bezpośrednie grzanie może dawać zadowalające efekty.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA