logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Zlecę] Zlecę odszukanie błędu w moim projekcie (moze byc on-line)

front247 10 Paź 2025 16:23 789 24
REKLAMA
  • #1 21716161
    front247
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    Witam.
    Zbudowałem klon syntezatora. Generalnie działa prawidłowo, ale posiada 2 błędy, których nie mogę zdiagnozować, męczę się 2 miesiące i osiągnąłem kres. Chętnie zapłacę za pomoc lub zdiagnozowanie problemu. Może byc on-line, obojętnie. Posiadam oscyloskop i obszerną dokumentację.
  • REKLAMA
  • #2 21716168
    gps79
    Poziom 37  
    Ocena: 792
    Może napisz, z jakiej dziedziny specjalisty potrzebujesz: dźwięk, elektronika, projektant obwodów/PCB, tworzenie oprogramowania, konfiguracja systemu RTOS, itp.
  • #3 21716179
    front247
    Poziom 14  
    gps79 napisał:
    Może napisz, z jakiej dziedziny specjalisty potrzebujesz: dźwięk, elektronika, projektant obwodów/PCB, tworzenie oprogramowania, konfiguracja systemu RTOS, itp.

Cieżko mi zakwalifikować , syntezator klon Moog Prodigy , dziedzina muzyka,elektronika? Nie mam pojęcia ..jak uważasz? Generalnie VCO - VCF -VCA technika czysto analogowa. Na pewno nie PCB ani nie programowanie, bo projekt jest wykonany już na PCB i uruchomiony.
  • #4 21716201
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1832
    Na czym polega(jak się objawia) problem ?
  • REKLAMA
  • #5 21716210
    front247
    Poziom 14  

tos18 napisał:
    Na czym polega(jak się objawia) problem ?

W załączniku nakręciłem film , objaw jest taki że pojawiają sie oscylacje lub jkaies zneikształcenie pod głównym sygnałem , na filmie widać jak pulsuje pod głownym tonem, częstotliwosc (predkosć) tej oscylacji zmienia się wraz z róznymi nutami(klawiszami) , jesli filtr Cutoff jest całkowicie otwarty tego albo nei ma juz albo juz nie słychać bo gra pieknie i czysto natomiast kiedy zamykamy filtr mniej więcej od połowy jest to bardzo słyszalne. Drugi problem to niedziałający GLIDE ale jst to problem dużo mniej istotny. Generalnei sprzet działa i gra, nie mogę jedynie rozwiazac tej przypadłosci.
    Załączniki:
    • ee3b3366-9e81-4c27-bcc4-3cea121919ec.mp4 (15.25 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 21716258
    tos18
    Poziom 42  
    Zrobione wg https://www.synthxl.com/moog-prodigy/ ?

Wg dokumentacji i praktyki niektóre kondensatory (zwłaszcza odsprzęgające zasilanie ) powinny być ceramiczne (tubular capacitor). U Ciebie są foliowe.
  • #7 21716284
    front247
    Poziom 14  
    Nieuzbrojona płytka drukowana z różnymi kondensatorami, rezystorami i potencjometrami
    tos18 napisał:
    Zrobione wg https://www.synthxl.com/moog-prodigy/ ?

Wg dokumentacji i praktyki niektóre kondensatory (zwłaszcza odsprzęgające zasilanie ) powinny być ceramiczne (tubular capacitor). U Ciebie są foliowe.

słuchaj, poznałem ten układ na pamieć i tak rzeczywiscie stwierdziłem jakiś czas temu że praktycznie wszystkie kondensatory są ceramiczne przeciwzakłóceniowe , oprócz tych z drabinki filtra ...u mnie wszystkie sa foliowe ale...czy to na prawde moze miec aż tak kolosalne znaczenie? Przyznam się ze mnie zszokowała twoja wypowiedz. Nawet spotkałem sie z klonem Prodigy z przed lat gdzie ktoś rzeczywiscie zamontował wszystkei kondensatiory ceramiczne. Napisz dlaczego twoim zdaniem jest taka równica i moze miec to znaczenie? I od razu bardzo dziekuję za odpowiedz - odwdziecze sie .

Nieuzbrojona płytka drukowana z różnymi kondensatorami, rezystorami i potencjometrami
  • #8 21716363
    tos18
    Poziom 42  
    Kondensator ceramiczny ma szersze pasmo przenoszenia (mniejsza indukcyjność własna) więc lepiej nadaje się do odsprzęgania napięć zasilania. To co Masz na oscylogramie wygląda jak śmieci w zasilaniu.
    W torze audio lepiej sprawdzają się kondensatory foliowe.

Sposób zaprojektowania płyty nie jest optymalny dla pracy stabilizatorów LM7xxx - kondensatory odsprzęgające są daleko od stabilizatorów.

Pokaż Waść swoją płytę od strony druku
  • #9 21716454
    robert nawrot
    Poziom 21  
    Ocena: 108
    Miałem podobny problem w syntezatorze "Minisynton" Wodzinowskiego - dałem kondensatory poliestrowe zamiast ceramicznych w zasilaniu LM7741 i były brumy/świerscze słyszalne.
    Po zmianie było ok.
    Jeżeli chodzi o zasilacz to kondensatory odsprzęgające zasilanie lutowałem bezpośrednio do scalaków LM przykręconych do radiatora.
    Zmontowany układ grał ok lecz możliwości były do d... - jeden generator VCO :(
  • #10 21716608
    front247
    Poziom 14  
    tos18 napisał:
    Kondensator ceramiczny ma szersze pasmo przenoszenia (mniejsza indukcyjność własna) więc lepiej nadaje się do odsprzęgania napięć zasilania. To co Masz na oscylogramie wygląda jak śmieci w zasilaniu.
    W torze audio lepiej sprawdzają się kondensatory foliowe.

Sposób zaprojektowania płyty nie jest optymalny dla pracy stabilizatorów LM7xxx - kondensatory odsprzęgające są daleko od stabilizatorów.

Pokaż Waść swoją płytę od strony druku

Rozumiem , kondensatory juz zamówiłem w TME . Nie mam zdjecia druku ale mam swoje gerbery , tzn . z eagle PCB , wrzucam . Wczoraj wieczorem po twojej odpowiedzi dotyczącej zakłóceń i kondów siadłem zaczałem mysleć i ..problem się rozwiazał . To kuriozalne i jeszcze w to nei wierze ale to fakt . Otóz u mnie transformator zasilający znajdowałs ię okolo 50 cm od PCB i idą z niego przewody AC 2x14V i odczep środkowy . N amojej płycie jak widzisz na zdjeciu po prawej są pady do przylutowania tych kabli , na skraju płytki. Wiec wziołem te przewody lużno wiszące , skróciłęm je i skręciłem , a masę odczep srdokowy nie przylutowałęm do tego pada GND tylko do pada pomiędzy kondensatorami (widać na PCB) ...- cisza :) Jest to ni9eprawdopodobne bo siedziałem tyle czasu wymieniłem kupe elementów które okazały sie sprawne a winny był taki motyw. Dodam że robię nie klona a własciwie replikę czyli odwzorowałem także orginalne PCB od Mooga i w orginale tak własnie jest skręcone przewody AC przylutowane dokładnei w tych miejscach. Mimo ze od pierwotnego padu dzieli te odległosć jakieś 7 cm..Niepojęte. Wrzucam zdjecie orginalnej płyty i moje PCB.
    Dodam że oscylatory nadal posiadają niewielki dryf ale juz wynika to z ich własciwości bo są stabilizowane temperaturowo i jest to normalne , aczkolwiek jak wlutuje te nowe kondensatory to prawdopodobnie moze to sie zmniejszyć ,ale jak mówie teraz jest cisza i gra wybornie :) Dziękuje ci za pomoc , podaj mi na priv nr konta to moze jakoś się odwdziecze ;)
    Zamontowana płytka PCB z komponentami analogowymi w stylu Mooga
    Projekt płytki PCB z widocznymi ścieżkami sygnałowymi, padami i opisem elementów.
  • #11 21716864
    tos18
    Poziom 42  
    front247 napisał:
    a masę odczep srdokowy nie przylutowałęm do tego pada GND tylko do pada pomiędzy kondensatorami (widać na PCB) ...- cisza Jest to ni9eprawdopodobne bo siedziałem tyle czasu wymieniłem kupe elementów które okazały sie sprawne a winny był taki motyw. Dodam że robię nie klona a własciwie replikę czyli odwzorowałem także orginalne PCB od Mooga i w orginale tak własnie jest skręcone przewody AC przylutowane dokładnei w tych miejscach. Mimo ze od pierwotnego padu dzieli te odległosć jakieś 7 cm.

Pad masy pomiędzy kondensatorami elektrolitycznymi jest dobrym miejscem podłączenia masy a Twój oznaczony GND to błąd. Potraktuj każdą ze ścieżek między mostkiem prostowniczym, elektrolitami i stabilizatorami jak rezystory - narysuj sobie na kartce takie schematy, porównaj i wszystko będzie jasne.

Przyglądam się tej płytce z eagle - prowadzenie mas pozostawia wiele do życzenia.

Możesz podrzucić mi projekt w eagle (sch i brd ) ?
  • #12 21717019
    Citizen75
    Poziom 30  
    Ocena: 470
    tos18 napisał:
    Przyglądam się tej płytce z eagle - prowadzenie mas pozostawia wiele do życzenia.

Z tego co kojarzę to projekt tej płytki jest kopią oryginału. Był jakiś czas temu temat o tym jak odtworzyć projekt tej płytki ze zwykłego rysunku.
  • #13 21717038
    tos18
    Poziom 42  
    Citizen75 napisał:
    Z tego co kojarzę to projekt tej płytki jest kopią oryginału.

Może i kopia ale czy dobra... poniżej U15 brakuje ścieżki.

Dodano po 2 [minuty]:

Układ PCB z oznaczeniami elementów i ścieżkami sygnałowymi oraz zasilania.

A jeśli nie ma jej tam być to jest błąd w kopii schematu (sch)

zerknij na to https://www.synthxl.com/wp-content/uploads/2018/05/Prodigy_PCB_Layouts.pdf
  • #14 21717057
    front247
    Poziom 14  
    tos18 napisał:
    Citizen75 napisał:
    Z tego co kojarzę to projekt tej płytki jest kopią oryginału.

Może i kopia ale czy dobra... poniżej U15 brakuje ścieżki.

Dodano po 2 [minuty]:

Układ PCB z oznaczeniami elementów i ścieżkami sygnałowymi oraz zasilania.

A jeśli nie ma jej tam być to jest błąd w kopii schematu (sch)

Juz mówie :) Jesli chodzi o wymiary płyty jest ona zgodna w 100% , natomiast rozmieszczenie elementów jest zgodne powiedzmy w 80% natomiast prowadzenie ścieżek to jakieś 70-80% orginału ,odstępstaw dotyczą szczegółów , nei jest to replika płyty org 1;1 ale jest bardzo blisko . Tam na dole nie brakuje ściezki jest ona pociagnnietą góra tzn. środkiem a nie dołem i jest to fakt najwieksze odstepstwo :) Mogę podesłać BRD ale neistety nie jest on juz połaczony ze schematem , wystąpił jakiś błąd w moim starym Eagle 6.04 i juz nie ma powiązania miedzy .sch a.brd ale ok przesyłam ci sch i brd w załączniku :) Płyta działa idealnie bo mam ją na stole takze wszystko jest w porzadku , jedyne zmiany i poprawki to ta masa miedzy kondensatorami i dwa przełączniki OCTAVE SWITCH - w orginale sa przełączniki suwakowe które zwierają ściezki obok siebie , ja takich nei mogłem kupić wiec mam kołyskowe które mają wspólny COM , dlatego tu jest jedyna mała zmiana w topologii ścieżek , reszta jest w porzadku. Co do plików zakłądałem juz tutaj na elektrodzie temat jak ponownie połaczyc schemat z BRD ale dostałem odpowiedz ze jest to juz raczej neimozliwe , dostałem patenty ale po wypróbowaniu nic sie nie zmeiniło niestety , na szczescie pliki utraciły połaczenie juz na sam koneic rysowania ,wiec kilka drobnych poprawek wprowadzałem juz z poziomu samego pliku brd .
    Załączniki:
    • kopia ostaeczny moog.brd (638.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • kopia ostaeczny moog .sch (1.3 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 21717065
    tos18
    Poziom 42  
    front247 napisał:
    Tam na dole nie brakuje ściezki jest ona pociagnnietą góra tzn. środkiem a nie dołem

Cienką żółtą linią eagle oznacza sytuację w której dane połączenie elektryczne figuruje na schemacie a nie zostało wykonane na płycie.

- W nazwie pliku sch jest spacja przed kropką - w brd jej nie ma.
    Schemat się rozjechał w wyniku dodania SW1 i SW2 z biblioteki PRODIGY_PRZEłąCZNIK_8.LBR. Albo zostały dodane po zamknięciu płytki albo w bibliotece jest błąd.
    poproszę o bibliotekę PRODIGY_PRZEłąCZNIK_8.LBR
  • #16 21717073
    front247
    Poziom 14  
    Okno dodawania komponentów w Eagle, wybrana biblioteka PRODYGI_PRZEŁĄCZNIK_8
    tos18 napisał:
    front247 napisał:
    Tam na dole nie brakuje ściezki jest ona pociagnnietą góra tzn. środkiem a nie dołem

Cienką żółtą linią eagle oznacza sytuację w której dane połączenie elektryczne figuruje na schemacie a nie zostało wykonane na płycie.

A teraz zauwazyłem że nanisłeś strzałke z tym miejscem :) Zgadza sie ale to jest własnie ten błąd tego połaczenia na schemacie juz nie było ale w BRD zostało zapamiętane , napisałem przecież że rozjechały się Sch. z BRD i BRD pamięta tylko połaczenia do tego momentu , kazda zmiana potem w brd jest juz wykonywana ręcznie np. poleceniem WIRE , juz wspominałem że tych poprawek było kilka tylko ;) W JLCPCB nie stanowiło to problemu nawet do mnei nei napisali ,zrobili to co jest na wartstwach i koniec , płyta działa oprócz tej masy ale to tez juz sie wyjasniło :)

Dodano po 9 [minuty]:

tos18 napisał:
    front247 napisał:

- W nazwie pliku sch jest spacja przed kropką - w brd jej nie ma.
    Schemat się rozjechał w wyniku dodania SW1 i SW2 z biblioteki PRODIGY_PRZEłąCZNIK_8.LBR. Albo zostały dodane po zamknięciu płytki albo w bibliotece jest błąd.
    poproszę o bibliotekę PRODIGY_PRZEłąCZNIK_8.LBR

A widzisz i tego własnie tu nie rozumiem, przed chwilą otworzyłem plik sch. w eagle i na liście w library mam ten przełącznik i mogę go dodać bez problemu na nowym projekcie także , natomiast kiedy wchodze normalnei do lib. nie ma go nie moge go skopiowac zeby go przesłąć , wszystko inne moge, tego nie rozumiem.
  • #17 21717110
    tos18
    Poziom 42  
    może masz więcej niż jeden katalog lbr - spróbuj wyszukać plik wyszukiwarką
  • #18 21717131
    front247
    Poziom 14  
    tos18 napisał:
    może masz więcej niż jeden katalog lbr - spróbuj wyszukać plik wyszukiwarką

Zabij mnie ale go nie ma, ale jest w eagle nazywa sie prodigy_przełącznik_8.lbr natomaist co bym nie wpisywal w wyszukiwarkę nie znajduje go ,ale on działa w eagle moge go dodawać , nie wiem jakim cudem, w poprzednim poscie jest mój screen z eagle z przed godziny jest tam normalnie a w bibliotekach ani nawet w całym komputereze nie znajduje .
  • #19 21718108
    front247
    Poziom 14  
    pozostał mi ostatni problem , wyzwalanie z wewnetrznej klawiatury , nie wyzwala mi , na schemacie jest u góry obwód gdzie po nacisnieciu klawisza zwiera +12V do bazy tranzystora Q18 i to powinno wyzwolic bramkę s-trig ale jest cisza. Dodam ze jesli wyzwolę bramkę bezpośrednio zwierajas pad s-trig do GND to dzwiek sie od razu pojawia czyli działa tylko nie wyzwala od Q18 .
    Załączniki:
    • [Zlecę] Zlecę odszukanie błędu w moim projekcie (moze byc on-line) Prodigy_SchematicAbove4160SuperHiRes.jpg (930.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #20 21718141
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1934
    front247 napisał:
    Dodam ze jesli wyzwolę bramkę bezpośrednio zwierajas pad s-trig do GND to dzwiek sie od razu pojawia czyli działa tylko nie wyzwala od Q18 .

Górny schemat jest niekompletny a dolny nieczytelny tak więc nie bardzo wiadomo o czym piszesz.

Jakie napięcie jest na Q19 kiedy podasz +12 na bazę Q18?
  • #21 21718280
    front247
    Poziom 14  
    SlawekKedra napisał:
    front247 napisał:
    Dodam ze jesli wyzwolę bramkę bezpośrednio zwierajas pad s-trig do GND to dzwiek sie od razu pojawia czyli działa tylko nie wyzwala od Q18 .

Górny schemat jest niekompletny a dolny nieczytelny tak więc nie bardzo wiadomo o czym piszesz.

Jakie napięcie jest na Q19 kiedy podasz +12 na bazę Q18?

Bo wrzuciłem jako obrazek a nei załącznik zaraz poprawię , natomiast juz udało mi sie naprawić wyzwalacz - Q18 był odwrotnie wlutowany mój pośpiech i błąd teraz działa :)
  • #22 21718288
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Jak już naprawiłeś to schemat nie potrzebny.
  • #24 21718543
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Nie, chciałem tylko pomóc rozwiazać problem z Q18.

Podsumowanie tematu

✨ Zbudowano klon syntezatora, który działa zasadniczo poprawnie, jednak występują dwa nierozwiązane błędy, których diagnoza trwa już dwa miesiące. Autor poszukuje pomocy w zlokalizowaniu i usunięciu tych usterek, oferując wynagrodzenie za wsparcie, także w formie zdalnej. Do dyspozycji jest oscyloskop oraz obszerna dokumentacja projektu, co umożliwia szczegółową analizę sygnałów i działania układu. Problem dotyczy prawdopodobnie błędów w obwodach elektronicznych syntezatora, które wymagają specjalistycznej wiedzy i doświadczenia w diagnostyce sprzętu audio i syntezatorów analogowych lub cyfrowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA