logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] VW Caddy 2019 – tempomat nie działa, brak reakcji po włączeniu

bbartek34111 11 Paź 2025 01:50 447 6
REKLAMA
  • #1 21716541
    bbartek34111
    Poziom 9  
    Ocena: 19
    VW Caddy 2019 problem z tempomatem

Mam problem z autem powyżej, kodowania wszystkie zostały przywrócone po online jedynie błąd jaki mnie nie pokoi to jest taki w ecu:

17923 - Magistrala danych
    U1122 00 [00100111] - niewiarygodna informacja
    Niepotwierdzony - Testowany od skasowania kodów błędów
    Ramka zamrożona:
    Priorytet błędu: 2
    Częstość błędu: 1
    Przebieg: 187009 km

Ktoś coś może nakieruje??

Takie coś pojawia się gdy go chce aktywować.
    Liczę na jakieś wartościowe podpowiedzi.

Wskaźniki VW Caddy z ręką naciskającą przycisk tempomatu na kierownicy
  • REKLAMA
  • #2 21716580
    sadek1979
    Spec od samochodów
    Ocena: 1417
    Jeżeli kodowanie jest prawidłowe to albo jakiś element krzaczy albo jest nie prawidłowy . Banalne pytanie ale patrzyłeś w blokach co widzi ??? bo może czujnik uszkodzony i auto widzi że np. cały czas hamujesz .
  • REKLAMA
  • #3 21717486
    bbartek34111
    Poziom 9  
    sadek1979 napisał:
    Jeżeli kodowanie jest prawidłowe to albo jakiś element krzaczy albo jest nie prawidłowy . Banalne pytanie ale patrzyłeś w blokach co widzi ??? bo może czujnik uszkodzony i auto widzi że np. cały czas hamujesz .

Powiem Tobie tak że ten tempomat działał. Najlepsze jest to że automatyczne hamowanie działa jeśli wykryje przeszkodę przed sobą. Ostatnio słyszałem że sam wyhamował mimo że nic nie jechało przed nim.
    Szczerze mówiąc nie sprawdzałem takich parametrów.
    Ale to masz na myśli które sprawdzić? w ECU czy w samym ACC?
  • REKLAMA
  • #5 21720679
    bbartek34111
    Poziom 9  
    Sprawdzałem i w wartościach rzeczywistych nie widać wysterowania przycisku od tempomatu.
    .
  • REKLAMA
  • #7 21867042
    bbartek34111
    Poziom 9  
    Problem rozwiązany okazało się że auta nie miało fabrycznie tempomatu. Błędne kodowanie było. Poprawione i wszystko działa dobrze.

Podsumowanie tematu

✨ W Volkswagenie Caddy 2019 pojawił się problem z nieaktywującym się tempomatem, mimo że funkcja automatycznego hamowania działała poprawnie. W ECU pojawiał się błąd 17923 - Magistrala danych U1122 00, wskazujący na niewiarygodną informację. Diagnostyka obejmowała sprawdzenie sygnałów w blokach pomiarowych zarówno w ECU, jak i w module ACC, gdzie nie wykryto aktywacji przycisku tempomatu. Podejrzewano uszkodzenie czujnika lub problem z przyciskiem włączania tempomatu. Ostatecznie problem wynikał z błędnego kodowania – samochód fabrycznie nie był wyposażony w tempomat, co po poprawnym zakodowaniu systemu rozwiązało problem i przywróciło pełną funkcjonalność tempomatu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA