logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vaillant turboTEC pro - brak ciepłej wody po wyłączeniu ogrzewania. Co sprawdzić?

llambada 07 Lis 2024 12:15 411 4
REKLAMA
  • #1 21292978
    llambada
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Problem z ciepłą wodą użytkową Vaillant turboTEC pro - czyli zamknięta komora spalania. Kocioł pracował bez problemów od 2012 r. Dwufunkcyjny. Funkcja grzania kaloryferów pracuje prawidłowo i kiedy termostat pokojowy jest włączony - czyli funkcja ogrzewania kaloryferów działa, to po odkręceniu kranu włącza się prawidłowo ciepła woda, natomiast kiedy termostat pokojowy uzyska temp. i wyłączy w picu funkcję ogrzewania, to po odkręceniu kranu pojawia się tylko prawa zielona dioda - S.11, która przechodzi na S.33 - nie ma przejścia na S.13 i S.14, czasami się odpali, ale rzadko. Zauważyłem, że podczas pracy raz przestał chodzić na chwilę wentylator i mimo że ogień nadal był - to włączył się iskrownik, po czym wystąpił błąd F.29. Czyli problem z ponownym uruchomieniem. Rurki presostatu drożne, elektrody oczyszczone, sonda też - kiedy daję na nią płomień zapalniczki, od razu zaświeca się prawa dioda, zaraz po niej żółta - odpalenia - i wyskakuje błąd chyba E.27 - ale to nie ma znaczenia - sonda wydaje się być sprawna. Zastanawiałem się, czy czasami czujnik ciśnienia wody nie zawiesza się na łopatkach, bo na wejściu zimnej wody zauważyłem biały proszek na gwincie i zaworze wejściowym - fabrycznym. Czy może tak być, że łopatki tego czujnika się przycinają i nie zawsze prawidłowo czytają, że woda jest włączona? ale zielona dioda włącza się natychmiast po odkręceniu kranu, więc? Proszę o podpowiedzi. Acha - dmuchałem w presostat i załącznik klika - ale nie sprawdzałem, czy przewodzi - natomiast ogrzewanie działa prawidłowo - a to przecież ten sam presostat, tak?
  • REKLAMA
  • #2 21294285
    llambada
    Poziom 10  
    Nie wiem czy to nie koincydencja czasowa ale odnoszę wrażenie że jak postukam w obudowę elektroniki lub poruszam nią - otwierając i zamykając- problem na jakiś czas znika. Może to jakieś problemy na wtyczkach elektroniki, zimnych lutach lub z okablowaniem - czy ktoś miał podobny problem - lub czy wiecie skąd zdobyć schemat eletryczny tego kotła ?
  • REKLAMA
  • #3 21322008
    llambada
    Poziom 10  
    Uchyliłem pokrywę z elektroniką i na razie działa, więc na razie nie dotykam. Czy macie pomysł, co może być nie tak? Jakieś pęknięcie przewodu el. na łączeniu? No bo jaka część elektroniki przestawałaby działać w pozycji pionowej, a działała w pozycji poziomej?
  • REKLAMA
  • #4 21390477
    llambada
    Poziom 10  
    Dziś znów odmówił posłuszeństwa, tym razem zamknąłem pokrywę i działa. Nie mam teraz za bardzo możliwości szukać problemu w kablach czy przekaźnikach – może ktoś ma taką używaną płytę sterującą? To jest Vaillant Turbo Tec Pro 24 kW.
  • #5 21718558
    llambada
    Poziom 10  
    Uszkodzona była płyta główna.
REKLAMA