logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 206 1.1 2002 - Komunikat ECO-MOD i brak uruchomienia silnika

darens 21 Gru 2005 20:34 9465 15
REKLAMA
  • #1 2104452
    darens
    Poziom 22  
    Ocena: 132
    auto jak w temacie,2002 rok silnik 1,1 ,problem polega na tym ze niechce sie uruchomic,nie słychac aby pompa paliwa pracowała a na wyswietlaczu komputerka pokładowego jest komunikat "ECO-MOD" .co oznacza ten komunikat i ewentualnie co moze byc przyczyna problemu z uruchomieniem auta.a i jeszcze jedno alarm odpada poniewaz go nie ma.pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2104520
    darens
    Poziom 22  
    sigi napisał:
    Pierwsza sprawa to akumulator - czy napewno 100%

Pozdrawiam.

kręci super!a wiec na pewno to nie to.....
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 2104577
    darens
    Poziom 22  
    ok,brak centralnego i fabrycznego alarmu a wiec i pilota,jest tylko i wyłącznie immobiliser w kluczyku,absolutnie zadnych dodatkowych zabezpieczen..
  • #7 2104620
    darens
    Poziom 22  
    sigi napisał:
    Należy jeszcze sprawdzić wyłącznik uderzeniowy i czy jest iskra i zasilanie pompy paliwa.

Pozdrawiam.

a wiesz moze gdzie znajduje sie ten wyłącznik?nie mam instrukcji,szukałem pod maska,pod fotelami i nie znalazłem.
  • #9 2104671
    darens
    Poziom 22  
    a więc zostaje mi tylko serwis.......dzieki za zainteresowanie tematem,pozdrawiam
  • #10 2107375
    Adam xander1111
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    sprawdz jaki masz sterownik silnika sagem,magneti marelli.i na ile wtyczek ,na trzy ,czy na jedną,
  • #11 2108714
    Horn
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Chetnie podłącze sie pod ten wątek bo dzisiaj rano żona też nie odpaliła auta. Objawy podobne nie słychać wcale pompy paliwa po przekręceniu kluczka. Ten wyłacznik uderzeniowy kolizyjny to jeżeli jest to gdzie go szukać. Ewentualnie jak się dobrać do pompy z bagażnika ?
  • #12 2118980
    darens
    Poziom 22  
    problemem były przetarte przewody elektryczne gdzies pomiedzy komputerem-skrzynką bezp.-pompa paliwa(czasami sie zwierały)postaram sie na jutro podać ich numery,no i koszt naprawy z diagnozą-400:(.pozdrawiam
  • #13 2151525
    szopen23
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    Mam ten sam problem , nie zapala na wyświetlaczu cały czas eco-mod brak świateł mijania tylko postojówki brak zasilania wentylatora nawiewu i ogrzewania tylnej szyby .Poprostu jakby niebyło napięcia po stacyjce ale jest. Najgorsze jest że zarówno skrzynka bezpiecznikowa w kabinie i pod maską są naszpikowane elektroniką.Proszę o pomoc.
  • #14 2212291
    hybryda 2000
    Poziom 15  
    Ocena: 35
    TO 2002 ROK WYLONCZNIK INERCYJNY JEST ELEKTRONICZNY,CZY PO WLACZENIU ZAPLONU ZAPALA SIE KONTROLKA WTRYSKU JESLI NIE ZGNITA INSTALACJA POD MASKA MIEDZY SKRZYNKA BEZPIECZNIKOW A ECM POD FILTREMPOWIETRZA LUBZA SILNIKIEM PRZEWOD CZERWONY LUB BIALY Z CZERWONYM PASKIEM POWODZENIA

Wyłącz Caps Lock'a. Sady
  • #15 2322618
    ogien_44
    Poziom 11  
    ja również mam dokładnie ten sam problem. od czwartku fura w servisie to napisze co się stało i ile kosztowało :(
  • #16 2332298
    ogien_44
    Poziom 11  
    no i odebrałem maszynę, powodem opisywanego problemu była pompa paliwa, naprawa w ASO Lemir Dąbrowa Górnicza koszt naprawy 1048 zł. wymiana pompy paliwa ładowanie akumulatora oraz uzupełnienie oświetlenia. Poza servisem koszt pompy paliwa w zależności od modelu od 240 do 300zł. proszę bardzo.Pozdrawiam wszystkich ogień.

Podsumowanie tematu

✨ W Peugeot 206 z 2002 roku z silnikiem 1.1 pojawia się problem z uruchomieniem silnika, przy czym na wyświetlaczu pojawia się komunikat "ECO-MOD", a pompa paliwa nie pracuje. Brak fabrycznego alarmu i centralnego zamka, jedynie immobiliser w kluczyku. Wskazano konieczność sprawdzenia akumulatora, iskry, zasilania pompy paliwa oraz ewentualnego wyłącznika uderzeniowego (który nie występuje we wszystkich modelach 206). Problem może wynikać z przetartych przewodów elektrycznych między komputerem, skrzynką bezpieczników a pompą paliwa, co powoduje zwarcia. Wskazano również na konieczność identyfikacji sterownika silnika (Sagem lub Magneti Marelli) i liczby wtyczek. W modelach z 2002 roku wyłącznik inercyjny jest elektroniczny, a kontrolka wtrysku powinna się zapalić po włączeniu zapłonu, co pomaga w diagnozie. Ostatecznie potwierdzono, że przyczyną problemu była uszkodzona pompa paliwa, której wymiana w ASO kosztowała około 1048 zł, a sama pompa kosztuje od 240 do 300 zł. Dodatkowo zalecane było doładowanie akumulatora i uzupełnienie oświetlenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA