logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bogist C1 Pro – nie uruchamia się, zero reakcji

torowisko 19 Paź 2025 17:18 474 8
REKLAMA
  • #1 21725051
    torowisko
    Poziom 4  
    Ocena: 3
    Pomagam starszemu znajomemu uruchomić jego hulajnogę Bogist C1 Pro, która przeleżała trzy lata w piwnicy. Zaczęło się od wymiany martwej baterii, teraz jestem w kropce. Nowa bateria przyszła, przetestowana — 54,8 V. Jednak dalej nic się nie dzieje po wciśnięciu przycisku ON/OFF. Hulajnoga, z tego co mówi znajomy, nigdy nie była uruchamiana. Sprawdziłem połączenie między wyświetlaczem, do którego jest podłączony przycisk włączania, a sterownikiem (aż do pinów na płytce sterownika) i tu wszystko wygląda OK. Oczywiście mogę zamówić najpierw sam moduł wyświetlacza, a później sterownik, ale może ktoś miał podobny problem i podpowie, od czego zacząć jego rozwiązanie. Czy jest jakiś sposób, żeby zasymulować sygnał ON w sterowniku?
    Na zdjęciach płytka sterownika — widać delikatny osad, ale zwarcia nie ma. Z drugiej strony te wtyczki były już fabrycznie tak napięte.
    Płytka drukowana sterownika hulajnogi z widocznymi polami lutowniczymi i oznaczeniami pinów.Płytka sterownika hulajnogi z przewodami i kondensatorami elektrolitycznymi
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21725439
    krzysiek_sw
    Poziom 24  
    Ocena: 100
    >>21725051 Hallo,
    popraw delikatnie te wtyczki, tak nie powinno być i popuść trochę te kable.
    Sprawdź napięcie (gruby czerwony od baterii) czy dochodzi do płytki, sprawdź napięcie na niebieskim VCC i na czerwonym P?. Na jednym z nich powinno być napięcie, a gdy nie ma na żadnym, to trzeba poszukać dlaczego.
  • REKLAMA
  • #4 21726379
    torowisko
    Poziom 4  
    Nie wiem, czy dobrze podłączyłem adapter CH340G (chyba jedyny, który był na Amazonie z opcją dostawy na dzisiaj) - RX i TX na krzyż, odpowiednio masa i VCC, a także bez VCC, ale z podłączoną do kontrolera baterią. Próbowałem na różnych baud rate’ach, ale komunikacji zero.

Żeby poprawić te kable, muszę trochę wyskrobać tę czarną masę na wejściu do sterownika - jutro to zrobię. Prąd dochodzi do sterownika. Wyświetlacz dostaje prąd, jednak po około minucie-dwóch napięcie zanika i w sterowniku pozostaje jedynie na + - które idą od baterii.
  • #5 21726536
    krzysiek_sw
    Poziom 24  
    >>21726379 Hallo,
    słuchaj, podłączenie adaptera ma sens dopiero wtedy, gdy już uruchomiłeś kontroler, a z Twojego opisu jasno nie wynika, ze to nastąpiło.

torowisko napisał:
    Prąd dochodzi do sterownika.

nie no, jasne, ale napięcie z dwóch kabli z baterii nie uruchamia kontrolera, uruchamiany jest przez przycisk POWER i dwa kable VCC i P?. Dlatego się pytałem — czy masz na którymś z tych kabli napięcie?

torowisko napisał:
    Wyświetlacz dostaje prąd, jednak po około minucie-dwóch napięcie zanika

hmm... co to oznacza? Czy to, że display się zaświecił, pokazał startowy zestaw parametrów (stan baterii, km, stopień wspomagania itp.) i nie pokazał żadnych błędów? Jeżeli tak, to zgadza się, sterownik jest uruchomiony i podjął komunikacje z wyświetlaczem bez żadnych anomalii.

Czy raczej chodziło Ci o to, że na którymś kablu do wyświetlacza jest napięcie i po minucie znika? A jeżeli tak, to na jakim?
  • REKLAMA
  • #6 21726626
    torowisko
    Poziom 4  
    krzysiek_sw napisał:
    nie no, jasne, ale napięcie z dwóch kabli z baterii nie uruchamia kontrolera, uruchamiany jest przez przycisk POWER i dwa kable VCC i P?. Dlatego się pytałem — czy masz na którymś z tych kabli napięcie?

Na pewno na P mam 55 V, do VCC — odpowiedź niżej

krzysiek_sw napisał:
    Czy to, że display się zaświecił, pokazał startowy zestaw parametrów (stan baterii, km, stopień wspomagania itp.) i nie pokazał żadnych błędów?

No właśnie nie — wyświetlacz jest całkowicie martwy. Cała elektronika nie reaguje na nic (nie świeci się światło stopu itp). Napięcie pojawiało się właśnie na VCC, też w okolicach 55 V zaraz po podłączeniu baterii i znikało po około minucie. Ale zmierzę to jeszcze raz po pracy.
  • #7 21726852
    krzysiek_sw
    Poziom 24  
    >>21726626 Hallo,
    aha, pomału się wyjaśnia. Na czerwonym masz zawsze napięcie, a na niebieskim powinno się pokazać, gdy nacisnąłeś przycisk ON. U Ciebie pojawiło się od razu po podłączeniu baterii, a to źle, może jest coś z tym przyciskiem, ale to wtórna sprawa.
    Z krótkiego przewodu zrób sobie zworkę i połącz P? z VCC. W ten sposób uruchomisz kontroler i sprawdź — czy na manetce gazu masz napięcie 4,3 V (wtyczka 4,3 V) i czy masz napięcie 5 V na wtyczce do Halli w silniku (wtyczka 5 V, HA, HB, HC)
    Jeżeli tak, to hulajnogę na krzesło i zobacz, czy po naciśnięciu manetki silnik się uruchomi.
    Możliwe, że w ustawieniach masz start dopiero po odepchnięciu, a nie od zera, wiec naciśnij manetkę i ręcznie zakręć kołem, czy się uruchomi.

I jeżeli tak to działa, to musisz zająć się tym przyciskiem.
  • #8 21727145
    torowisko
    Poziom 4  
    Pomierzyłem właśnie i sprawa wygląda tak: napięcie 55 V mam między P i GND oraz VCC a... P, między VCC a GND nie ma nic (tylko kilkadziesiąt kΩ). Zwarcie VCC z P skończyło się oczywiście dużym zaiskrzeniem. Na manetce gazu i na kostce Halli jest 55 V między P a np. pinem 5 V lub 4,3 V. Między tymi pinami a GND nie ma napięcia. Muszę dodać, że pomiary robię jakimś chińskim „smart” miernikiem ANENG 621A, mój „zwykły” zostawiłem u teściowej i odbiorę na dniach.
  • #9 21727213
    krzysiek_sw
    Poziom 24  
    >>21727145 Hallo,
    o, widzisz, parę pomiarów i od razu sprawa wygląda lepiej, tzn. lepiej nie jest, ale przynajmniej coś wiadomo.
    Z tego co napisałeś wynika, że na VCC jest masa, ale przecież wcześniej podałeś:

torowisko napisał:
    Napięcie pojawiało się właśnie na VCC, też w okolicach 55 V zaraz po podłączeniu baterii

to mało logiczne, nie dwóch różnych 55 V, jest tylko jedno, właśnie na P? i tylko to mogło się pojawić na VCC i trwać minute czy dwie. W żadnym przypadku nie powinna być tam masa. Wiec przypuszczam, że nie ten kabel wtedy pomierzyłeś.

Z tego wynika, że kontrolera nie można uruchomić, bo kabel który go uruchamia (niebieski) ma zwarcie. Najwyżej można jeszcze sprawdzić kondensatory, czy nie przebite i odlutować baterie, odczekać dzień, wyjąć wszystkie wtyczki i ponownie podłączyć baterie i sprawdzić napięcie pomiędzy VCC a P?. Jeżeli ciągle jest 55 V, to sterownik jest upalony, tzn. jakieś aktywne elementy są upalone.
    A dalej... to najlepiej ten sterownik wymienić.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy hulajnogi elektrycznej Bogist C1 Pro, która po trzech latach nieużywania nie włącza się mimo wymiany baterii na nową o napięciu 54,8V. Połączenia między wyświetlaczem (zintegrowanym z przyciskiem ON/OFF) a sterownikiem zostały sprawdzone i wydają się poprawne, a na płytce sterownika nie stwierdzono zwarć, choć widoczny jest delikatny osad. Hulajnoga nigdy wcześniej nie była uruchamiana. Poszukiwane są metody diagnostyczne, w tym możliwość symulacji sygnału włączenia (ON) bezpośrednio na sterowniku, aby zidentyfikować przyczynę braku reakcji na przycisk. Rozważane jest również zamówienie modułu wyświetlacza lub sterownika jako kolejnych kroków naprawczych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA