logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Faza na niepodłączonym kablu w kuchni – wykrycie napięcia po przewierceniu instalacji

matirati666 20 Paź 2025 06:52 318 5
  • #1 21725602
    matirati666
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam

Czy ktoś z obecnych forumowiczów miał taki dziwny przypadek kiedyś fazy na kablu nie podpiętym do niczego? Już wyjaśniam, o co chodzi. Otóż, w nowo kupionym mieszkaniu, podczas zmiany szafek kuchennych po poprzednim właścicielu i wywierceniu jednego z otworów, okazało się, że wwierciłem się w kabel idący do piekarnika i płyty. Kabel jest poprowadzony od skrzynki z klatki nad drzwiami wejściowymi na wysokości 3/4 ściany i dopiero schodzi w pionie na wysokości puszek do sprzętów AGD. Co do kolorów kabli, jakie poprzedni właściciel zastosował, nie będę się wypowiadał, bo mało co wczoraj zawału nie dostałem, jak odsuwałem meble. Na kablach niebieskich i żółto-zielonych fazy, a na brązach i czarnych jakieś poskręcane N bądź PEN. Ale najzabawniejsze zaczyna się od tego, że po wwierceniu się w kabel nie wywaliło ani różnicówki, ani hebelka. Dopiero po sprawdzeniu detektorem trasy kabla i tej magicznej plątaniny przeraziłem się naprawdę. Na dwóch kablach idących tylko we wspólnej izolacji (jeden kabel do indukcji, drugi do piekarnika), niepodpiętych ani do sprzętu, ani do kostek, lekko świeci się próbnik. Teraz, żeby zrobić porządek z kolorami, to wiadomo, że należałoby od skrzynki wypruć kable, bo nie mam pewności, czy nie są one gdzieś na krótko jeszcze spięte z innym kolorem izolacji, bo jak widać na obrazkach z puszek tam ktoś stosował i podpinał kable, jakie miał pod ręką i jak mu się chciało użyć kolorów. Próbnik po dotknięciu metalowych części sprzętów nie świeci, działają normalnie.Odsłonięte przewody elektryczne z chaotycznym połączeniem i kostkami łączeniowymi.Próbnik napięcia dotyka luźnego, niepodłączonego kabla w ścianiePróbnik napięcia świeci przy niebieskim przewodzie w luźnej wiązce odsłoniętych kabli.Próbnik napięcia świeci przy dotknięciu kabla w splątanej instalacji elektrycznej.Próbnik napięcia świeci się po dotknięciu niepodłączonego kabla w puszce elektrycznejPlątanina kabli w puszce elektrycznej z podświetlonym próbnikiem napięcia
  • #2 21725603
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1337
    matirati666 napisał:
    Czy ktoś z obecnych forumowiczow miał taki dziwny przypadek kiedyś fazy na kablu nie podpiętym do niczego?

To nie jest dziwny przypadek gdy badasz neonówką a jest to normalne zjawisko... Bo neonówka pokazuje Ci potencjał jakiegoś punktu w stosunku do Twoich palców a nie napięcie pomiędzy dwoma punktami obwodu elektrycznego... W przewodzie równoległym do fazy i nie tylko indukuje się zawsze jakiś tam potencjał...
  • #3 21725605
    matirati666
    Poziom 11  
    Nie to, żebym chciał te niepodpięte kable dotykać, ale powiadasz, że nie ma problemu? A jakaś rada, co się mogło zadziać, że po wwierceniu nie wybiło korków? Druga sprawa: czy jest możliwość samodzielnego sprawdzenia, które kable z tej plątaniny na 100% będą N, a które PEN? Bo tak pomieszane kolory, plus te zbiorcze łączenia w puszcze obok, zakładam, że kabli właśnie w/w, wprawiają w osłupienie i robi się chaos. A po zmianie mebli będę chciał dać nowe sprzęty i chcę zrobić porządek w tym.
  • Pomocny post
    #4 21725607
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1337
    matirati666 napisał:
    czy jest możliwość samodzielnie sprawdzenia które kable z tej plątaniny na 100% będą N a które PEN?

Tak, jest taka możliwość z użyciem żarówkowego próbnika jak i miernika dwupunktowego gdy nie potrafisz rozróżnić jasności świecenia neonówki na fazie i na przewodzie bez fazy... Są jeszcze brzęczyki z własnym źródłem zasilania np. 9V na długich przewodach, którymi można ustalić jak biegną przewody bez włączania rozdzielnicy pod napięcie do sieci.
  • #5 21725845
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2847
    matirati666 napisał:
    Co do kolorów kabli, jakie poprzedni właściciel zastosował, nie będę się wypowiadał, bo mało co wczoraj zawału nie dostałem, jak odsuwałem meble. Na kablach niebieskich i żółto-zielonych fazy, a na brązach i czarnych jakieś poskręcane N bądź PEN. Ale najzabawniejsze zaczyna się od tego, że po wwierceniu się w kabel nie wywaliło ani różnicówki, ani hebelka.

Zaraz znowu możesz być w stanie przedzawałowym po tym co przeczytasz. Jest to normalna reakcja że neonówką świeci i żadne zabezpieczenie nie zadziałało w sytuacji jak ktoś przewierci przewód N i PE. Jeśli te przewody przewierciłeś to znasz już odpowiedź, chyba że to były inne przewody, ale wtedy tym bardziej aktualne jest to co niżej napisałem.
    Poza tym zawsze powtarzam, że po kupnie używanego mieszkania a przed wprowadzeniem się warto skorzystać z usług elektryka który oceni stan instalacji. Może to dużo mniej kosztować niż znalezienie jakiegoś bubla po remoncie, zwłaszcza w kuchni czy łazience.
  • #6 21725868
    matirati666
    Poziom 11  
    No tak — tylko żeby zobaczyć te cudowne wianki z dowolnie dobranych kabli, doszliśmy dopiero po odsunnięciu mebli kuchennych, dopiero teraz przy wymianie na nowe.
    I tak masz rację, były to, jak sądzę, kable N i PEN, chociaż kolory, jak się domyślasz, były wybrane na zasadzie loterii.
    Odkułem kawałek ściany i naprawiłem kabel.
REKLAMA