Z zasady im cieńsze, tym lepsze. No i nie pianka. Poczytaj Link
@Plumpi Nie pomyliłeś podkładu z wylewką?
Licząc podłogówki, uwzględnia się typ i rodzaj pokrycia podłóg, a w tym także parametry i grubość podkładów. Grubość wylewki jest tutaj najmniej istotna.
Ale jak ktoś najpierw robi, a później się zastanawia, to takie są efekty, jakie wyjdą.
Grubość podkładu zależy od wytycznych producenta paneli oraz dokładności wylania posadzek. Im bardziej nierówna i chropowata posadzka, tym grubszy podkład jest potrzebny, ale im grubszy podkład, tym większa izolacyjność tego podkładu. Panele także posiadają określoną izolacyjność.
Dlatego podłogówkę należy wyliczyć zgodnie z planowanym rodzajem pokrycia podłóg i z planowaną grubością oraz typem podkładu.
Wylewając posadzkę, trzeba teraz dążyć do uzyskania takiej gładkości, aby grubość podkładu uwzględniona w wyliczeniach podłogówki była odpowiednia. Jeżeli podłoga wyjdzie zbyt nierówno, to należy ją przeszlifować lub wykonać wylewki samopoziomujące w celu wyrównania nierówności.
Niestety autor wątku jest znany z tego, że oczekuje od użytkowników Elektrody bardzo precyzyjnych odpowiedzi, bez podania choćby nawet minimalnej ilości informacji niezbędnej do rozwiązania jego problemu. Natomiast osoby, które zaczynają się dopytywać o szczegóły, odsyła do czytania jego postów w celu wyszukania sobie samemu tychże informacji. Gdyby jeszcze założył jeden wątek, np. "moja budowa", "mój remont" czy "moja instalacja ogrzewania" i tam pytał o kolejne sprawy dotyczące tejże inwestycji. Ale nie. Kiedy zrodzi się u niego nowe pytanie dotyczące tej samej instalacji, to zakłada nowy temat i oczekuje od użytkowników Elektrody, że będą czytali jego wszystkie tematy i jego wszystkie wypowiedzi i byli na bieżąco z jego problemami.
Tutaj mam propozycję do szefostwa, aby założyć na Elektrodzie dział ezoteryczny, gdzie będzie można rozwiązywać problemy tych, którzy chcą konkretnych odpowiedzi, ale nie chcą dzielić się niezbędnymi informacjami do rozwiązania problemu. Tam będzie można np. użyć wahadełka albo kart Tarota czy też innych bardziej wymyślnych metod wróżenia
W tym przypadku niezbędne informacje to, jak jest wykonana posadzka i jakie są odchyłki nierówności. Następnie jakie panele o jakich parametrach były zaplanowane i jaki rodzaj podkładu oraz jego grubość zaleca producent tychże paneli. Dla jakich parametrów pokrycia podłogi została wyliczona podłogówka. Tylko na tej podstawie można podpowiedzieć, jak zmienią się parametry grzewcze tej podłogówki przy zmianie parametrów pokrycia podłogi i czy można dać grubszy, czy też można dać cieńszy podkład. Bo "im cieńsze, tym lepsze" nie zawsze się sprawdza. Zbyt cienki podkład przy zbyt nierównej posadzce może powodować uszkodzenie paneli.
Ale znając życie, "podłogówka jest zrobiona standardowo, tak jak się robi".
Skoro podłogówka jest standardowa, to trzeba kłaść standardowy podkład o standardowej grubości.
Często mi się zdarza, że jadę do kogoś zaradzić, bo podłogówka źle grzeje.
Ma Pan/Pani jakiś projekt tej podłogówki/wyliczenia albo chociaż zdjęcia, jak była układana?
Nie. Ale podłogówkę robił dobry hydraulik i zrobił ją standardowo tak, jak się robi. Mimo tego na większości rotametrów prawie zero przepływu.
Biorę kamerę termowizyjną w rękę. Rozstaw rurek wszędzie jednakowy, co 10 lub co 15 cm, niezależnie od tego, czy jest to sypialnia, salon, hol czy łazienka oraz czy na podłodze leżą płytki, parkiet czy też wykładzina dywanowa. Liczę ilość pętli, powierzchnie grzewcze każdej pętli i z wyliczeń mi wychodzi, że jedne pętle mają 30–50 m, a inne 120–160 m. Do tego pompa, a jakże, także standardowa, czyli 25/40 lub 25/60.
Wszystko standardowo, nawet w łazience standardowo tylko 1 m² podłogówki, bo "przecież pod wanną, pod umywalką, pod kibelkiem się nie daje podłogówki". Ale za to w kabinie prysznicowej jest podłogówka, o ile można tego jednego zawijasa (pętlę) wykonaną w kabinie nazwać podłogówką
Pytam dlatego bobjest tego mnostwo, sa podklady srebrne, widzislem tez kwadratowe podklady ktore msja co pare centymetrow wyciete kwadraty mbiej wiecej 10x10, jest tez zwykla pianka.
Czesto ludzie polecaja 3mm,ale nikt nie mowi jakiego typu, dlatego ten watek.
Kumpel za moją radą dał płytki gresowe na podłogę ogrzewaną i zadowolony, dawanie paneli, pianek itp o kiepskim przewodnictwie ciepła, a na to jeszcze dywan, zawsze uważam za chybiony pomysł.
Kumpel za moją radą dał płytki gresowe na podłogę ogrzewaną i zadowolony, dawanie paneli, pianek itp o kiepskim przewodnictwie ciepła, a na to jeszcze dywan, zawsze uważam za chybiony pomysł.
Też tak uważam. Zwłaszcza jak podłogówka była robiona na chybił-trafił.
✨ Grubość podkładu pod panele laminowane przy ogrzewaniu podłogowym powinna być dostosowana do wyliczeń wykonanych dla konkretnego systemu i pomieszczenia, uwzględniając typ i parametry podłogówki oraz rodzaj paneli. Zaleca się stosowanie jak najcieńszego podkładu, zwykle około 1-3 mm, o dobrym przewodnictwie cieplnym, unikając pianek ze względu na ich słabą przewodność cieplną. Grubość podkładu zależy również od gładkości i równości wylewki – im bardziej równa posadzka, tym cieńszy podkład jest potrzebny. W przypadku nierówności należy stosować wylewki samopoziomujące lub szlifowanie. Podkład powinien mieć niski opór cieplny, aby nie ograniczać efektywności ogrzewania podłogowego. Producent paneli często podaje zalecenia dotyczące grubości i rodzaju podkładu, które należy uwzględnić w planowaniu instalacji. W dyskusji podkreślono, że stosowanie paneli lub pianek o słabym przewodnictwie ciepła, zwłaszcza pod dywanem, jest niekorzystne, a lepszym rozwiązaniem mogą być płytki gresowe na ogrzewaniu podłogowym. Wygenerowane przez model językowy.