logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Niekompatybilność? MSI B550M PRO-VDH + AMD Ryzen 5 – GTX 1050 Ti nie działa?

Van Graff 23 Paź 2025 23:56 447 5
REKLAMA
  • #1 21729825
    Van Graff
    Poziom 6  
    Hej, mam problem po wymianie części.

Nowe: płyta MSI B550M PRO-VDH; AMD Ryzen 5 5600; RAM DDR4 32 GB
    Poprzednia grafika: GeForce GTX 1050 Ti 4 GB GDDR5
    Komputer nie uruchamia się — daje tylko jeden długi i dwa krótkie sygnały dźwiękowe. Wyczytałem, że to zazwyczaj problem z kartą graficzną.
    Pytanie: czy możliwe, że `stara` karta graficzna nie zadziała na tej nowej płycie (przed zakupem w sklepie miała zaktualizowany BIOS)? Czy problem jest gdzie indziej?
    AI: Sprawdzałeś może kartę graficzną w innym komputerze, żeby upewnić się, że jest sprawna?
    Karta graficzna działała dotychczas na poprzedniej konfiguracji — inna płyta i CPU
    AI: Czy wszystkie kable zasilające (do płyty głównej i ewentualnie do karty graficznej) są na pewno dobrze podłączone?
    Tak.
  • REKLAMA
  • #2 21729828
    jowyma
    Poziom 23  
    Ocena: 169
    Jakim kablem GPU jest podłączona do monitora. Z tego co pamiętam podaję sygnał na DP i jak nie znajdzie monitora to tak moze reagować. A może to HDMI. Spróbuj i takiego kabla i takiego.

Czy płyta bootowała bez GPU?
    Zasilacz ma odpowiednią moc?
    Kable od zasilacza są pod GPU a nie pod CPU? Zarówno rodzaj kabli jak i gniazdka?
    Wentylatory na karcie w ogóle reagują na włączenie zasilania?
    Nic nie blokuje wentylatorów karty?
    GPU jest poprawnie włożona w socket?
  • REKLAMA
  • #3 21730033
    Van Graff
    Poziom 6  
    >>21729828
    Czy płyta bootowała bez GPU?
    Tak — bez zmian.
    Zasilacz ma odpowiednią moc?
    Tak — Tacens Radix VII 800 W (80 Plus Silver).
    Kable od zasilacza są pod GPU, a nie pod CPU? Zarówno rodzaj kabli, jak i gniazdka?
    Karta nie ma możliwości podpięcia zasilania.
    Wentylatory na karcie w ogóle reagują na włączenie zasilania?
    Tak — jest jeden wiatrak i kręci się.
    Nic nie blokuje wentylatorów karty?
    Nic.
    GPU jest poprawnie włożona w socket?
    Tak — styki oczyszczone.

Poprzednia konfiguracja uległa nagłej awarii — serwis stwierdził, że padła płyta główna. Sprawdził GPU — OK. Kupiłem płytę, proc i RAM.
    Dotychczas karta była połączona z monitorem przez HDMI. Zobaczę, czy mam kabel DP albo przejściówkę DP/HDMI.
    GPU jest z 2016 roku i może jest `za stara` do nowych części, zwłaszcza po aktualizacji BIOS-a?
  • REKLAMA
  • #4 21730098
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3543
    Wygląda na uszkodzoną kartę.

Van Graff napisał:
    może jest `za stara` do nowych części, zwłaszcza po aktualizacji Biosa?

Nie jest. Jeżeli byłaby sprawna to powinna działać.
  • REKLAMA
  • #5 21733577
    Van Graff
    Poziom 6  
    Problem rozwiązany. Karta graficzna była/jest sprawna. Serwis testowo zamienił RAM na inny — parametry te same, tylko inny producent, i poszło. W błąd wprowadził nas wypikany kod błędu z płyty, wskazujący na uszkodzenie GPU (problem z RAM-em sygnalizowany jest innym kodem/piknięciami).
    Kupiłem inną pamięć i wszystko hula.
    Dzięki.
  • #6 21735160
    Van Graff
    Poziom 6  
    Zmiana G.Skill Ripjaws V, DDR4, 32 GB, 3200 MHz, CL16 na GoodRam IRDM PRO, DDR4, 32 GB, 3600 MHz, CL18
    Pozdrawiam
REKLAMA