logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Yamaha AX500 – gdzie pobrać sygnał z przedwzmacniacza po regulatorze barwy?

arktik1 24 Paź 2025 21:03 150 6
REKLAMA
  • #1 21730736
    arktik1
    Poziom 27  
    Ocena: 39
    Dzień dobry.
    Wiem że temat Yamahy AX500 pewnie odszedł już do lamusa, ale mam nadzieję że ktoś z doświadczonych kolegów może pomóc.
    We wzmacniaczu spalone są końcówki mocy wraz z tranzystorami sterujacymi.
    Chciał bym podłączyć nowe końcówki, całe kupione na Mosfetach. Do tego potzrebne mi są sygnały Lewy Prawy z przedwzmacniacza i do tego po wyjściu z regulatora barwy dźwięku i innych funkcji aby pozostawić funkcjonalność panelu sterowania.
    Z opóźnieniem przekażnika potrafię sobie poradzić, z zasilaniami do nowych modułów też. Brakuje mi tylko punktu z którego będę mógł wziąć sygnał do nowych modułów.
    Dodaje schemat serwisowy, mam nadzieję ze ktoś pomoże.
    Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Yamaha AX 500.pdf (3.23 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21730803
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1928
    arktik1 napisał:
    i do tego po wyjściu z regulatora barwy dźwięku

Barwa dźwięku w tym wzmacniaczu jest integralną częścią wzmacniacza mocy tak więc eliminując oryginalne wzmacniacze mocy, wyeliminujesz tym samym barwę dźwięku.

arktik1 napisał:
    We wzmacniaczu spalone są końcówki mocy wraz z tranzystorami sterujacymi.

Jaki jest problem je wymienić na sprawne?
  • REKLAMA
  • #3 21730835
    arktik1
    Poziom 27  
    Dziękuję za odpowiedź.
    Nie można kupić tranzystorów do tego.
    A jeśli już to jakieś podróbki nie wiadomo skąd.
    Chociaż tych końcowych to nawet podróbek nie znalazlem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21730837
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    arktik1 napisał:
    Nie można kupić tranzystorów do tego.
    A jeśli już to jakieś podróbki nie wiadomo skąd.
    Chociaż tych końcowych to nawet podróbek nie znalazlem.

Można kupić tranzystory do niego. Nie muszą być takie same, mogą być inne o nie gorszych podstawowych parametrach. Podróbek jest oczywiście mnóstwo na rynku ale sa też dobre sklepy mające dobre tranzystory.
  • REKLAMA
  • #5 21730843
    arktik1
    Poziom 27  
    Tranzystory końcowe to
    B1163A i D1718A
    Może ma kolega sklep, albo numery jakiś dobrych zamienników?
  • Pomocny post
    #6 21730847
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Nie mogę Ci niczego polecić gdyż nie kupowałem tranzystorów od wielu lat ale są tu osoby które naprawiały sobie wzmacniacze i kupowały do nich tranzystory tak więc może się wypowiedzą w tym temacie.

Trzeba szukać tranzystorów 180V/15A/150W
  • #7 21730860
    arktik1
    Poziom 27  
    Wielkie dzięki, zobaczymy co z tego będzie.

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Yamaha AX500 ma uszkodzone końcówki mocy wraz z tranzystorami sterującymi. Autor planuje wymianę końcówek na nowe moduły oparte na tranzystorach MOSFET. Aby zachować pełną funkcjonalność panelu sterowania, potrzebuje sygnałów audio (Lewy i Prawy kanał) z przedwzmacniacza, po wyjściu z regulatora barwy i innych funkcji, które są przed końcówkami mocy. Autor dysponuje schematem serwisowym i potrafi poradzić sobie z opóźnieniem przekaźnika oraz zasilaniem nowych modułów, jednak poszukuje informacji o odpowiednim punkcie sygnałowym do podłączenia nowych końcówek mocy. Temat dotyczy integracji nowych końcówek MOSFET z oryginalnym przedwzmacniaczem i układem regulacji dźwięku w Yamaha AX500.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA