logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Amica WA 1S610CLISE – pralka nie uruchamia programów, brak błędów, słychać przekaźnik

md131 26 Paź 2025 13:38 1212 21
REKLAMA
  • #1 21732115
    md131
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    Dzień dobry;
    Pralka Amica WA 1S610CLISE po wyborze programu i wciśnięciu przycisku start nie działa i nie wyświetla kodu błędu, słychać lekki stuk przekaźnika i nic więcej.
    Filtr wody na zasilaniu czysty, filtr na wyjściu czysty, elektrozawory sprawne. Próby resetowania przez klawisz start lub start i temperatura nic nie dają. Nie ma żadnego komunikatu Enr. Wyświetlają się pewne diody, których znaczenie może być wiedzą tajemną. Żaden program nie działa. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 21732143
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1156
    Daj zdjęcie tych tajemniczych diod.
  • #3 21732162
    md131
    Poziom 9  
    >>21732143
    Panel sterowania pralki z wyświetlaczem pokazującym „1:08”
  • REKLAMA
  • #4 21732178
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Przy zamkniętej kłódeczce świeci się lampka, prawdopodobnie wciśnięta kombinacja klawiszy blokująca dostęp dzieci, odsyłam do instrukcji obsługi jak tą opcję się odblokowuje i blokuje.

Ale najpierw proponuję wciśnięcie klawiszy przy główce dziecka.
    Czyli Poziom zabrudzenia+ Płukanie extra. To powinno odblokować pralkę.
    W tedy powinien zgasnąć LED przy kłódeczce.

Pralkę można zresetować, przytrzymując jednocześnie przyciski „Gotowe za” i „Wirowanie” przez 10 sekund, aż pojawi się „t19”.

Dodano po 8 [minuty]:

Panel sterowania pralki Amica z opisanymi przyciskami i funkcjami blokady rodzicielskiej
  • #5 21732272
    md131
    Poziom 9  
    Uczyniłem tak wg wskazówki, wcisnąłem poziom zabrudzenia i płukanie extra, zgasła lampka przy główce, ale dalej świeci się dioda przy kłódce. Odłączałem zasilanie, wyłączałem program, odłączałem zasilanie. Kłódka się nie świeci, gdy przełączam na program i wciskam start zapala się kłódka. I oczywiście stuka przekaźnik i nic się nie dzieje.

Dodano po 3 [minuty]:

Po resecie otrzymałem t19 po wyłączeniu programu i włączeniu na nowo kłódka znowu się świeci i wszystko tak samo jak poprzednio stoi.
  • REKLAMA
  • #6 21732817
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Pzostaje dobry serwis.

Spróbować uruchomić ponownie lub skontaktować się
    z CENTRUM SERWISOWYM
    tel 801 801 800.
  • #7 21733129
    md131
    Poziom 9  
    Serwis powiedział, że może dopiero za tydzień. Weźnie 300 zł za diagnozę plus wymiana plus części. Jeśli to płyta programatora to kosztuje blisko 400 zł. Z diagnozą i wymianą to zrobi się pokaźna kwota, to lepiej byłoby kupić nową pralkę. Ale na pewno już nie Amica.
    Pytanie jest takie czy może być tak, że blokada działa, dioda przy kłódce się zapala a sygnał o tym nie dociera do układu logicznego sterującego i pralka nie rusza? Ale nie daje komunikatu o niezamkniętych drzwiach. To by wskazywało na programator albo na co innego np. pompa wody, silnik czy licho wie co jeszcze. Ale brak komunikatu o błędzie pachnie mi to programatorem.
    Może się mylę to proszę o jakiś pomysł.
  • Pomocny post
    #8 21733610
    MarcinRKl
    Poziom 31  
    Ocena: 349
    Witam,
    md131 napisał:
    jakiś pomysł

Sprawdź grzałkę, w tym na upływność do uziemienia, a przy okazji silnik.
    Jeśli nie masz czym zmierzyć, to możesz odłączyć z zachowaniem szczególnej ostrożności.
  • REKLAMA
  • #9 21733818
    md131
    Poziom 9  
    Spróbuję odłączyć grzałkę bo nie mam czym zmierzyć.
  • #10 21741101
    md131
    Poziom 9  
    Wymieniłem programator, wymieniłem blokadę drzwi i nic. Dalej to samo. Odłączyłem grzałkę i działa, tzn. pobiera wodę i chce płukać. Czy to oznacza, trzeba wymienić grzałkę?
  • Pomocny post
    #11 21741131
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2377
    md131 napisał:
    Wymieniłem programator, wymieniłem blokadę drzwi i nic. Dalej to samo

Po co to wymieniałeś, miałeś tylko na początku grzałkę odłączyć, przecież to jest najmniejszy koszt niż programator, blokada drzwi..?
    Przed zakupem zadzwoń czy pasuje to Twojego modelu
    https://north.pl/karta/grzalka-z-czujnikiem-do-pralki-amica-wa1s610clise,6F7-QX-C2MT-I9N.html
  • #12 21741143
    md131
    Poziom 9  
    Tak, racja. Pospieszyłem się. AI mówiło, że to pewnie programator. No cóż AI nie wie wszystkiego najlepiej. Bardzo dziękuję.
  • #13 21741204
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2377
    Co wy z tym AI, wiesz, niedawno co prawda nie na temat, ale naprawiłem falownik SEW i co do błędów, które się wyświetlały, to AI mówiło głupoty...
    Dlaczego nie posłuchałeś, co kolega jeden podpowiadał, co masz zrobić...?
    Narobiłeś sobie niepotrzebnych kosztów.
  • #14 21741246
    md131
    Poziom 9  
    Tak, zrobiłem błąd niestety. Był pewien upływ czasu pomiędzy radą kolegi a zamówieniem tych części, a jak już przyszły to mnie skusiło by założyć.
  • #15 21742762
    md131
    Poziom 9  
    Po wymianie grzałki na nową dalej nie działa. Co więcej, teraz po odłączeniu grzałki też nie działa.
    Jak sprawdzić silnik?
  • #16 21742840
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6956
    md131 napisał:
    Jak sprawdzić silnik?

Nie sprawdzisz tego silnika ot tak, ale jego uszkodzenie nie zatrzyma maszyny.
  • #17 21742901
    MarcinRKl
    Poziom 31  
    Ocena: 349
    🤔 Ciężko coś doradzić, zważywszy na to, że nie masz chociażby multimetru.
    Jednak spróbuję 🙂, suszarką do włosów wysusz grzałkę i jej okablowanie, wiązkę i wtyczkę silnika. Jeśli dostała się woda do silnika, to chyba będzie ciężko go wysuszyć.
    Na początek, jeśli pomoże, to pewnie przez wymianę grzałki coś poleciało, a jak problem powróci, to będziesz musiał zlokalizować wyciek.
    md131 napisał:
    działa, tzn. pobiera wodę i chce płukać

Kręcił się wtedy bęben?
    Jak pisałem na PW, nie znam tej maszyny. Sterownik silnika ma oddzielną płytę, czy jest zintegrowany z programatorem, który wymieniłeś?
    Pralka posiada jakieś niepotrzebne bajery, jak generator pary?
  • Pomocny post
    #18 21742922
    mrice
    Moderator AGD
    MarcinRKl napisał:
    Sterownik silnika ma oddzielną płytę, czy jest zintegrowany z programatorem,

Jest zintegrowany z silnikiem.
  • #19 21743062
    md131
    Poziom 9  
    Przed wymianą grzałki, gdy jeden przewód zasilający grzałkę był odłączony, pralka działała normalnie na programie płukanie, brała wodę, kręciła bębnem i opróżniła bęben.
  • #20 21746713
    mrice
    Moderator AGD
    md131 napisał:
    Przed wymianą grzałki, gdy jeden przewód zasilający grzałkę był odłączony, pralka działała normalnie

Teoretycznie nie powinno to mieć wpływu.

Któy moduł wymieniłeś ?

Moduł elektroniczny z płytką PCB i złączami przewodowymi w plastikowej obudowie

Czy

Moduł elektroniczny z podzespołami na płytce drukowanej w plastikowej obudowie
  • #21 21746828
    md131
    Poziom 9  
    Wymieniłem moduł ten drugi pokazany.
  • #22 21785315
    md131
    Poziom 9  
    Finalnie okazało się, że przyczyną było uszkodzenie silnika. Wymiana silnika zakończyła sprawę, wcześniej wróciłem do wszystkich starych części.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Pralka Amica WA 1S610CLISE nie uruchamia programów po wciśnięciu start, mimo braku wyświetlanych kodów błędów. Słychać stukanie przekaźnika, a dioda blokady drzwi (kłódka) pozostaje aktywna, co sugeruje aktywną blokadę dziecięcą. Próby resetu i odblokowania blokady za pomocą kombinacji przycisków nie przyniosły trwałego efektu. Wymieniono programator i blokadę drzwi, jednak problem pozostał. Odłączenie grzałki pozwalało na częściowe uruchomienie pralki (pobór wody, płukanie), co wskazywało na uszkodzenie grzałki. Po wymianie grzałki problem się utrzymał, a ostatecznie przyczyną awarii okazał się uszkodzony silnik, którego wymiana rozwiązała problem. W trakcie diagnozy zalecano sprawdzenie grzałki pod kątem upływności, a także suszenie elementów elektrycznych. Sterownik silnika jest zintegrowany z programatorem. Koszty serwisu i części były wysokie, co skłoniło do rozważenia zakupu nowej pralki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA