logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przewód 5x6 mm² na 13 kW mocy do mieszkania - czy wystarczy?

robertotg 27 Paź 2025 10:48 708 3
REKLAMA
  • #1 21732928
    robertotg
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    Cześć.

W klatce w bloku będzie prowadzona nowa linia WLZ (3 F, 5 żyłowa). Złożyłem już do ZE wniosek o zmianę mocy przyłączeniowej z 1 F, 5,7 kW na 3 F, 13 kW. Pytanie: czy przewód 5x6 mm2 na podłączenie rozdzielni mieszkania z licznikiem na klatce starczy? Planowana długość przewodu to 5 m. Pierwszym punktem podłączenia w domu będzie wyłącznik FR303 63 A (taki mi zasugerowano).
    W mieszkaniu będzie płyta indukcyjna 7,4 kW oraz klima. Słuchałem ludzi, co mają na cały dom przydział 10 kW i śmiga bez problemów (tak mówią). A może bezpieczniej dać 5x10 mm2, żeby nie był obciążony "po korek"? Nie wiem jeszcze jaka będzie odp z ZE i jakie WP mi wyślą, ale znając sytuacje w innych blokach może skończyć się na zabezpieczeniu przedlicznikowym 20 A (we'll see).

Z góry dzięki.

PS. Podłączeniem zajmie się elektryk. Mnie tylko interesuje czy mam kupować przewód 5x10 mm2 czy mogę użyć 5x6 mm2, który mi został z innej instalacji.
  • REKLAMA
  • #2 21733852
    zuhjk
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    robertotg napisał:
    Cześć.

W klatce w bloku będzie prowadzona nowa linia WLZ (3 F, 5 żyłowa). Złożyłem już do ZE wniosek o zmianę mocy przyłączeniowej z 1 F, 5,7 kW na 3 F, 13 kW. Pytanie: czy przewód 5x6 mm2 na podłączenie rozdzielni mieszkania z licznikiem na klatce starczy? Planowana długość przewodu to 5 m. Pierwszym punktem podłączenia w domu będzie wyłącznik FR303 63 A (taki mi zasugerowano).
    W mieszkaniu będzie płyta indukcyjna 7,4 kW oraz klima. Słuchałem ludzi, co mają na cały dom przydział 10 kW i śmiga bez problemów (tak mówią). A może bezpieczniej dać 5x10 mm2, żeby nie był obciążony "po korek"? Nie wiem jeszcze jaka będzie odp z ZE i jakie WP mi wyślą, ale znając sytuacje w innych blokach może skończyć się na zabezpieczeniu przedlicznikowym 20 A (we'll see).

Z góry dzięki.

PS. Podłączeniem zajmie się elektryk. Mnie tylko interesuje czy mam kupować przewód 5x10 mm2 czy mogę użyć 5x6 mm2, który mi został z innej instalacji.

Miedź to jest wytrzymała. Ja jak dałem 25 mmkw przewód na zasilanie gdzie płynie ponad 150A to mi się lekko grzeje. Wytrzyma 250 A to daje nam 180 kW mocy. To tak jakbyś zasilił swoje mieszkanie przewodem o średnicy 2,5 mmkw.
    10 mmkw ci wystarczy na 25 kW mocy. Masz kasę daj 10 mmkw, będą mniejsze straty cieplne na przewodzie ale 6 też spokojnie wystarczy.
  • REKLAMA
  • #3 21733867
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4290
    Odpowiadając na pytanie tytułowe autora.
    Tak, 5x6mm² swobodnie wystarczy dla mocy 13kW.

PS. Zbędną i bezprzedmiotową dyskusję usunąłem.
  • #4 21733887
    robertotg
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    Łukasz-O napisał:
    Odpowiadając na pytanie tytułowe autora.
    Tak, 5x6mm² swobodnie wystarczy dla mocy 13kW.

PS. Zbędną i bezprzedmiotową dyskusję usunąłem.

Właśnie o taką odpowiedź mi chodziło. Dziękuję.
REKLAMA