logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zabezpieczenie PV. Czy warto dodać trzeci ochronnik T2 między + i - przy Voc 300V?

bumble 30 Paź 2025 07:50 288 17
  • #1 21735886
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1193
    Witam. Temat znany szeroko. Zabezpieczenie przepięciowe instalacji PV. Następujące parametry. Strona DC. String PV Voc 300V, falownik max V MPPT 500V. Ochronniki przepięć T2 400V.
    Przy przepięciu i wzroście napięcia na biegunie + do 400V zadziała SPD. To samo na biegunie -. Ale między biegunami + i - możemy mieć 800V co spowoduje zniszczenie falownika. Czy nie powinno się stosować trzeciego zabezpieczenia pomiędzy biegunami + i -???
    To samo po stronie AC i zabezpieczeniach 275V.
  • #2 21735908
    pawlik118
    Poziom 34  
    Ocena: 608
    Chyba nie ma SPD obcinających na mniej niż 800V. Zwykle są to napięcia rzędu 3-4kV.
  • #3 21735915
    bumble
    Poziom 40  
    Można stosować zabezpieczenia warystorowo-iskiernikowe.
  • Pomocny post
    #4 21735919
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21735926
    MichałS
    Poziom 35  
    Ocena: 682
    bumble napisał:
    Ochronniki przepięć T2 400V.
    Przy przepięciu i wzroście napięcia na biegunie + do 400V zadziała SPD. To samo na biegunie -. Ale między biegunami + i - możemy mieć 800V

Nie koniecznie; spora część ochronników DC zbudowanych jest w konfiguracji Y. Tutaj w pierwszej kolejności dochodzi do wyrównania potencjałów pomiędzy + i - a dopiero za jakiś czas (powolny) iskiernik odprowadza ładunek do GND.

Zapewne istnieją tańsze (przez co dobrze sprzedające się) ochronniki zawierające 2 warystory, ale ich skuteczność jest ograniczona, warystory mają różne czasy zadziałania co powoduje wzrost! różnicy potencjałów pomiędzy biegunami falownika. Do tego warystory przy DC szybko się degradują przez ciągły prąd upływu.
  • #7 21738204
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 21738220
    bumble
    Poziom 40  
    Ja pytam o materiał nie o komentarze.
  • Pomocny post
    #9 21738279
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 21738283
    bumble
    Poziom 40  
    Film bzdur. Zgadza się. Bardziej chodziło mi o teorię zabezpieczenia przepięciowego między + i -. Dlatego napisałem ten temat. Gość jakieś opowiada rzeczy o których nie uczyli. A może jestem niedouczony. Nie wiem.

Dodano po 2 [minuty]:

virtualmachine napisał:
    Ogólnie radzę przestać oglądać youtubowych wieszczy oze. To głównie oszołomy niemające podstawowej wiedzy, co sam widzisz na filmie wyżej, skupieni na tym by ich filmy się klikały. Autor filmu wyżej stał się już swoistym memem na wielu grupach społecznościowych o PV, a ja osobiście poznałem wielu z nich. Może nie znaczną część, ale chyba nie minę się z prawdą jak powiem, że z youtubowej "topki" patrząc po wyświetleniach to poznałem wszystkich. Szkoda na nich zachodu. Normy elektryczne i zalecenia producentów SPD, w szczególności materiały od DEHNa czy RST? Po co to komu, oni wiedzą lepiej. W końcu mają popularny kanał na YT.

Nie można wszystkiego zamykać w jednej szufladzie. Jest sporo praktycznych porad a czy mają sens to już każdy musi ocenić sam. Jednak martwią mnie ludzie, którzy nie mają wiedzy i oglądają taki film a offgrid może zbudować każdy jak i pogrzebać w instalacji w domu.
  • Pomocny post
    #11 21738290
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 21738311
    bumble
    Poziom 40  
    Chodziło mi o to, że nie ma przepisu ani wymogu, który wymuszał by na inwestorze, że jakiekolwiek prace przy instalacji elektrycznej musiały by być przeprowadzone przez osoby kwalifikowane. Nie chodzi mi o wymianę żarówki ale np o budowę PV bo co za licznikiem to wolnoć Tomku w domku.
    Tak samo np jak z instalacją w moim świeżo kupionym mieszkaniu. Była aluminiowa 2 żyłowa i ktoś wymienił na miedzianą dalej dwużyłową i teraz ja ryje ściany i sufity i dokładam trzecią żyłę. A już pierwszy remont powinien był być zrobiony jak należy.
  • #13 21738326
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 21738330
    bumble
    Poziom 40  
    Obecnie nie mam w instalacji domowej ochronnika przepięć. Dom sprzed 15 Lat. Czy to błąd? Co na to normy?
  • #15 21738335
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 21738342
    bumble
    Poziom 40  
    Ja podpowiem normę PN-IEC 60364-4-443 punkt 443.3.1 Ale to na marginesie. Wiadomo, że lepiej mieć. Dlatego teraz przy realizacji offgridu przepięciówka wyląduje w tablicy, chociaż do tej pory nic się nie zjarało. Jeszcze.
    Pewnie były jakieś nowelizacje ale ja aż tak nie jestem w temacie.
  • #17 21738347
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 21738353
    bumble
    Poziom 40  
    Fragment normy dotyczący ochrony przed przepięciami przy instalacjach niskiego napięcia

Dodano po 55 [sekundy]:

Nie jest wymagana dla liczby burz poniżej 25 w roku, dla linii kablowych ziemnych i napowietrznych i ekranowanych.

Dodano po 2 [minuty]:

To tylko jako ciekawostka raczej dla tych co krzyczą że albo ochrona przepięciowa w tablicy albo więzienie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zabezpieczenia przepięciowego instalacji fotowoltaicznej (PV) o parametrach: string PV z napięciem Voc 300V oraz falownik z maksymalnym napięciem MPPT 500V. Stosowane są ochronniki przepięć klasy T2 o napięciu znamionowym 400V na biegunach + i -. Problem polega na tym, że przy przepięciu na biegunie + lub - zadziała SPD, jednak między biegunami + i - może pojawić się napięcie do 800V, co grozi uszkodzeniem falownika. W związku z tym pojawia się pytanie o zasadność dodania trzeciego ochronnika T2 pomiędzy biegunami + i -. Poruszono również analogię do strony AC, gdzie stosowane są zabezpieczenia o napięciu 275V. Wnioski wskazują na konieczność stosowania ochronnika pomiędzy biegunami DC, aby skutecznie ograniczyć przepięcia różnicowe i zabezpieczyć falownik przed uszkodzeniem. Dyskusja podkreśla znaczenie odpowiedniego doboru i rozmieszczenia SPD w instalacjach PV, uwzględniając zarówno ochronę wspólnego potencjału względem ziemi, jak i ochronę różnicową między biegunami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA