logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy różnicówka będzie działać bez uziomu? Jak podłączyć?

marekborcin 04 Lis 2025 21:48 543 4
REKLAMA
  • #1 21741150
    marekborcin
    Poziom 5  
    Ja zapytam...
    Jeśli w mojej instalacji o nieznanym charakterze:
    Za licznikiem do domu wchodzą mi dwa kable, z których jeden to faza i zapewne drugi to zero (czy to pewne — nie wiem, bo to, że jeden świeci, a drugi nie, to podobno nie zawsze wyznacznik)
    Na takie kable, zgodnie z instrukcją, nałożono różnicówkę, a od niej rozchodzą się esy pod pomieszczenia. To jak tam zorganizować uziemienie?
    Poprzedni właściciel zrobił taki myk, że zalutował na rurze od zimnej wody przewód miedziany wchodzący do rozdzielnicy w mieszkaniu. Na szynę żółto-zieloną.
    Szyna ta nie jest połączona z zerem, bo z mieszkania ona na klatkę nie wychodzi — obiega jedynie gniazdka w domu.

Czy powinienem takie coś zgłosić spółdzielni, skoro kabel żółto-zielony nie jest połączony z zerem?
    Czyli nie ma ewentualnego drugiego połączenia rozdziału!!!

I czy takie uziemienie w ogóle ma sens skoro nie bierze udziału w przepływie/ucieczce z zera? Czyli zawieszone jest jedynie, łącząc rurę z zimną wodą i bolce w gniazdkach (obudowy odbiorników prądu)?

Czy takie uziemienie cokolwiek poradzi, jeśli będzie awaria?

Może jedynie ewentualnie coś rozrzedzić, jeśli na obudowach odbiorników pojawi się napięcie?!?!

Najlepiej byłoby tę rurkę dodatkowo — mimo tego, że jest zakopana pewnie bez osłony (woda) — uziemiać szpilką...?????

Moderowany przez Felini:

3.1.19. Publikowanie wpisów w dyskusjach archiwalnych. Przez dyskusje archiwalne rozumie się dyskusje oznaczone odpowiednio przez Usługodawcę jako: Temat archiwalny lub Wątek archiwalny.

• REKLAMA
  • #2 21741168
    cz4rnypan
    Poziom 18  
    Ocena: 83
    marekborcin napisał:

Najlepiej bylo by ta rurke dodatkowo - mimo tego ze jest zakopana woda uziemic szpilką...?????

Nic nie robić, tylko zawołać elektryka, który po oględzinach i zapoznaniu się z instalacją powinien rozwiać Kolegi wszelkie wątpliwości.
  • REKLAMA
  • #3 21741176
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2842
    marekborcin, masz aktualny protokół z przeglądu instalacji? Pytam o taki bardziej szczegółowy a nie taki co ze 3 gniazdka pan ze spółdzielni bada, jedno w łazience i 2 w kuchni). Jeśli nie masz takiego, a podejrzewam że nie masz, to bym zaczął od znalezienia takiego pana lub panią co taki kompleksowy przegląd zrobi i będziesz wszystko wiedział o stanie swojej instalacji. Skoro masz problem w jednej części instalacji to możesz mieć ich więcej, zwłaszcza jeśli instalacji nie robił elektryk.
  • REKLAMA
  • #4 21741875
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6583
    marekborcin napisał:
    jeden to faza i zapewne drugi to zero
    A znasz układy sieciowe? Zero (PEN) jest tylko w układzie TN, ale układ TT to zupełnie inna bajka i inne wymagania. Ogarniasz to?
  • #5 21741935
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3476
    marekborcin napisał:
    Za licznikiem do domu wchodzą mi dwa kable
    Czy powinienem takie coś zgłosić spółdzielni, skoro kabel żółto-zielony nie jest połączony z zerem?
    Mieszkasz w domu, czy w bloku ?
    marekborcin napisał:
    To jak tam zorganizować uziemienie?
    Zaprosić fachowca.
REKLAMA