logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić lub gdzie kupić tani i mocny elektromagnes z przesuwanym trzpieniem?

wizzzzard 22 Gru 2005 10:39 4384 17
REKLAMA
  • #1 2105801
    wizzzzard
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    WITAM

Mam takie pytanie.

Chciałem sie poradzić was jak zrobić lub gdzie mogę kupić tani i mocny elektromagnes, który miałby przesuwany trzpień...
    Nie chodzi mi o takie coś że jak włączymy prąd to magnes przyciąga a jak wyłączymy to traci właściwości magnesowe...

Potrzebuję to pilnie..

Za pomoc z góry dzięki...

Wesołych świąt.... :)
  • REKLAMA
  • #2 2105832
    profesore
    Poziom 15  
    Ocena: 28
    takie wynalazki są drogioe najlepiej samemu coś nawinąc na magnes i próbować
  • REKLAMA
  • #3 2105834
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3621
    Jak mocny ten elktromagnes? Na jakie napięcie?
    Najprosciej jak sobie rozbierzesz jakis przekaźnik i opiłujesz rdzeń zeby luźno wewnątrz chodził. Elektromagnesy z ruchomym trzpieniem były stosowane w niektórych mechanizmach w polskich deckach. Kupę tego znajdziesz w sprzęcie elektro i elektroniko - mechanicznym z lat 70 i 80 (przewijaki, maszyny liczące, stacje dysków...). Nawet z dzwonka możesz zrobić.
  • REKLAMA
  • #4 2105844
    wizzzzard
    Poziom 11  
    Dzięki...
    A coś takiego jak zamek elektromagnetyczny??
    Też może być tylko takie zamki to drogie...
    A potrzebuję tego kilka sztuk...

Dodano po 53 [sekundy]:

Dzięki...
    A coś takiego jak zamek elektromagnetyczny??
    Też może być tylko takie zamki to drogie...
    A potrzebuję tego kilka sztuk...
  • #5 2105859
    Błażej
    Ja gdzieś miałem kilka małych elektromagnesów ze starej dziurkarki. Pozbędę się chętnie. Ale nie wiem jakim napięciem chcesz to sterować.
  • #6 2105889
    wizzzzard
    Poziom 11  
    To ma być sterowane zdalnie więc musi chodzić na jakimś akumulatorku...
    Nie jestem elektronikiem i wogóle się na tym nie znam...
    Ale powiedzmy że 12-24 V... ??? :/
  • #7 2105926
    Błażej
    12 - 24 to straszna rozpietość. Ważna jest jeszcze siła jaką ten elektromagnes musi mieć. Co ma sterować?
  • #8 2105944
    wizzzzard
    Poziom 11  
    Chodzi mi o to żeby za pomocą tego magnesu uwalniać sprężynę która póżniej wystrzeli coś w powietrze....
  • REKLAMA
  • #9 2108944
    wekar
    Poziom 14  
    Ocena: 49
    Witam.
    Na pewno w starszy kserach takie właśnie elekromagnesy się znajdują często na 24V ale i na 12V. Służyły w nich do załącznia różnych przekładni, myslę ze do Twojego celu w zupełności wystarczą.
    Pozdrawiam.
  • #10 2111749
    Adoxxyz
    Poziom 12  
    Silne elektromagnesy sa przy rozrusznikach samochodowych, moglbys poszukac na szrotach. Tylko nie wiem czy interesuje cie taki kaliber, no i pradozerne sa cholernie. Wada moze byc rowniez trzpien ktory wypadywuje:)
  • #11 2113019
    Błażej
    I wcale nie musisz mieć elektromagnesu z ruchomym rdzeniem. Zależy jak skonstruujesz ten mecanizm. Możesz użyć jakiś elektromagnes ze stałym rdzeniem, ktory bedzie przyciągał jakąś kotwicę.
    Rozbierz sobie przekaźnik typu R15. Ma on dośc mocny elektromagnes. Te przekaźniki są robione na wiele napięć z zakresu 12 - 220 V więc coś sobie dobierzesz.
  • #12 2122499
    wizzzzard
    Poziom 11  
    Dzięki wszystkim za pomoc....
    pzdr :)
  • #13 2430078
    bartosz_6891
    Poziom 11  
    mam pytanie natury technicznej...jestem poczatkujacy w temacie a w zasadzie kompletnie zielony jesli o te sprawy chodzi..ale strasznie mnie zainteresowaly elektromagnesy oraz cewka tesli...
    w tej 1 sprawie chcialbym uzyskac odpowiedz na pytanie: a)czy zwoje elektromagnesu musza byc z drutu gołego czy izolowanego ( ktory jest leprzy )
    b)czy zwoje moga nakladac sie na siebie jesli nawijajac doszedlem juz do szczytu i czy moge nawijac druga warstwe w dol
    c)czym sie charakteryzuja elektromagnesy koliste bo takie kiedys gdzies widzialem (tzn. zwojenia buly nawiniete na pierscien lub owal)
    d)ostatnia sprawa...chcialbym zrobic sciezke magnetyczna nad ktora unosilby sie jakis przedmiot dajmy na to stalowa kulka...i poruszala by sie ona plynnie np. po okręgu...i nie wiem jak zmajstrowac taki uklad..ile e.m. bym potrzebowal itd. Jesli ma ktos jakies pomysly to prosze o porade
    Bede niesamowicie wdzieczny za udzielenie pomocy na w tych sprawach..jako ze chcialbym wejsc w te klimaty a nie orientuje sie w temacie zbytnio
    Aha...sprawa jeszcze jedna choc pewnie najprostrza: mianowicie nie wiem jak polaczyc drut nawiniety na rdzen ze zrudlem napiecia czyli baterii 9V badz 12V Mam do kazdego konca po jednym kabelku czy oba do jednego konca baterii?
  • #14 2430218
    BurnIt
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    a)musza byc z drutu izolowanego
    b)nie wiem jak jest z cewka tesli ale w zwyklych elektromagnesach moga sie nakladac na siebie
  • #15 2430224
    submariner
    Poziom 32  
    Ocena: 268
    Bartosz mysle ze bardzo duzo nauki jeszcze przed Toba sadzac po pytaniach moze najpierw bardzo duzo poczytaj na interesujace Cie tematy polecam google , co do ostatniego pytania bo moze od tego powinienes zaczac prad musi przeplynac przez przewod wobec tego powinien poplynac pomiedzy 2 biegunami wiec 1 kabelek do kazdej koncowki baterii, co do lewitacji magnetycznych to potrzebne sa ogromne moce na pewno nie z bateryjki , jak to ma latac nie kilka centymetrow nad ziemia - sciezka to potrzebujesz bardzo duzo energii minimum tyle co np caly blok mieszkalny na te kilka centymetrow akumulator samochodowy wystarczy na pewno nie bateryjka 9v , proponuje mniej "nie do wiary " a wiecej realnej fizyki.
  • #16 2445969
    Magicjakub
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    wizzzzard napisał:
    Chodzi mi o to żeby za pomocą tego magnesu uwalniać sprężynę która póżniej wystrzeli coś w powietrze....

Zamiast się bawic w sprężyny można użyć działa elektromagnetycznego tzw. coil guna.

PS Oczywiście można czymś takim sobie zrobić krzywdę.
  • #18 2498530
    Magicjakub
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    zr�b wielocewkowe, na stronce kt�r� poda�e� jest nawet w prosty spos�b opisane jak to zrobi�

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczyła sposobów wykonania lub zakupu taniego i mocnego elektromagnesu z przesuwanym trzpieniem, który miałby służyć do zdalnego uwalniania sprężyny, działając na napięcie 12-24 V z akumulatora. Uczestnicy sugerowali samodzielne nawinięcie cewki na rdzeń magnetyczny, np. wykorzystanie rdzeni i elektromagnesów z rozebranych przekaźników (np. typu R15) lub ze starych urządzeń elektro-mechanicznych, takich jak kserokopiarki, dziurkarki czy sprzęt z lat 70. i 80. Elektromagnesy z ruchomym trzpieniem były stosowane w mechanizmach polskich decków i innych urządzeniach. Zwrócono uwagę, że elektromagnesy samochodowe (np. z rozruszników) są mocne, ale prądożerne i mogą mieć wadę w postaci wypadającego trzpienia. Alternatywnie można zastosować elektromagnesy ze stałym rdzeniem przyciągające kotwicę, co może uprościć konstrukcję. Poruszono też kwestie techniczne dotyczące nawijania cewek: drut powinien być izolowany, a warstwy mogą się nakładać. Wspomniano o zastosowaniu elektromagnesów w zamkach elektromagnetycznych, choć są drogie. W kontekście bardziej zaawansowanych zastosowań, jak elektromagnetyczne działa (coilgun), podano linki do projektów i wskazówki dotyczące wielocewkowych konstrukcji. Zwrócono uwagę na konieczność odpowiedniej mocy zasilania, gdyż lewitacja magnetyczna wymaga dużej energii, znacznie przekraczającej możliwości małych baterii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA