logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silny elektromagnes na 12 Volt

Brodan 12 Mar 2006 01:59 9479 13
REKLAMA
  • #1 2404120
    Brodan
    Poziom 12  
    Witam
    Muszę zrobić silny (możliwie najsilniejszy) elektromagnes na napięcie 12 Volt (praca w samochodzie), o wymiarach zawartych w: rdzeń fi 15mm, długość do 50 mm, średnica zewnętrzna. do fi 80 mm (mile widziana w granicach 55 mm).
    Nie wiem jakiej średnicy drutu mam użyć - w dotychczasowych próbach stosowałem drut 0,4 mm i pole magnetyczne było za słabe, 0,7 mm pole było silniejsze ale cewka się grzała. Może ktoś mi podpowie - jakiej średnicy drutu użyć, ile warstw zwoi nawinąć, oraz czy wydajniejszy będzie z zastosowaniem rdzenia i obudowy ze stali - czy raczej lepiej bez niej. Podkreślam iż nie może się grzać.
    Jeszcze jedna kwestia:
    Mogę zastosować generator do sterowania elektromagnesu impulsami zamiast prądu stałego - ale czy to coś polepszy ?
  • #2 2404162
    cubec
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    na tak małym rdzeniu nie zrobisz za wiele... no i cewka nie może się grzać czyli znowu ograniczenie;
    impulsy były by dobre - odpowiednie ich dawkowanie ograniczyło by ciepełko (tu głośno myśle);
    obudowa metalowa połączona z rdzeniem to dodatkowy rdzeń / jego powiększenie...
    pozdro
  • #3 2404713
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 2406047
    Brodan
    Poziom 12  
    Obawiam się że przy pracy ciągłej mogłaby się znacznie grzać - a to jest niedopuszczalne w projekcie do którego ma być zastosowana.
  • #7 2456884
    Brodan
    Poziom 12  
    Problem właściwie rozwiązałem - cewka w obudowie ze szczeliną w rdzeniu.
    Wszystkim biorącym udział SERDECZNIE DZIĘKUJĘ
    A tak na marginesie - w jaki sposób przesłać podziękowania tak aby wpłynęło to na stan Waszych podziękowań ?
    Jeszcze tego nie robiłem i nie wiem jak to działa.
  • REKLAMA
  • #8 3247365
    jacwit
    Poziom 2  
    Ja mam pewien problem z wykonaniem cewki indukcyjnej a właściwie to elektromagnesu. Nie wiem w jaki sposób nawija się przewód jeśli chce mieć kilka warstw przewodu. Czy najpierw nawija się pierwszą warstwę potem drugą czy inaczej. Po prostu ja jestem całkiem zielony w tych sprawach. Jestem teraz w III gimnazjum i chce zrobić zamek elektromagnetyczny na 6.
  • #9 3252462
    MICHAŁ6201
    Poziom 16  
    Ocena: 175
    Nawijasz raz koło razu drutem emaliowanym takim jak są nawijane tansformatory. Staraj sie to nawijać jak najrówniej to wtedy zmieści się więcej drutu. A to czy nawiniesz ładnie czy nie i w jakimkierunku tonie będzie to miało znaczenia jeśli chodzi o siłe tego elektromagnesu. Jesli chodzi o siłe to musisz poeksperymentować tak jak to powyżej opisął kolega, czyli musisz dobrać grubość drutu i ilość zwoji. Im grubszy drut tym powinien być mocniejszy ten elektromagnes.
  • #10 4168448
    mikor1819
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Podłącze się pod temat bo widzę że "podobny" a mianowicie potrzebował bym 4 sztuki elektromagnesów najlepiej identycznych średniej wielkości powiedzmy fi 3cm wys 3cm (całkowity wymiar) średnica rdzenia 1cm z czego coś takiego można wyciągnąć? jakis przekaźnik może? Elektromagnesy rozruszników są za drogie na allegro, jakieś tańsze rozwiązanie mnie interesuje. Nawijanie raczej odpada za dużo roboty i marne rezultaty....
  • #11 4191447
    Sapekk
    Poziom 17  
    Ocena: 40
    do mikor1819:

przekaznik R15 chyba RELPOL je robi.

Ja kiedyś wykorzystałem cewkę z przekaznika 12 V AC a zasiliłem ją 12V DC. Cewka(elektromagnes) się grzał ale do mojego zastosowania wystarczył zupełnie.

Proponuje rozejrzec się w tych przekaznikach i wybrać coś co cię interesuje.
  • REKLAMA
  • #12 4193409
    mikor1819
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    A już w sumie nieaktualne jednak sam nawijam bo kupowanie przekaźników d rozbiórki odpada ;D za drogo. A wiem że taki nawijany do mojego zastosowania styknie tak więc luzz sprawa załatwiona.
  • #13 5476856
    elektrodom
    Poziom 20  
    Ocena: 31
    Czy ktoś z forumowiczów (że się tak do tematu podłączę) powie mi, ile zwojów musi mieć elektromagnes z drutu 1mm^2, długości solenoidu 5cm, powierzchni dowolnej, napięciu 12V i żeby jak najmniej prądu zużywał; siła wytwarzana gdzieś tak koło 80N, grzanie się nie gra roli, będzie pracował tylko impulsowo. średnica rdzenia: 1cm. Dla osoby, która mi pomoże przeznaczam 15 pkt.
  • #14 5477252
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2306
    Wykopaliska zamykam zalecając zapoznanie się z regulaminem forum.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy silnego elektromagnesu na napięcie 12 V, przeznaczonego do pracy w samochodzie, o wymiarach rdzenia fi 15 mm i długości do 50 mm oraz średnicy zewnętrznej do 80 mm (preferowane około 55 mm). Poruszono problem doboru średnicy drutu – drut 0,4 mm dawał zbyt słabe pole magnetyczne, natomiast 0,7 mm powodował nadmierne grzanie się cewki, co jest niedopuszczalne przy pracy ciągłej. Zasugerowano zastosowanie impulsowego sterowania elektromagnesem, co może ograniczyć nagrzewanie poprzez dawkowanie prądu. Obudowa i rdzeń ze stali mogą zwiększyć siłę pola magnetycznego, gdyż metalowa obudowa połączona z rdzeniem działa jak jego powiększenie. Wskazano, że elektromagnesy rozruszników (np. z polskich ciągników) są mocne i tanie, ale mogą się grzać przy pracy ciągłej. Omówiono także technikę nawijania cewek – drut emaliowany należy nawijać równomiernie warstwa po warstwie, co wpływa na ilość zwojów i siłę elektromagnesu. W dyskusji pojawiły się pytania o wpływ rdzenia na grzanie cewki oraz o dobór liczby zwojów i średnicy drutu dla uzyskania określonej siły przy minimalnym zużyciu prądu. Poruszono również temat gotowych cewek z przekaźników, np. typu R15 produkcji RELPOL, jako alternatywy dla samodzielnego nawijania. Ostatecznie autor rozwiązał problem stosując cewkę w obudowie ze szczeliną w rdzeniu, co pozwoliło ograniczyć nagrzewanie i uzyskać wymaganą siłę elektromagnesu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA