logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Astra H 1.8 125KM po wymianie silnika – błąd P0335-4, czujnik wału, długie kręcenie

alvinx303 06 Lis 2025 07:51 342 6
REKLAMA
  • #1 21743076
    alvinx303
    Poziom 9  
    Pomoże ktoś?
    Pacjent Astra H 1.8, 125 KM. Po wymianie silnika auto długo kręci, błąd na kompie
    P0335-4 czujnik wału korbowego, przerwany obwód prądowy
    Podmienione 3 czujniki na 2 różne Siemensy i 1 Delphi (czujniki sprawdzone miernikiem, wszystkie 3 sprawne), wiązka sprawdzona od sterownika do czujnika, brak uszkodzeń, sprawdzone przejście miernikiem, wszystko się zgadza, dla pewności wymieniona wtyczka od czujnika na drugą,
    Podmieniony na drugi sterownik silnika i problem nadal taki sam. Jest kilka takich problemów opisanych na internecie, ale brak odpowiedzi na czym polegał problem. Może ktoś miał taki problem i opisze, jak go rozwiązał

Pa. Jeśli źle zamieściłem wątek, proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21743145
    alvinx303
    Poziom 9  
    >>21743133 Mój silnik to 18XE. Czujnik jest 2-pinowy. Czujniki podmieniałem bez efektu.
  • REKLAMA
  • #4 21743454
    pszczyna
    Poziom 33  
    Ocena: 399
    Trzeba brać pod uwagę awarię ECU.
    Masa silnik karoseria dołożona ?
    Koła KZFR w porządku?, filterki czujników czyste?,
    Kontrola pierścienia sygnałowego; jeśli jest pęknięty czy zabłocony, nawet nowy czujnik nie pomoże.
    Może winna tego zęba zgiętego i czujnik nadal widzi że coś nie tak
    Był przypadek -- przeciek oleju, spowodowany nieszczelnością samego czujnika (dokładnie Oringa na czujniku za 50 gr)Olej lal się na złącze kostki i wyskakiwał błąd po przekroczeniu 3,5 tys. obr.
  • #5 21743615
    alvinx303
    Poziom 9  
    >>21743133 Mój silnik to 18XE. Czujnik jest 2-pinowy. Czujniki podmieniałem bez efektu.
  • #6 21743807
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 21757652
    alvinx303
    Poziom 9  
    Problem rozwiązany. Problemem się okazał błąd ludzki — zamienione wtyczki miejscami

Podsumowanie tematu

✨ W samochodzie Opel Astra H 1.8 125 KM (silnik 18XE) po wymianie silnika pojawił się błąd P0335-4 dotyczący czujnika wału korbowego – przerwany obwód prądowy. Pomimo wymiany trzech czujników (Siemens i Delphi) oraz sprawdzenia wiązki i wtyczek, problem nie ustępował. Wskazano na konieczność kontroli pierścienia sygnałowego (koła fonicznego) pod kątem uszkodzeń lub zabrudzeń, a także na możliwość awarii ECU i poprawnego uziemienia silnika do karoserii. Zalecano diagnostykę oscyloskopową sygnału z czujnika wału. Ostatecznie problem rozwiązała błędna instalacja – zamiana miejscami wtyczek czujników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA