logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] BMW N45B16A – grzechotanie i nierówna praca silnika po wymianie rozrządu, błędy vanos

siwek1 06 Lis 2025 11:15 1389 21
REKLAMA
  • #1 21743284
    siwek1
    Poziom 9  
    Ocena: 32
    BWM N45B16A problem z grzechotaniem i nierówną pracą silnika.
    Pytanie do znawców tej marki bo mi już się pomysły kończą. W aucie wymieniony został kompletny rozrząd wraz z kołami vanos(febi). Wszystko złożone na blokady i dopasowane. Auto po odpaleniu grzechocze tylko na niskich obrotach i telepie silnikiem jakby pracował na 3,5 cylindra. Wypłukany olej silnikowy i zmieniony na nowy, nowy filtr oleju. Ciśnienie oleju na rozgrzanym silniku 1,5 bar. Podmienione zawory vanosów na inne nic nie dają. Auto odpala na strzał i na wyższych obrotach chodzi idealnie.
    Zrobiłem adaptację wszystkich podzespołów po skończonej pracy programem MaxiEcu. A wciąż wyniki odchylenia vanos są poza granicami.
    Vanos po stronie dolotu położenie aktualne 126, adaptacja 114
    Vanos po stronie wydechu położenie aktualne 94, adaptacja 60
    Sprawdzone zostały wtryskiwacze czy nie leją i też są w porządu. Przepustnica delikatnie faluje jak kolebocze silnikiem ale podejrzewam że to sterownik próbuje ją korygować żeby utrzymać silnik na biegu jałowym.
    Błędy to
    2A88 wydech vanos
    2A83 dolot vanos
    2A80 układ dolotowy vanos aktywacja
    2A83 układ wydechowy vanos aktywacja.

Może ktoś doświadczony w silnikach BMW podpowie coś co mnie naprowadzi na przyczynę. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 21743993
    JuniorS
    Poziom 25  
    Ocena: 140
    Chryste Panie...

Vanos po stronie dolotu położenie aktualne 126, adaptacja 114 - za późno zamyka się dolot
    Vanos po stronie wydechu położenie aktualne 94, adaptacja 60 - za późno zamyka się wydech

jak ma nie grzechotać ? Różnica większa jak 10 stopni jest krytyczna i ecu tego nie skoryguje.

Skoro vanos jest tak rozjechany to może sprawdz ustawienie rozrządu ? Bo wygląda to jakby wałki były przesunięte względem wału. Vanos napinany zgodnie ze sztuką rozumiem ?

Poza tym błędy które podałeś mówią o błędnej pozycji Vanosa przy wydechu przy dolocie oraz problemy z aktywacją dolotowego Vanosa i wydechowego Vanosa…

Czyli ponownie wskazuje o błędnym ustawieniu rozrządu. Błędy pokrywają się z adaptacją a raczej różnicami podczas adaptacji. MASZ ŹLE USTAWIONY ROZRZĄD !!!
  • REKLAMA
  • #3 21744078
    siwek1
    Poziom 9  
    Rozrząd ustawiony na znaki. Sprawdzany 4 razy. Blokady dosłownie wpadają lużno z przodu na kołach czujników i z tyłu na wałkach a i wał też luźno się zapina. Chyba że złe blokady mam. Poniżej zdjęcie blokady. To zapewne są właściwe ale porównajcie:
    Załączniki:
    • BMW N45B16A – grzechotanie i nierówna praca silnika po wymianie rozrządu, błędy vanos blokady.png (723.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 21744080
    siwek1
    Poziom 9  
    Zastanawiam się czy N45B16A ma na dole wałki balansujące do ustawienia? Przyznam że misy nie zrzucałem.
  • #5 21744351
    JuniorS
    Poziom 25  
    Ocena: 140
    Nie. Ten silnik nie ma wałków balansujących także...
  • #6 21746964
    siwek1
    Poziom 9  
    Może ktoś jeszcze się wypowie na ten temat? Miał podobny przypadek. Coraz mniej już pomysłów. Auto ma cisnienie oleju a grzechocza te fazotory jakbym do wiadra metalowego gwoździ nawrzucał:-). Rozrząd zsynchronizowany.
  • #7 21747054
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6656
    Sitko patrzałeś czy na zaworze masz, nie jest zawalone albo nie wepchnięte i już go nie ma, zawory chodzą prawidłowo w ogóle powiedz jak je sprawdzałeś.
  • #8 21747231
    siwek1
    Poziom 9  
    Tak. Sitko jest czyste na zaworkach. Wcześniej był widoczny osad więc auto dostało swierzy olej wraz z płukanka silnika a potem wszystko zlane i nowy olej wszedł 5w30. Zaworki chodzą jak podłącze im 12v i rezystancja to 9.5 ohma. Podmienianie koła vonos 2 krotnie bez rezultatu. Grzechocze i poza zakresem vanosy są. Zastanawiam się czy na ciepłym silniku 1.5 bar ciśnienia jest wystarczająco? Kontrolka ciśnienia oleju się nie świeci. Jak zapale auto wchodzi na 1500obr i jest cicho lecz tylko po 2 sek jak zwalniają obroty silnika to straszne grzechotanie i silnik kuleje na wolnych obrotach. Lecz kiedy dodam gazu powyżej 2000obr. To ładnie i cicho pracuje. Tylko jak upuszczę gaz to grzechot i kuleje. Cewki po kolei odpinam pojedynczo i samochód czuje ze pali na wszystkie cylindry a i tak kuleje. Co może być. Wylkuczam rozrząd bo na znakach jest tylko czemu koła zmiennych tak grzechocza jakby oleju nie miały. Wszystkie kanały przedmuchane. Wyczytałem że jakieś zaworki w bloku silnika są odpowiedzialne za utrzymywanie oleju w magistrali ale nie mogę ich namierzyc. Zaworek w podstawie filtra oleju trzyma bo nawet po nocy odkręcę filtr i w środku jest olej.
  • #9 21749990
    siwek1
    Poziom 9  
    Nikt się nie włączy do dyskusji?
    Dlaczego jak wypnę wtyczki z elektrozaworów vanos przed odpaleniem motoru to auto chodzi idealnie na wolnych obrotach. A jak wtyczki podpięte i zapalę motor to grzechoczą vanosy (nowe) i silnik kuleje jakby na 3,5 cylindra chodził? elektrozawory rezystancja 9,5 ohma po podłączeniu pod baterię pracują w nich tłoczki (jeden jest nowy zamiennik). We wtyczce elektrozaworów przed odpaleniem po zapłonie jest 12V na obydwu.
  • #10 21750022
    kkknc
    Poziom 43  
    Może już czas żebyś wiedział jak te zawory pracują bo bez tego będziesz tylko pytał. Bo koła mają blokadę bez ciśnienia oleju blokują się przy starcie. Dostają ciśnienie zaczynają pracować a że to ciśnienie masz niedostateczne to nie mogę się ustawić tam gdzie trzeba.
  • REKLAMA
  • #11 21763689
    siwek1
    Poziom 9  
    To że te koła mają tłoczki w środku blokujące to nie jest dla mnie nowość. Wyjąłem pompę oleju do weryfikacji. Okazała się porysowana w środku. Wymieniłem na używaną ale sprawdzoną i również smok nowy. Niestety po odpaleniu auto nie zmieniło swojej pracy. Wciąż grzechoczą i kuleje auto.
    Kolego kkknc może masz dostęp do informacji jakie powinno być ciśnienie na biegu jałowym dla tego modelu?. Jak już wspominałem 1,5bar rzeczywiste ( teraz jeszcze zmierzę po zmianie pompy). Autodata mówi 1> bar. Jeśli to ciśnienie oleju to gdzie jeszcze szukać tego ubytku w tym silniku? Wyjąłem 4 panewkę na korbowodzie i wygląda całkiem dobrze. Filtr oleju(zaworek) trzyma olej.
  • #12 21765076
    kkknc
    Poziom 43  
    Wiesz to jest ważne jakie ciśnienie masz u góry a ty mierzysz zamierz czujnika.
  • #13 21765100
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6645
    Zmierz fizycznie ciśnienie oleju
  • #14 21765296
    siwek1
    Poziom 9  
    Co to znaczy fizycznie? Co masz na myśli? Po wymianie pompy podlaczylem zegar w miejsce czujnika oleju I pokazuje teraz 2 bary. W filtrze oleju jest zaślepka i widzę że tam mógłbym tez wpiąć manometr tylko czy to w czymś pomoże? Napewno z pompy oleju całe cisnienie idzie do filtra a potem z niego do magistrali więc zapewne tam powinno być takie samo cisnienie.
    Zastanawiam się nad zaworem vanos. Zauważyłem dzisiaj że na tym nowym zaworze jak wypięty jest i zapale silnik to chodzi dobrze a jak go podłącze auto grzechocze I jak z powrotem go odłączę to dalej grzechocza vanosy. A jak założyłem stary i powtórzyłem to samo to jak wyjmę wtyczke auto z powrotem pracuje dobrze i cicho. Hmm zastanawiam się czy czasem oryginalny zawór nie poprawi pracy. Jedyne co mi podpowiedziano to że pomiędzy głowica a blokiem silnika są 2 zaworki. Może one są zapchane lub uszkodzone. Nie wiem jak to zdiagnozować bo zdjęcie czapki to nie jest chwila pracy.
  • REKLAMA
  • #15 21766153
    siwek1
    Poziom 9  
    Pytanie czy na filtrze oleju w miejscu gdzie jest zaślepka powinno być jakieś cisnienie oleju? Zaznaczyłem na zdj. które to miejsce dokładnie.
    Załączniki:
    • BMW N45B16A – grzechotanie i nierówna praca silnika po wymianie rozrządu, błędy vanos Screenshot_20251129_185916_WhatsApp.jpg (632.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 21769995
    siwek1
    Poziom 9  
    Zdjąłem głowicę, zaworki nie wyglądają na zablokowane. Tylko że moim oczom ukazały się pod wałkami rozrządu niektóre łoża koloru czarnego z nagaru olejowego gdzie powinny być wyślizgane i koloru srebrnego. Pytanie co straciło wymiar, wałek rozrządu czy gniazdo głowicy?
    Załączniki:
    • BMW N45B16A – grzechotanie i nierówna praca silnika po wymianie rozrządu, błędy vanos 20251202_201954.jpg (1015.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 21770112
    kkknc
    Poziom 43  
    siwek1 napisał:
    Pytanie co straciło wymiar, wałek rozrządu czy gniazdo głowicy?

A co to ukryta kamera, mamy cię, wiesz że takie rzeczy się mierzy.
  • #18 21783319
    siwek1
    Poziom 9  
    Luz na wałkach zmierzony, mieści się w tolerancji. Wciąż z tym walczę. Jak znajdę przyczynę to na pewno się tym podzielę.
  • #19 21785360
    mcjezioro
    Poziom 14  
    Ocena: 30
    Z częściami teraz jest tak, że nieraz nowe są już niesprawne.
    Ja bym jeszcze kupił inny rozrząd, a przynajmniej wariatory.
  • #20 21801353
    typer
    Poziom 13  
    Ocena: 35
    A jak wyglądają pierścienie uszczelniające na wałkach rozrządu? Jak wygląda łoże na styku z pierścieniami, nie wytarte? Śruby centralne wałków rozrządu nowe? Elektrozawory nowe?
  • #21 21801387
    kostrze
    Poziom 16  
    Ocena: 41
    A ni elepiej od razu do aso sie udąc?-masz przeciez bmw ,to cie stac
  • #22 21801474
    siwek1
    Poziom 9  
    Temat rozwiązany
    Głowica zdjęta, wymienione zaworki zwrotne vanos w bloku silnika, wymienione nowe uszczelnienia wałków rozrządu przy vanos, obniżone stopy wałków rozrządu tak aby zachowały swoją tolerancję (za duży luz pomiędzy nimi). Auto już chodzi cichutko i zbiera się jak na 1,6.

Dodam tylko dla potomnych którzy będą się borykali z takim problemem. Ciśnienie na głowicy w tym modelu można sprawdzić wkręcając się manometrem z tyłu głowicy od strony grodzi jest zaślepka na imbus. Wykręcasz i wkręcasz manometr. Na głowicy silnika u mnie jest teraz około 1,2 bara.

pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W BMW z silnikiem N45B16A po wymianie kompletu rozrządu wraz z kołami VANOS (marka febi) pojawił się problem grzechotania i nierównej pracy silnika na niskich obrotach, objawiający się pracą na około 3,5 cylindra. Rozrząd był ustawiany wielokrotnie na znaki z użyciem blokad, które jednak mogą być niewłaściwe. Adaptacja pozycji VANOS wykazuje znaczne odchylenia (dolot: aktualne 126°, adaptacja 114°; wydech: aktualne 94°, adaptacja 60°), co wskazuje na błędne ustawienie rozrządu lub niewystarczające ciśnienie oleju do prawidłowej pracy fazowników. Ciśnienie oleju mierzone manometrem po wymianie pompy wynosi około 1,5-2 bar na rozgrzanym silniku, co według danych Autodata jest minimalnie wystarczające, jednak może być niewystarczające do pełnej aktywacji VANOS. Elektrozawory VANOS mają rezystancję około 9,5 Ω i działają mechanicznie, lecz podłączenie ich powoduje grzechotanie i nierówną pracę silnika, natomiast odłączenie wtyczek skutkuje cichą i równą pracą na biegu jałowym. Sprawdzono również czystość sitka olejowego, stan panewek korbowodowych oraz luz wałków rozrządu, które mieszczą się w tolerancjach. Podczas demontażu głowicy zauważono nagar na łożach wałków rozrządu, co może wskazywać na zużycie lub niewłaściwe smarowanie. Wskazano możliwość uszkodzenia lub zapchania zaworków olejowych między głowicą a blokiem silnika, które są trudne do diagnostyki bez zdjęcia głowicy. Zalecane jest ponowne zweryfikowanie ustawienia rozrządu, ewentualna wymiana wariatorów VANOS na nowe lub oryginalne, a także dokładne pomiary ciśnienia oleju u góry układu smarowania. Wskazano również, że nowe części mogą być wadliwe, co wymaga ich wymiany. Ostatecznie zasugerowano konsultację w ASO BMW ze względu na specyfikę i koszty naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA