logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zwrotnica ZA-122 Ms 2xUHF+VHF – czy połączę dwie anteny UHF i VHF bez utraty sygnału?

major39 06 Lis 2025 14:13 363 26
REKLAMA
  • #1 21743449
    major39
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Mam dwie anteny siatkowe z symetryzatorami jedną ustawioną na Śrem druga na Ślężę i antenę od VHF. Gdy wyszukuję kanały to oczywiście znajduje zależnie od ustawienia w jakim jest kierunku. Ale chcę połączyć te anteny za pomocą zwrotnicy ZA-122 Ms 2 x UHF i VHF. Pytanie czy ta zwrotnica wyłapie mnie wszystkie kanały z anten UHF z danych nadajników. Tak jak bym to robił bez zwrotnicy i czy sygnał osłabnie ?
  • REKLAMA
  • #3 21743496
    major39
    Poziom 5  
    sq3evp napisał:
    Do połaczenia anten UHF wystarczy sumator i dopiero podać na zwrotnicę.

ja zawsze myślałem że sumator to jest zwrotnica
  • #4 21743498
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ocena: 1137
    sq3evp napisał:
    Do połaczenia anten UHF wystarczy sumator i dopiero podać na zwrotnicę.

Po co takie kombinacje, jak zwrotnica ma 2 wejścia UHF?
  • #5 21743499
    major39
    Poziom 5  
    >>21743498 nie wyłapuje mi wszystkich kanałów. Nie będę się rozpisywał o moim problemie bo to temat rzeka. Już nie raz zadawałem pytania ale chce wiedzieć czy ta zwrotnica znajdzie mi wszystkie kanały tak jak sama antena Oczywiście tam są dwie anteny UHF
  • Pomocny post
    #6 21743502
    andpol 33
    Poziom 39  
    Nikt Ci nie da gwarancji, że anteny nie będą się wzajemnie zakłócały. Musisz podłączyć i sprawdzić
  • REKLAMA
  • #7 21743503
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 863
    major39 napisał:
    ja zawsze myślałem że sumator to jest zwrotnica

Zwrotnica to taki sumator z filtrem/filtrami. Stosowany także do zsumowania/rodzielenia sygnału na jeden przewód antenowy.
    Sumator to inaczej rozdzielacz - kwestia gdzie podajey sygnał wejściowy a gdzie jest wyjście.

Znalazłem zwrotnicę ZA-112, nie wiem czy to samo co ZA-122.
    Jeżeli to jest to https://dvbsklep.pl/zwrotnica-antenowa-za-112ms-2xuhf-vhf

To nada się do celu czy połączenia dwóch anteny UHF i VHF, ale jakies straty bedą bo to urządzenie pasywne.
  • REKLAMA
  • #8 21743504
    major39
    Poziom 5  
    andpol 33 napisał:
    Nikt Ci nie da gwarancji, że anteny nie będą się wzajemnie zakłócały. Musisz podłączyć i sprawdzić

a jednak bo tak mi się coś wydaje że tak się dzieje

Dodano po 2 [minuty]:

sq3evp napisał:
    Znalazłem zwrotnicę ZA-112, nie wiem czy to samo co ZA-122.

tak to ta zwrotnica

Dodano po 3 [minuty]:

andpol 33 napisał:
    Po co takie kombinacje, jak zwrotnica ma 2 wejścia UHF?

to ten temat nadal nie ustępuje https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4129349.html
  • Pomocny post
    #9 21743509
    sq3evp
    Poziom 39  
    Czytając opis zwrotnicy to ma sumatora na wejściach UHF (tłumienie przelotowe 4dB, ok 0,67 raza różnicy napięć), musi to być ponieważ sygnał pomiędzy antenami bezie tłumiony >22dB (tłumienie napięcia ponad 12 razy, więc jest pomijalny wpływ).
    Jednow wejście UHF ma kondensator (odcina składową stała), a drugie nie ma wiec można podać przewodem napiecie do wzmacniacza anteny na wejściu UHF bez kondesatora.
    Wejście VHF także zabezpieczone kondensatorem - myślę, że zwrotnica się sprawdzi.
  • #12 21743516
    major39
    Poziom 5  
    >>21743512 949 za antenę ????to lepiej przejść na satelitarną
  • #13 21743517
    andpol 33
    Poziom 39  
    sq3evp napisał:
    andpol 33 napisał:

Ładny biznes - wynalazek za prawie 1000zł. kto bogatemu zabronie kupowania wynalazku.

Dokładnie. Za te pieniądze kilka lat abonamentu sat. No ale 360°, wzmacniacz, filtr LTE.. i design. Na Amazonie 120 ojro.
  • #14 21743518
    major39
    Poziom 5  
    >>21743517 dokładnie a może jeszcze za rok będą zmieniać w Polsce sygnał albo coś podobnego z DVB-T2 na DVB-T 3 albo coś innego . W ostateczności jest tez telewizja poprzez komputer choćby https://pilot.wp.pl/tv/ . Ja pisałem już w podobnym temacie że mam podciągnięty drugi kabel od innej anteny UHF i jak są zakłócenia na którymś z MUXów to przekładam kabel w DVB-T2 i odbieram sygnał z innej anteny czyli rano i popołudniu wszystko jest OK przychodzi wieczór zaczyna się cyrk ale też nie zawsze bo są takie dni że jest wszystko w porządku
  • Pomocny post
    #15 21743531
    andpol 33
    Poziom 39  
    To może od tej strony musisz poszukać
    Link
  • Pomocny post
    #16 21743536
    sq3evp
    Poziom 39  
    major39 napisał:
    będą zmieniać w Polsce sygnał albo coś podobnego z DVB-T2 na DVB-T 3 albo coś innego

Jest taki plan, ale podobno brak jest nadawców do zapełnienia MUX-ów w nowym standardzie.
  • #17 21743537
    major39
    Poziom 5  
    >>21743531 ale tu piszą o kablówce i cyfrowej a ja mam dwie anteny siatkowe z symetryzatorami ale ustawione w innych kierunkach
  • Pomocny post
    #18 21743539
    andpol 33
    Poziom 39  
    major39 napisał:
    >>21743531 ale tu piszą o kablówce i cyfrowej a ja mam dwie anteny siatkowe z symetryzatorami ale ustawione w innych kierunkach

Coś w tym stylu. Ten i tak jest niedostępny. SPU 6-02. Tylko po co zakładasz kolejny temat w tej samej sprawie? Przejdź na satelitę albo wezwij fachowca z miernikiem.
  • #19 21743541
    major39
    Poziom 5  
    sq3evp napisał:
    Jest taki plan, ale podobno brak ejst nadawców do zapełnienia MUX'ów w nowym standardzie

to żart ??bo ja poprzednio zażartowałem
  • Pomocny post
    #20 21743618
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1031
    @major39 - po co zakładasz kolejny (chyba piąty) temat dotyczący tego samego problemu? Przecież pytania mozesz zadawać w już założonych. A tak wprowadzasz niepotrzebny bałagan. I nie wspominasz że chcesz zsumować sygnał z anten zamontowanych na strychu, które łapią go ze Śremu, Ślęży, Mikstatu i kto wie skąd jeszcze.:?: Miałeś już kilka razy napisane co prawdopodobnie jest przyczyną problemu.
    Jedną siatkę skieruj na Śrem lub Śleżę, drugą na Mikstat, podłącz je do wejść UHF w ZA-112Ms. Odbiorniki zaprogramuj RĘCZNIE na kanałach które mają najlepsze parametry dla danego mux-a i obserwuj efekty. O ile pamiętam masz problem z mux-3. Zatem zaprogramuj go na k. 25, 27 i 31. Zobaczysz na którym masz najstabilniejszy odbiór.
    Najlepiej byłoby zastosowac zwrotnicę kanałową.
    major39 napisał:
    może jeszcze za rok będą zmieniać w Polsce sygnał albo coś podobnego z DVB-T2 na DVB-T 3 albo coś innego

W najbliższych latach nie będzie żadnych zmian. W naziemnej obowiazują koncesje do roku 2033, 2035 i 2036. O nowym standardzie nic nie słychać. Kluczowe decyzje zapadną prawdopodobnie dopiero po 2030 r.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #21 21743979
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 560
    major39 napisał:
    Ja pisałem już w podobnym temacie że mam podciągnięty drugi kabel od innej anteny UHF i jak są zakłócenia na którymś z MUXów to przekładam kabel w DVB-T2 i odbieram sygnał z innej anteny czyli rano i popołudniu wszystko jest OK przychodzi wieczór zaczyna się cyrk ale też nie zawsze bo są takie dni że jest wszystko w porządku

I tam miałeś dokładnie opisane dlaczego takie proste sumowanie anten może się najzwyczajniej w świecie nie udać z uwagi na opisane też tam zjawiska. Fizyki nie da się oszukać.

major39 napisał:
    dokładnie a może jeszcze za rok będą zmieniać w Polsce sygnał albo coś podobnego z DVB-T2 na DVB-T 3 albo coś innego .

Nie tak szybko, a jeśli już to jawi się coś powiązane z internetem, jak jak DVB-I.
  • #22 21744036
    major39
    Poziom 5  
    k_pec napisał:
    Fizyki nie da się oszukać.

Czyli najlepiej przejść na satelitę.
  • Pomocny post
    #23 21744087
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2916
    major39 napisał:
    >>21743498 nie wyłapuje mi wszystkich kanałów. Nie będę się rozpisywał o moim problemie bo to temat rzeka. Już nie raz zadawałem pytania ale chce wiedzieć czy ta zwrotnica znajdzie mi wszystkie kanały tak jak sama antena Oczywiście tam są dwie anteny UHF

Zwrotnica nie polepsza znajdywania kanałów. Na pewno trochę osłabi sygnał.
    Podaj jakie masz parametry sygnału z obu, jakich nadajników.
    Do połączenia 3 anten ten ZA-112Ms się nadaje.
    Ja do odbierania anteną siatkową z dwóch ≈"przeciwnych kierunków", używam siatkowej bez siatki.
  • #24 21744114
    major39
    Poziom 5  
    LeDy napisał:
    Podaj jakie masz parametry sygnału z obu, jakich nadajników.
    Do połączenia 3 anten ten ZA-112Ms się nadaje.

LeDy napisał:
    Ja do odbierania anteną siatkową z dwóch ≈"przeciwnych kierunków", używam siatkowej bez siatki.
    jeżeli to już nie pomoże to przechodzę na satelitę a parametrów sygnału nie podam bo nie mam miernika ale dzięki za próbę pomocy
  • Pomocny post
    #25 21744135
    sq3evp
    Poziom 39  
    major39 napisał:

to żart ??bo ja poprzednio zażartowałem

Nie, to nie żart. Nie wiem jak się ma nazywać nowy standard, ale ma mieć coś ok 16 kanałów na MUX i nie ma tylu nadawców w PL.
  • #26 21744138
    major39
    Poziom 5  
    Nie rozwiązałem tematu ale przynajmniej dowiedziałem się to co chciałem i nie będę wyrzucał pieniędzy na niepotrzebne rzeczy, żeby dostosować poprawny odbiór kanałów w tych moich antenach, chyba przejdą na satelitę
  • #27 21757132
    major39
    Poziom 5  
    Więc problem rozwiązałem tak. Jedna antena siatkowa UHF kierunek Śrem z symetryzatorem druga antena siatkowa UHF z symetryzatorem ale bez siatki kierunek Wrocław. trzecia antena Dipol telewizyjna DL 7 5 12 MUX8 VHF kierunek Trzebnica. Następnie zwrotnica ZA-122 Ms 2 x UHF i VHF i jak na razie testuje na jednym telewizorze więc chwilowo nie rozdzielam sygnału na pozostałe telewizory. Może potem użyję wzmacniacza rozdzielacz na 4 telewizory AWS 144M. Jak na razie jest ok czyli jak mam zakłócenia na Śremie to przełączam na Wrocław i odbieram ze Śremu . Sygnał jest taki antena na Śrem MUX 1 kanał 29 jakość 100% i siła 100% MUX 2 kanał 23 jakość 100% siła 100% MUX 3 kanał 27 jakość 100% siła 100% z drugiej anteny bez siatki z symetryzatorem kierunek Wrocław MUX1 kanał 33 jakość 100$ siła 100% MUX 2 kanał 47 siła 100% jakość 100% ale tu wieczorami czasami obraz się zacina więc przełączam na nadajnik ze Śremu . No i MUX 3 z którym był związany mój podstawowy problem kanał 25 siła 100% jakość 100% i jak się zacina to zmieniam raz ze Śremu czyli kanał 27 a raz z Wrocławia kanał 25. Antena umieszczona jest na dachu pod dachówką na wysokości 18 metrów od ziemi . Ale przez jeden dzień wystawiłem na dach czyli wyżej o jakieś 2 metry i obraz bez większej różnicy poprawy ale za to pełno gołębi na niej miałem więc ponownie zamocowałem ją na strychu. Podpowiedź LeDy była jak najbardziej pomocna, czyli krótko wywalić siatkę z anteny siatkowej i to było jak dla mnie strzał w dziesiątkę

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości połączenia dwóch anten UHF oraz jednej anteny VHF za pomocą zwrotnicy ZA-122 Ms 2xUHF+VHF bez utraty sygnału i czy zwrotnica zapewni odbiór wszystkich kanałów z różnych nadajników. Zwrotnica ZA-122 Ms jest urządzeniem pasywnym, działającym jako sumator z filtrami, co powoduje pewne tłumienie sygnału (około 4 dB na wejściach UHF). W praktyce może dojść do wzajemnych zakłóceń anten, dlatego nie ma gwarancji pełnego odbioru wszystkich kanałów tak jak przy podłączeniu anten osobno. Zalecane jest ręczne programowanie kanałów i testowanie odbioru. Rozwiązaniem stosowanym przez autora było użycie dwóch anten siatkowych UHF skierowanych na różne nadajniki (Śrem i Wrocław) oraz anteny VHF Dipol DL 7 5 12 MUX8, połączonych zwrotnicą ZA-122 Ms. W przypadku zakłóceń sygnału z jednego nadajnika można przełączyć odbiór na drugi. Zwrotnica nie poprawia jakości sygnału, a jedynie umożliwia sumowanie sygnałów z różnych anten na jeden przewód, przy czym sygnał jest lekko osłabiony. W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące alternatyw, takie jak przejście na odbiór satelitarny lub użycie wzmacniaczy i rozdzielaczy sygnału (np. AWS 144M). Wskazano, że w najbliższych latach nie przewiduje się zmian w standardzie DVB-T2 w Polsce, a ewentualne nowe standardy (np. DVB-I) są jeszcze w fazie planów i nie mają szerokiego wsparcia nadawców.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA